Janne Saarijärvi

Palauttamatta jääneet sotavangit

2 viestiä aiheessa

Boris Björkelundin kirjassa Stalinille menetetyt vuoteni, hänen vankila/leirivuosinaan tulee vastaan suomalainen lentäjä, joka oli jäänyt vangiksi viedessään sissejä rajan taakse jouduttuaan yllätetyksi. Ajankohta jossa tapaaminen oli, oli käsittääkseni aikaa, jolloin kaikki sotavangit olisi jo pitänyt palauttaa. Hyviä arvauksia kenestä oli kyse. En kohtalokkaista lennoista pikaisella selauksella löytänyt sopivaa, ellei sitten lentäjä ollutkin tähystäjä/ampuja... Tosin oletettavasti kaikki eivät tainneet päästä vankileireille tai vankiloihin asti edes, vaan likvidoitiin jo löydettäessä.

 

Vastaavasti Parvilahti/Boman http://fi.wikipedia.org/wiki/Unto_Parvilahti mainitsee Berijan tarhat-kirjassaan muistaakseni jossain vaiheessa Siperiassa kiertävän suomalaisvankikomppanian, myöskin aikana, jolloin heidän olisi jo pitänyt olla palautettuna.

 

Herroista kumpikinhan olivat ns Leinon Vankeja: http://fi.wikipedia.org/wiki/Leinon_vangit

 

Onko muilla tiedossa muita kirjallisuusviittauksia, tietoja tms muista vangeista, jotka jäivät palauttamatta ja sodanjälkeisen hallintomme hylkäämiksi? Onko asiaa tutkittu/käsitelty missään sen kummemmin? Suodattamattomat tiedot sodanjälkeisestä Neuvostoliitosta ovat varmasti aika harvassa, mutta kun kahdessa kirjassa kummassakin löytyy viittauksia aiheseen, voinee olettaa että asia ei ole ihan mielikuvituksen tuotettakaan.

 

EDIT: +linkit, -typo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään