Harri Koskinen

Pohjoiseurooppalainen toiminnallinen ilmatilan lohko (NEFAB) aiotaan perustaa

5 viestiä aiheessa

---------------------------------------------------------

Liikenne- ja viestintäministeriö

Tiedote 19.09.2011

---------------------------------------------------------

 

Poliittinen julistus allekirjoitettu pohjoiseurooppalaisen toiminnallisen ilmatilan lohkon (NEFAB) perustamiseksi

 

Suomen, Latvian, Norjan ja Viron liikenneministerit allekirjoittivat 30. elokuuta 2011 poliittisen julistuksen, jossa he ilmaisivat vahvan halukkuutensa ja sitoutumisensa jatkaa yhteistyötä pohjoiseurooppalaisen toiminnallisen ilmatilan lohkon (NEFAB) perustamiseksi. Palveluntarjoajia ja kansallisia valvontaviranomaisia kannustetaan yhteisellä poliittisella julistuksella luomaan sellaisia yhteistyöjärjestelyjä, jotka toisivat hyötyjä ilmatilan käyttäjille ja mahdollistaisivat sen, että valtiot voivat perustaa toiminnallisen ilmatilan lohkon viimeistään vuoden 2012 jälkimmäisellä puoliskolla.

 

Yhteisessä poliittisessa julistuksessaan ministerit korostavat monikansallisen yhteistyön tärkeyttä, jotta pystyttäisiin vastaamaan niihin haasteisiin, joita Euroopan unionin yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan kehittämiseen liittyy. Lisäksi yhteistyö on tarpeellinen aloite, jotta ilmaliikenteen hallinnan suorituskyvyn parannustavoitteet voidaan saavuttaa Pohjois-Euroopassa. NEFABista tehdyssä toteutettavuustutkimuksessa korostetaan, että NEFABin avulla on mahdollista saada aikaan huomattavia ilmatilaan, palveluntarjontaan, tukitoimintoihin sekä järjestelmiin liittyviä hyötyjä. Merkittäviä parannuksia voidaan saavuttaa ilmatilan käytön tehostamisella sekä tiiviimmällä yhteistyöllä lennonvarmistuspalvelun tarjoajien kesken.

 

Toteutettavuustutkimuksen mukaan hyötyjen odotetaan parhaimmillaan nousevan vähintään 340 miljoonaan euroon vuosina 2012 - 2025. Lennonvarmistuspalvelun tarjoajien tulisi pyrkiä vastaamaan ilmatilan käyttäjien odotuksiin entistä paremmin sekä kehittämään yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan suorituskykyä.

 

Suomi, Latvia, Norja ja Viro ilmaisevat vahvan halukkuutensa ja sitoutumisensa yhteistyön jatkamiseen naapurivaltioiden kanssa ministeriöiden, kansallisten valvontaviranomaisten ja lennonvarmistuspalvelun tarjoajien tasolla, jotta ilmatilan toimivuutta voitaisiin kehittää entisestään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finavian tiedote:

 

14.2.2012

Pohjois-Euroopan ilmatilalohkon yhtenäistäminen etenee, Finavia aktiivisesti mukana

 

Pohjois-Euroopan ilmatilalohkon (NEFAB) yhtenäistäminen etenee suunnitellusti. Ilmatilalohkoon kuuluvat Suomen lisäksi Norja, Viro ja Latvia. Finavia osallistuu aktiivisesti yhteisen ilmatilalohkon rakentamiseen, sillä sen ansiosta on mahdollista kehittää lennonvarmistuspalveluiden kustannustehokkuutta ja pienentää lentoliikenteen ympäristövaikutuksia.

 

"Olemme matkalla kohti Pohjois-Euroopan toiminnallisen ilmatilalohkon toteutumista joulukuussa 2012. Jäsenvaltiot ja kumppanit vievät nyt prosessia eteenpäin, ja olen varma, että vuoden lopussa saamme kirjoittaa uuden luvun Pohjois-Euroopan ilmailun historiassa. Yhteistyön tuloksena lentoliikenne tehostuu, turvallisuus paranee ja ympäristö hyötyy", sanoo NEFAB-organisaation maatason työryhmän johtaja Gerli Rebane.

 

EU:ssa on käynnissä Single European Sky -ohjelma (SES) jäsenmaiden ilmatilojen käytön kehittämiseksi. Eurooppaan luodaan lennonvarmistuspalveluiltaan yhtenäinen ilmatila, joka muodostuisi yhdeksästä toiminnallisesta ilmatilalohkosta (Functional Airspace Block, FAB). Kunkin valtion tulee kuulua johonkin toiminnalliseen ilmatilalohkoon joulukuuhun 2012 mennessä.

 

Toiminnallisissa ilmatilalohkoissa lennonvarmistuspalveluita voidaan tarjota nykyistä paremmin lentoliikenteen tarpeista lähtien. Lentoreitit optimoidaan kunkin lohkon sisällä, mikä säästää polttoainetta ja siten alentaa päästöjä. Tutkimuksen mukaan Pohjois-Euroopan ilmatilalohkon (NEFAB) laskennallisten hyötyjen odotetaan olevan vähintään 340 miljoonaa euroa jaksolla 2012-2025. Lentoliikenteen tehostuminen johtaa pienempään polttoaineenkulutukseen ja näin ollen myös pienempiin hiilidioksidipäästöihin.

 

"Ilmatilalohkojen yhtenäistäminen on konkreettinen keino, jonka avulla on mahdollista parantaa koko lentoliikenteen palveluketjun sujuvuutta ja kustannustehokkuutta. Tämä koituu viime kädessä lentoyhtiöiden ja lentomatkustajien eduksi. Finavia on tyytyväinen, että Pohjois-Euroopan ilmatilalohkon rakentaminen etenee suunnitellulla tavalla ja yhteistyö mukana olevien maiden palveluntarjoajien kesken on hyvää", sanoo lennonvarmistusliiketoiminnan johtaja Raine Luojus Finaviasta.

 

Finavia huolehtii Suomessa 25 lentoaseman kehittämisestä sekä koko maan kattavasta lennonvarmistusjärjestelmästä. Lentoliikenteelle tarjoamiensa palveluiden avulla Finavia luo edellytykset sujuville ja kustannustehokkaille lentoyhteyksille.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Missä Ruotsi ja Tanska?

 

..tosin ei sillä, Ruotsissa taitaa olla jo ainakin käytetyimmät väylät "free flight" periaatteella, eli directinä Ruotsin FIR:n rajalta rajalle.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Missä Ruotsi ja Tanska?

 

Ruotsi ja Tanska ovat muodostaneet oman ilmatilalohkonsa. Muutama poiminta Finavian tiedotteesta 25.3.2011:

 

Suomi on osa Pohjois-Euroopassa toimivaa NEFAB -hanketta, jonka muut osallistujat ovat Norja, Viro, Latvia ja Islanti (tarkkailija). Kyseisten maiden palveluntarjoajat ovat sopineet yhteistyösopimuksen laadinnan käynnistämisestä Ruotsin ja Tanskan palveluntarjoajien kanssa.

 

Pohjois-Euroopan palveluntarjoajien pidemmän aikavälin suunnitelmissa on myös edistää kehitystä, jossa alueen nykyiset ja tulevat toiminnalliset ilmatilalohkot (NEFAB, DK/SE, UK/IRL, NAT) yhdistyisivät.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finavian tiedote:

 

01.07.2013

Finavia mukana Pohjois-Euroopan ilmatilojen yhtenäistämisessä

 

Pohjois-Euroopan lennonvarmistuspalvelun tarjoajat ovat päättäneet yhteistyössä ottaa käyttöön ns. Free Route Airspace eli vapaan reitityksen ilmatila. Yhteistyössä ovat mukana Tanskan, Ruotsin, Norjan, Suomen, Viron ja Latvian palveluntarjoajat.

 

Vapaan reitityksen ilmatilassa lentoyhtiöt voivat suunnitella ja toteuttaa lyhintä tai optimoitua lentoreittiä, ja siten säästää polttoainetta sekä lentoaikaa. Pienempi polttoaineen kulutus tuottaa myös pienempiä hiilidioksiidipäästöjä sekä muita ympäristön kannalta vahingollisia kaasuja ja hiukkasia.

 

Vapaan reitityksen ilmatila tulee koskemaan lentoja 28 500 jalan (9 000 metrin) korkeuden yläpuolella, mutta se antaa yksittäiselle palveluntarjoajalle mahdollisuuden tarjota vapaan reitityksen palveluja myös alailmatilassa. Ilmatila kattaa kaksi toiminnallista ilmatilalohkoa, DK-SE FAB (Tanska ja Ruotsi) sekä NEFAB (Norja, Suomi, Viro ja Latvia).

 

"Yhteinen tavoitteemme on nostaa lennonjohtopalveluja Pohjois-Euroopassa uudelle tasolle. Vapaan reitityksen ilmatila on merkittävä askel kohti ilmaliikenteen hallinnan harmonisointia Euroopassa, kun meillä kaikilla on velvoite implementoida EU:n Single European Sky hankkeen tavoitteita", sanoo Tanel Rautits, Viron lennonvarmistusyhtiön EANS:n toimitusjohtaja ja NEFAB ohjausryhmän puheenjohtaja.

 

Vapaan reitityksen ilmatilan tekninen ja operatiivinen valmistelu on jo käynnistetty. Osallistujatahojen mukaan tavoite on saada hanke valmiiksi marraskuussa 2015.

 

Hankkeen toteuttajat ovat lennonvarmistuspalvelujen tarjoajat Avinor (Norja), EANS (Viro), Finavia (Suomi), LFV (Ruotsi), LGS (Latvia) ja Naviair (Tanska)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään