Jaakko Rissanen

Selkein tapa soveltaa speed controlia

2 viestiä aiheessa

Välillä liikennetilanteen ollessa erittäin kiireinen jokainen jaksolla säästetty sekunti merkitsee. Tavoitteena on siis nopeuden käskeminen koneelle, joka on laskeutumassa matkalentopinnalta alaspäin, siten, että annettu nopeus astuu voimaan vaihdettaessa mach-nopeudesta IAS:lle. Alta löytyvistä esimerkeistä jokaista kuulee päivittäin, mutta mistä seuraavista saa selvän ilman epäselvyyksiä? Tuota ensimmäistä ei ainakaan voi ymmärtää väärin, mutta miten on toisen laita näin yleisesti ottaen (joskushan sitä selkeistä selkeimmätkin asiat ymmärretään täysin eri tavalla)?

 

  • "When switching (from mach number) to indicated, speed 290 knots."
  • "On transition speed 290 knots."
  • "Later speed 290 knots."

 

Aivan alkuvaiheissa tuli käytettyä ensimmäistä vaihtoehtoa, mutta nyt viime aikoina on tullut turvauduttua toiseen. Muutama päivä sitten yksi kone sitten heitti odottamani kysymyksen: "Which transition do you mean?" Sitten taas kului aikaa tätä selvittäessä...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

#2 on aika yleinen, ja UK:ssa käytetään esim. "speed M.78, and 290 kts when indicated" joka on lyhyt + selkeä. Mahtaako RTF-opaskirjasta löytyä by the book -fraasia tuohon edes?  Ja UK:ssa myös suosivat tapaa "descend FL150, when at level reduce speed 220 kts" tjsp.

 

Airbussikalustolla myös haluaisi mielellään tietää mahdollisen toivotun indicated-nopeustoiveen jo ennen koko descentin aloittamista jos se vain on tiedossa, koska silloin sen nopeustoiveen saa laitettua fms:n perf-puolelle ja homma toimii sitten 'käsin koskematta'. Tietysti onnistuu myöhemminkin (muttei fms:n kautta), mutta suuri nopeuden hidastus fms:ään ohjelmoidusta aiheuttaa vähän mutinaa, koska suunniteltu profiili menee munilleen. (Mutta yleensä Euroopassa se profiili ei kyllä koskaan toteudukaan, kun liikenteen jne takia otetaan jo optimi T/D:tä aiemmin alas selvästi..)

 

Ja samaan hengenvetoon voisi vielä vähän aiheen ohi sanoa, että jos koneita on tulossa jonossa alaspäin, niin miksei Suomessa (EFES) osata käskeä jonon 1. koneelle vauhtia lisää, vaan kakkosta ja kolmosta hidastetaan tolkuttomasti...? Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun edessä ajaa Sassin 737 jotain rauhallista 260 kts IAS (?!) descenttiä ja takana oltaisiin tulossa 300+ kts, mutta EFES vain kysyy ykköseltä vauhdin, ja sen mukaan hidastaa takanatulevia kysymättä voisiko jonon ykkönen ajaa kovempaa. Muualla täysin normaalia käskyttää myös lisää vauhtia liu'un aikana. Tai kuten patonkimaassa sanovat "speed trii öndreed knöts minimyyym". :P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään