Kimmo Hytönen

FLARM antennien asennus - onko tietoa?

11 viestiä aiheessa

Tervehdys kaikki radiotekniikkaa ja antenneja tuntevat lentäjät.

 

Asentelin FLARM laitteita useisiin purtsikoihin keväällä ja kesällä. Joissain niistä FLARM signaali tuntuu toimivan hyvin, ja vastaanotto/lähetys tuntuvat toimivan useiden kilometrien etäisyydelle joka suuntaan. Asiaa olen tutkinut FLARM.COM sivuston analyysiohjelman avulla. Eräässä LS-7 koneessa antennille ei taas tunnu löytyvän hyvää paikkaa. Mittariston läpi asennettuna ilmeisesti kompassi häiritsee pahasti sektorissa kello 1-2. Mittariston kannen alle asennettuna tulee myös aika pahoja katvealueita.

 

Saattaa olla, että kesällä Hattulassa tapahtuneessa onnettomuudessa FLARM laitteiden välinen kommunikaatio ei toiminut, vaikka koneet olivat aika lähellä toisiaan lentäen lähes samansuuntaisesti.

 

En tunne alaa kovin hyvin. Sen verran olen selvitellyt, että (dipoli)antennin "vahvistus" eri suuntiin vaihtelee voimakkaasti antennin lähistöllä olevien metalliosien vaikutuksesta. Ilmeisesti sentin parin muutos antennin paikassa saattaa muutta vaimennuksen vahvistukseksi johonkin tiettyyn suuntaan.

 

Minulle on myös väitetty, että mikäli FLARMin antenni asennetaan lentäjän sivulle tai taakse siten, että se on yli 20 cm etäisyydellä lentäjästä, 868MHz radioaallot läpäisevät lentäjän ongelmitta. Eli, antennin asennuspaikka voisikin olla jossain lentäjän takana, mikäli siellä ei ole isoja metallipintoja, hiilikuitusalkoja jne.

 

Toisaalta FLARM signaalin pitäisi kantaa eteenpäin pidemmälle kuin taaksepäin. Tämä siksi, että pilvenpohjissa voi joku tulla kovaa suoraan vastaan. Pitäisikö suunnitella suunta-antenni, joka vahvistaisi signaalia etusektorissa, mutta toimisi kuitenkin kohtuudella sivuille ja taaksekin? Tässä esimerkki: http://www.dolba.de/

 

Minkälainen tämmöinen antenni olisi ominaisuuksiltaan:

http://shop.segelflugbedarf24.de/product_info.php?language=en&info=p40_RF-Haubenantenne.html

 

En ole löytänyt hyvää lähdettä FLARM antenneihin, niiden ominaisuuksiin ja asennuspaikkoihin liittyen. Käsittääkseni meillä on kotomaassa ihan jonkinmoista antennialan asiantuntemusta. Olisi hienoa, jos saisimme talven aikana parannettua FLARMien RX/TX kantamaa ja siten parannettua turvallisuuttamme.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olisiko noilla radioamatööreillä mitään vinkkiä asiaan, en oikein tunne ketään mutta jos itselläsi olisi tuttuja noista piireistä? Heillä jos kellään pitäisi olla asiantuntemusta ko. alasta?? ???

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No ei sitten minkään sortin asennusohjeita ole?

 

 

Tässä yksi hyvä ohje: tunge se nokkakartioon,raitisilmakanavaan.  Sinne minä sen tungin ja mutukäsitys on että toimii erittäin hyvin, huomaa myös takaa tulevat.

(kiitos vaan eräälle...)

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuosta mainoksen kuvasta katsoen antenni näyttäisi olevan puoliaaltodipoli. Ei saa asentaa aivan lähelle metallirakenteita ja syöttöjohdon pitäisi tulla ainakin 1/4 aallonpituutta (reilu dipolin viiksen mitta) 90 asteen kulmassa dipoliin nähden. Näin toimii mahdollisimman hyvin. Kuvan asennus näyttää hyvin asialliselta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Varoitus, nämäkin ovat "mainoksia":

 

http://www.gliderdesignparts.de/weit_funk.html

http://www.gliderdesignparts.de/weit_funkinst.html

 

Jos vaivautuu lukemaan postaamani linkit niin huomaa että niissä on ihan oikeaa tietoa, mm. antennien toimintaperiaatteesta ja fiksusta asentamisesta.

 

;)

 

EDIT: Lisäyksenä, ylläolevan perusteella viiksiantennin heikkous on, että se on täysin sokea suoraan ylös, ja alaspäin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nuo olivat hyviä viitteitä -  erityisesti jos saksankielen taito on parempi kuin minulla  :-[.

No, ehkä sinne ilmaantuu englanninkielisiä käännöksiä.

Kiitos!

 

http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.gliderdesignparts.de%2Fweit_funk.html

 

ja niin edelleen. Joo, ei ole hirveän laadukasta tekstiä, mutta ymmärtäähän tuosta suurimman osan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuosta mainoksen kuvasta katsoen antenni näyttäisi olevan puoliaaltodipoli....

 

Mihin mainokseen tai nettiosoitteeseen viittaat?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään