Hanna Räihä

Purjetaitolennon MM-kisat 2013 Suomelle

21 viestiä aiheessa

Tällainen tiedote on tänään lähtenyt lehdistölle. Tämä kisa voitettiin äänin 20-7

 

 

Turun Lentokerhon kansainväliseen osaamiseen luotettiin jälleen

 

 

Kansainvälinen taitolentokomitea CIVA (Commission Internationale de Voltige Aerienne) on 6.11.2011 Krakovassa järjestetyssä vuosikokouksessaan  myöntänyt vuoden 2013 purjetaitolennon maailmanmestaruuskisat Suomen Ilmailuliitolle ja Turun Lentokerholle. Suomea kokouksessa edustivat delegaatti Kari Kemppi sekä Turun lentokerhosta Antti Jouppi ja Jyri Mattila. Kisojen hakeminen alkoi jo alkusyksystä, kun Matti Mecklin, pitkäaikainen CIVA:n delegaatti ja tämän vuoden SM-kisojen päätuomari, lähetti ensimmäisen tarjouksen kisojen järjestämisestä komitealle. "Kesällä Oripään kentällä järjestettiin monta taitolentoleiriä sekä moottoritaitolennon SM-kisat. Siitä se ajatus sitten lähti", kertoo tuleva kilpailun johtaja Jyri Mattila. "Meillä on lisäksi kokemusta isojen tapahtumien järjestämisestä, olihan Turun Lentokerho vastuussa viime kesän Ilmailuliiton päälentonäytöksestä", kertoo lentokerhon puheenjohtaja Antti Jouppi.

 

 

Syksystä tähän hetkeen on jo tehty paljon töitä kisojen saamiseksi. Järjestelyissä on jo nyt ollut mukana lukuisia henkilöitä ja kokoukseen valmistauduttiin huolellisesti. Vain muutamaa viikkoa ennen Krakovan kokousta myös Ranska haki vuoden 2013 MM-kisoja. Ranska on kova kilpailija ja maasta tulee vielä kovempia purjelentäjiä. Tänä vuonna Puolan Torunissa pidetyissä purjetaitolennon MM-kisoissa ranskalaiset veivät Advanced-luokassa kaikki kultamitalit joukkuekilpailua lukuun ottamatta. Viime viikonlopun joukkuekilpailussa, jonka panoksena oli vuoden 2013 MM-kisojen saaminen, voiton vei ranskalaisilta Suomi, Suomen Ilmailuliitto ja Turun lentokerho.

 

 

Tulevat kisat järjestetään heinäkuussa 2013 ja paikalle odotetaan lukuisia kilpailijoita ympäri maailmaa. Vuoden 2011 kisoissa Puolassa oli 61 kilpailijaa 13:sta eri maasta, kaukaisin kisaaja saapui Japanista. "Saamme kansainvälisiä vieraita ja täten myös näkyvyyttä Suomelle. Uskomme, että Oripään lentokenttä palvelee kilpailuja täydellisesti ja Turun kaupungin ilmailumyönteinen asenne ja läheisyys mahdollistavat kilpailujen onnistumisen ja mieleen painuvan oheisohjelman” kilpailun varajohtaja Hanna Räihä hehkuttaa.

 

 

Suomen Ilmailuliitto ry  (SIL) on urheilu- ja harrasteilmailun valtakunnallinen keskusjärjestö Suomessa.

 

 

Turun Lentokerho ry kuuluu 400 hengen jäsenmäärällään Suomen suurimpiin ja aktiivisimpiin yleisilmailukerhoihin. Turun Lentokerhon ydinalueita ovat lennokki-, purje-, moottoripurje- ja moottorilento. Näillä ydinalueilla kerhon toiminta keskittyy harraste-, viranomaisapu-, kilpailu- ja näytöslentotoimintaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

TIEDOTE

28.7.2013

 

Julkaisuvapaa heti

 

Purjetaitolennon MM-kilpailut päättyivät Oripäässä

 

Huono sää vaikeutti purjetaitolennon maailmanmestaruuskilpailuja Oripäässä. Korkeimmat MM-mitalit matkasivat Venäjälle ja Ruotsiin.

 

Suomen Ilmailuliitto ja Turun Lentokerho ry järjestivät kansainvälisen ilmailuliiton FAI:n taitolentokomitean CIVA:n myöntämät purjetaitolennon MM-kilpailut Oripään lentokentällä 18. – 27.7.2013. Mestaruuksista kilpailtiin Advanced- ja Unlimited-luokissa. Kilpailuun osallistui yhteensä 59 purjetaitolentäjää 14 eri maasta. Kaukaisin kilpailija saapui Oripäähän Japanista.

 

Kilpailun kaksi ensimmäistä kilpailupäivää jouduttiin perumaan kovan tuulen ja matalan pilvikorkeuden vuoksi. Kolmannen kilpailupäivän iltana päästiin aloittamaan Unlimited-luokan lennot tunnetulla ohjelmalla, mutta kilpailu keskeytettiin sateen vuoksi kun vain kahdeksan kilpailulentoa oli saatu suoritettua. Seuraavaa kilpailupäivää saatiinkin odottaa neljä päivää, kun matala pilvikorkeus ja kova tuuli estivät kilpailulennot. Jäljellä olleet päivät käytettiin tehokkaasti hyödyntäen pitkiä kesäpäiviä – kilpailijoiden aamu-briefingit pidettiin jo aamuviideltä ja lennot aloitettiin heti kuuden jälkeen.

 

Kilpailun korkeimman luokan, Unlimitedin lennot saatiin valmiiksi viimeisen kilpailupäivän aamuna. Alemmassa Advanced-luokassa kilpailijoita oli yhteensä 40, joten luokkaa ei ehditty lentää valmiiksi perjantain kuluessa. Kilpailun varapäivänä lauantaina lennettiin luokan loput 15 lentoa, ja maailmanmestaruus saatiin myös tässä luokassa varmistettua.

 

Unlimited-luokassa Venäjä otti kaksoivoiton, kun Vladimir Ilinski voitti kultaa ja hopealle lensi lajin moninkertainen maailmanmestari Georg Kaminski. Pronssimitali myönnettiin viime vuoden maailmanmestari Maciej Pospieszynski Puolasta. Advanced-luokassa Ruotsi vei kaksi mitalisijaa; Johan Gustafsson voitti kultaa ja Daniel Ahlin pronssia. Väliin kiilasi hopealle Puolan Slawomir Talowski. Joukkuekilpailun kultaa voitti Unlimited-luokassa Tsekki ja Advanced-luokassa Puola.

 

Maailmanmestaruuksista oli kisaamassa myös Suomen taitolentomaajoukkue, ja kilpailun parhaana suomalaisena Sami Mäntyharju sijoittui Advanced-luokassa sijalle 22. Advanced-luokan joukkuekilpailussa Suomi sijoittui kuudenneksi, korkeimmassa Unlimited-luokassa ei kilpaillut yhtään suomalaista.

 

Taitolento-ohjelmat suoritetaan ns. taitolentoboksissa, joka on 1 km x 1 km x 1 km kokoinen ilmatila. MM-kilpailussa lennettiin tunnettu-, vapaa- ja tuntematon ohjelma, joista viimeksi mainittu on haastavin – lentäjät saavat tietää ohjelman vain noin vuorokautta ennen suoritusta, eivätkä saa harjoitella sitä lentämällä. Oripään MM-kisoissa kilpailusuoritukset arvioi ja pisteytti kansainvälinen tuomaristo, johon oli kutsuttu jäseniä kaikista osallistujamaista, päätuomarina sveitsiläinen Philippe Küchler.

 

Lisätietoa kilpailusta: www.wgac2013.fi ja taitolennosta lajina: www.taitolento.fi

Lisätietoa kilpailun järjestäjistä: www.ilmailu.fi ja www.turunlentokerho.fi

 

Tulokset

 

Purjetaitolennon maailmanmestaruuskilpailut, Oripää 2013

 

Advanced-luokka, kokonaiskilpailu

1. Johan Gustafsson, Ruotsi

2. Slawomir Talowski, Puola

3. Daniel Ahlin, Ruotsi

 

Unlimited-luokka, kokonaiskilpailu

1. Vladimir Ilinski, Venäjä

2. Georgy Kaminski, Venäjä

3. Maciej Pospieszynski, Puola

 

Advanced-luokka, joukkuekilpailu

1. Puola

2. Tsekki

3. Italia

 

Unlimited-luokka, joukkuekilpailu

1. Tsekki

2. Saksa

3. Puola

 

MM-kilpailujen kaikki tulokset:

Unlimited-luokka: http://www.civa-results.com/2013/WGAC_2013/indexpage.htm

Advanced-luokka: http://www.civa-results.com/2013/WAGAC_2013/indexpage.htm

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hannan kovasti kehutusta toiminnasta huolimatta ei varmaan ihan heti ole uusia kisoja Suomeen tulossa...?

 

Mattila sanoo:

 

"To serve as a Contest Director was a pleasure for me and I am proud of the contest and the results that we produced. Thanks to all unnamed who helped me to bring this Event to a successful close."

 

Mutta Echter sanoo:

 

"If I may sum up my report in one sentence: CIVA chose the wrong place to hold an event of this kind."

 

ja Küchler taas sanoo:

 

"And third: I refused to do the price giving ceremony this year. For the first time ever! The reason for this was, that I couldn't stand behind the competition any more. To many things went wrong and I'm sorry to say that I heard of pilots who are thinking about going back home, even before the competition started. This made me very sad and we definitely need to understand that the pilots are the customers and have to be served in an appropriate manner."

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aika huonoa mainosta Suomelle. Ensi kesänä on Purjelennon Kerho-, Vakio- ja 20m luokan MM-kilpailut Räyskälässä täältä pitää korjata pisteet kotiin ja järjestelyjen onnistua ettei vastaavanlainen toistu. Enkä usko että toistuu. :-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aika huonoa mainosta Suomelle.  Enkä usko että toistuu. :-\

Lian vähän saniteettitiloja ja huono sää. Edelliseen voi vaikuttaa, jälkimmäiseen ei :)

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä on kamalaa lukemista ihan loppuun asti. Philippe Kühlerinkään teksti ei jätä kyllä mitään kiitettävää. mm." having supper and dinner based on potatoes...."

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lian vähän saniteettitiloja ja huono sää. Edelliseen voi vaikuttaa, jälkimmäiseen ei :)

 

 

Ei tuo nyt ihan vain saniteettitiloihin näyttänyt kaatuneen, tuon dokumentin perusteella.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hyvä Hanna!!! 

 

Seuraava virhe tai virheet tapahtuivat kirjoitettaessa tätä viestiä:

Tässä viestissä on liikaa hymiöitä. Vähennä niiden määrää tai kirjoita pidempi teksti.

 

Vähennä itte, mä lisään.  :thmbup: :thmbup: :thmbup: :thmbup: Hanna on nainen paikallaan kun tiukka paikka tulee. Eilen koitin ehdottaa välivuotta seuraavaan Jämin näytökseen, et jos turistina paikalle, muttei suostunut. Sentään lauantain 19. heinäkuuta lupasi pitää vapaata. Että jos Hannan Jämillä tuolloin bongaatte, älkää menkö vetämään hihasta vaikka ois mikä probleema, on vapaansa ansainnut. Niitä oranssiliivisiä sopii häiritä.

 

Ja vielä kerran  :thmbup:

 

-taneli

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hanna on mahtava. Jämin fly-in -tiimiin pari vuotta kuuluttuani on pakko sanoa, että Tanelin lisäksi Hanna on homman avainhenkilö. Ootko Taneli nyt miettinyt ton lauantaivapaan ihan loppuun asti? ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lian vähän saniteettitiloja ja huono sää. Edelliseen voi vaikuttaa, jälkimmäiseen ei :)

 

Saniteettitila/vessaperi-ongelmathan ovat Turun lentokerhon normitouhua kuten muistamme viimeisimmästä Turun lentonäytöksestä  :laugh:

 

Mutta onhan tuolla ollut tuon paperin mukaan moni muukin asia poskellaan, esim:

 

there was practically none of the infrastructure previously promised to us and needed to satisfactorily conduct World Championships.

 

There were no buildings or tents where the teams could stay whilst on the airfield except for the dining facility

 

There was no place for the Judges to stay either, small wooden hut with neither furnishing nor windows or an old caravan which apparently had not been cleaned in the last three years.

 

I pointed out the unsatisfactory situation to about every person with any influence in the Finnish Aeronautical Association and received much encouragement, but nothing really changed.

 

It took some time before they understood that it was impossible to manage this the same way as everyday club flying.

 

It is not normally the task of the Jury President to go out and fix the box markers, but the organisers seemed to be unable to do so.

 

it became obvious that the procedures for tow takeoffs, glider landings and tow-cable dropping used by the organisers were unsafe and unsuited for an expeditious launching sequence. The organisers had ordered gliders to land off the side of the runway. The terrain there was too rough and one glider damaged its undercarriage on landing.

 

during much of the forenoon the judges were looking more or less directly into the sun.

 

Jnejne.

 

Paljonko on sitten laitettavissa suomalaiseen armeijan metsäleiri -meininkiin ("A contest director who gave a civil event a military touch: Five, four three, two, one...") tottumattomien ulkomaanelävien asenteiden piikkiin, onkin eri asia... Mutta ilmeisesti odotukset järjestelyjen tasosta MM-kisoissa on aika kovat.

 

Juha

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

On se. Ei sitä Tanelin hermoilua Hannan jaksamisesta jaksa kukaan koko viikkoa :laugh:

 

Jos sä oisit itte samassa roolissa kuin Hanna, niin kukaan ei jaksais mun hermoilua sun jaksamisesta edes yhtä tuntia, saati viikkoa.. :P  

 

Hanna on mahtava. Jämin fly-in -tiimiin pari vuotta kuuluttuani on pakko sanoa, että Tanelin lisäksi Hanna on homman avainhenkilö. Ootko Taneli nyt miettinyt ton lauantaivapaan ihan loppuun asti? ;)

 

Hannalla oli viime vuonna MM-kisat heti Jämin perään, tänä vuonna sitten sekä purje- että moottoritaitolennon SM - kisat. Kisat järjestävän seuran puheenjohtajalla varmasti hommaa niissäkin piisaa. Kyllä siinä vähintään yksi vapaapäivä on paikallaan, itte olisin kyllä huilinut koko edeltävän viikon jos samassa tilanteessa olisin. Mutta vaikea se on talkoohommista pakkolomallekaan laittaa.. ;) 

 

-taneli

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hyvä Hanna on se hyvä että muuten ilmeisesti hankalat kisat saavat kiitosta työpanoksesi ja olemuksesi voimalla, ilmeisesti ilman sinua positiivisiä asioita olisi ollut vähän. Kyllä Suomen ilmailuliiton on huomioitava tämä vuosikokouksessa palkittaessa ilmailun eteen puurtaneita.  :):thmbup: 8) :D;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

MM-kisat...niin no joo purjetaitolennon, marginaalilaji. Nehän voisi pitää vaikka Kuhmon lentokentällä, eikös?

 

Vai pitäisikö vähän paneutua? MM-kisat? Maailmanmestaruus?

 

En lukenut nootteja ja olen itse sopeutuvainen ihan kaikkeen. varmaan ihan turhaa tilitystä mutta MM-kisoihin on syytä panostaa, ihan fasiliteetteihinkin.

 

t. TImo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En lukenut nootteja ja olen itse sopeutuvainen ihan kaikkeen. varmaan ihan turhaa tilitystä mutta MM-kisoihin on syytä panostaa, ihan fasiliteetteihinkin.

 

Varmaan eräs suuria ongelmia oli

 

there was practically none of the infrastructure previously promised to us and needed to satisfactorily conduct World Championships.

 

Eli jotain tiloja oli luvattu, mutta niitä ei sitten ollutkaan?

 

Eniten tosin minun korvaani (tai silmääni) särähti aika suuret moitteet kilpailulentojen turvallisuudesta ja proseduurien turvallisuudesta ja vielä enemmän ihmetyttää se, että kilpailun johtaja ei ollut raportin mukaan edes halukas keskustelemaan asiasta ammattilaisten kanssa!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

MM-kisat...niin no joo purjetaitolennon, marginaalilaji. Nehän voisi pitää vaikka Kuhmon lentokentällä, eikös?

 

Vai pitäisikö vähän paneutua? MM-kisat? Maailmanmestaruus?

 

En lukenut nootteja ja olen itse sopeutuvainen ihan kaikkeen. varmaan ihan turhaa tilitystä mutta MM-kisoihin on syytä panostaa, ihan fasiliteetteihinkin.

 

t. TImo

Hei Timo :)

Kyllä ne nootit kannattaa lukea, ihan kaikki ja vaikka kahteen kertaan. Ei se kyllä viihdelukemista ole, ei todellakaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Timo hyvä ei pidä aliarvostaa jotain ilmailun lajia vaan on hienoa että ilmailussa on monta eri mahdollisuutta harrastaa lennokeista moottorilentoon. Kaikki lajit ovat niitä harrastaville tärkeitä ja panostus on kova. Aina kun lennetään MM kisat on laji sitten mikä se on ikkuna muulle maailmalle siitä miten asiat hoidetaan Suomessa ja se on tärkeää ja ylpeyden aihe. Edelliset purjetaitolennon kansainväliset kisat pidettiin Jämillä jokunen vuosi sitten ja niistä järjestäjät sai kiitosta ja maailmalla hyvän maineen kaikilla oli mukavaa ainakin yleensä, silloinkin säät olivat hankalia ja lennettiin aikaisin aamulla ja myöhään iltaan. Hinaukset toimi ilman yhtään vaaratilannetta. Kari Kemppi oli kisan johtaja, starttipäälikkönä Ismo Aaltonen , varalla Matias Sucksdorff, Hanna hoiti tuttuun tyyliinsä mm toimistoa ja kaikkea muuta esiintulevaa, hinaajina oli Tero Linho, Jussi Mäkinen, Osmo Jalovaara ja minä. Yleimiehenä hääri Taneli kotikentällään ja moni muu antoi panoksensa järjestelyille.  Joku voi miettiä Kuhmo ? Ai missä, Ultrat ? ai miksi. Mutta Kuhmo on yhtä tärkeä siellä toimijoille kun meille muille omat kotikenttämme ja Ultrat ovat lähellä monen sydäntä suotakoon se heille se on vain tärkeää että jokainen saa harrastaa sitä lajia mitä haluaa ilman sarvia ja hampaita. Ennenkuin joku ehtii niin minulla on ultraope- ja tarkkarikelpuutukset.  :-[

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ehkä ilmaisin itseäni hieman huonosti. Tarkoitin, että olkoon laji kuin laji, MM-kisoihin on syytä panostaa täysillä.

 

Missä muuten ne nootit ovat alkuperäisinä luettavissa? Ah korjaus, se oli tuo pdf.

 

t. Timo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä on kamalaa lukemista ihan loppuun asti.

 

Jooo-o, jos ei kisat ja fasiliteetit olleet kaikkien mielestä kovin korkeatasoiset, niin nuo raportit eivät yltäneet edes sille tasolle. Aivan uskomattoman lapsellinen kisaraportti kansainväliseltä keskusjärjestöltä.

 

:thmbdn:

 

T. Mika

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään