Carl-Fredrik Geust

Ilmavoimien ensimmäinen kansainvälinen operaatio 1928

2 viestiä aiheessa

Suomen Kuvalehden numerossa 30 (29.7.2011) on Rauli Virtasen artikkeli Ilmavoimien ensimmäisestä kansainvälisestä operaatiosta, eli italialaisen tutkimusretkeilijän, ilmalaivapioneeri Umberto Nobilen pelastusoperaatio kesällä 1928. Suomalaisen retkikunnan jäsenet olivat kapteeni Olavi Sarko (päällikkö ja tähystäjä), lentokapteeni Gunnar Lihr (ohjaaja) sekä lentomekaanikko Uuno Backman. Lentokone oli Aero Oy:ltä vuokrattu Junkers F.13 TURKU (K-SALG), jonka Lihr oli siirtolentänyt Saksasta vasta muutama viikko aikaisemmin. Rauli Virtasen artikkeli perustuu allekirjoittaneen esitelmään Lentosotakoulun Studia generalia-seminaarissa huhtikuussa 2011.

 

Carl-Fredrik Geust

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Minulle on "asiantuntevalta taholta" (joka mm. julkaisee ilmailuhistoriallista lehteä) ystävällisesti huomautettu että Huippuvuorten operaatio ahtaalta tulkiittuna EI ollut ilmavoimien ensimmäinen kansainvälinen operaatio!

 

Jo 1919, eli Venäjän sisällissodan aikana, oli lennetty Muurmannilla englantilaisten apuna, ja vuosina 1920 ja 1921 oli käyty Viron Wrangelin saarella Breguet- ja vast. Georges Levy-koneilla. Huumorimielessä voi lisätä että Nobile-operaatio 1928 oli kuitenkin ILMAvoimien 1. kv. operaatio - vuonna 1927 oli nimi muutettu ILMAILUvoimat -> ILMAvoimat!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään