Juha Klemettinen

Finnair ja Flybe ostavat Finnish Commuter Airlinesin ja perustavat Flybe Nordic-yhtiön

161 viestiä aiheessa

Finnair Oyj

Lehdistötiedote

 

Finnair ja Flybe perustavat Flybe Nordic -yhtiön ja ostavat Finnish Commuter Airlinesin

Finnair ja Euroopan suurin alueelliseen lentämiseen erikoistunut englantilainen Flybe ilmoittivat tänään, että ne ostavat yhdessä suomalaisen alueellisen lentoyhtiön Finnish Commuter Airlinesin (FCA), jonka Finncomm Oy omistaa. Yhtiöt perustavat uuden yhteisyrityksen, jonka nimeksi tulee Flybe Nordic AB ja josta Flybe omistaa 60 % ja Finnair 40 %. Flybe Nordicin hallituksessa on kolme Flyben ja kaksi Finnairin edustajaa.

 

Flybe Nordic AB maksaa FCA:sta yhteensä 25 miljoonaa euroa sekä ostettavan yhtiön nettokassan suuruisen erän kaupan toteutumishetkellä.

 

Yhteisyrityksen ehtojen mukaan Flybe maksaa käteisenä 12 miljoonaa euroa ja Finnair käteisenä 13 miljoonaa euroa. Kaupan odotetaan toteutuvan 4 - 6 viikon kuluessa. FCA jatkaa Finncommin nykyisten kotimaan reittien operointia Flyben brandillä. Flybe suunnittelee aloittavansa päivittäisen operoinnin ja lentoyhtiön johtamisen 1.8.2011.

 

"Yhteisyritys Flyben kanssa sekä FCA:n osto ovat 100 %:isesti linjassa Finnairin strategian kanssa. Tavoitteemme on liittoutua alamme parhaiden toimijoiden kanssa, jotta voimme tuottaa lisäarvoa asiakkaillemme ja osakkeenomistajillemme. FCA:n nykyinen reittiverkko on erittäin arvokas, kun jatkamme alueellisen verkostomme kehittämistä. Uskomme, että Flyben point-to-point-liiketoiminnan kokemus ja heidän ainutlaatuinen liiketoimintamallinsa täydentävät Finnairin kansainvälistä verkostolentoyhtiökokemusta parhaalla mahdollisella tavalla siten, että voimme luoda alueellisen lentoliiketoiminnan todellisen pohjoismaisen mestarin", sanoo Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen.

 

"Olemme innoissamme yhteistyöstä Flyben kanssa", toteaa Vehviläinen. "Finnairilla ja Flybellä on toisiaan täydentävää osaamista, ja uskomme, että Flyben alueellisen lentämisen kokemus sekä Finnairin paikallistuntemus ja kansainvälinen toimintamme ovat voittoisa yhdistelmä. Odotamme sitä, että pääsemme yhdessä rakentamaan uutta, vahvaa toimijaa Pohjoismaiden ja Baltian markkinoille."

 

Finnair ostaa FCA:n lentokoneet ja vuokraa ne edelleen markkinahinnoin

 

FCA:n käyttämä lentokalusto siirtyy Finnairille: Finnair ostaa FCA:n yhdeksän ATR 72 -konetta markkinahintaan ja jatkaa niiden vuokraamista yhteisyrityksen jatkossa omistamalle FCA:lle. Lisäksi Finnair on sitoutunut ostamaan kolme FCA:n tilaamaa, hyvin kysyttyä ATR 72 -konetta, jotka toimitetaan tämän ja ensi vuoden syyskaudella. Kaikki koneet vuokrataan FCA:lle markkinahintaan.

 

FCA:n myyjäyhtiön, Finncomm Oy:n neljä jäljelle jäävää konetta vuokrataan FCA:lle määräaikaisin vuokrasopimuksin. Flybe Nordicin moderneista ja kustannustehokkaista potkurikoneista koostuva lentokalusto mahdollistaa sen, että FCA voi tuottaa lisäarvoa alueellisessa lentämisessä kohdemarkkinoillaan. Lisäksi FCA jatkaa kahden Finnairin omistaman E170-koneen vuokraamista.

 

Finnairin investointi näihin yhdeksään lentokoneeseen tulee olemaan noin 104 miljoonaa euroa, mihin sisältyy noin 70 miljoonan euron suuruinen, ATR-koneisiin liittyvä velkavastuu.

 

"ATR-koneiden ylikysyntä toimialallamme on valtava. Polttoainetehokkuutensa vuoksi koneet ovat ihanteellisia alueelliseen lentämiseen. Finnairille tämä on oiva mahdollisuus vahvistaa konekantaamme ja investointi on siksi järkevä. Se mahdollistaa myös sen, että uudella hankkeellamme on käytössään riittävä kapasiteetti alusta asti", jatkaa Vehviläinen.

 

Finnair on tehnyt yhteistyötä Finnish Commuter Airlinesin kanssa yli 10 vuotta tarjotakseen niin kahden kaupungin välisiä lentopalveluita kuin syöttöliikennepalveluita kansainvälisiin kohteisiin Suomesta ja Baltiasta. FCA on Suomen suurin alueellinen lentoyhtiö liiketoiminnalla mitattuna ja sen lennoilla on vuosittain noin 900 000 matkustajaa. FCA:n liikevaihto on noin 90 miljoonaa euroa vuodessa ja sillä on 15 lentokonetta. Yhtiö työllistää noin 400 henkeä.

 

FCA jatkaa yhteisyrityksen alaisuudessa nykyisten reittiensä operointia Flyben brändillä, mutta tavoitteena on, että Finnair ja Flybe rakentavat Flybe Nordic:istä tulevina vuosina Pohjoismaiden ja Baltian maiden johtavan alueellisen lentoyhtiön.

 

Yrityskauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

 

Finnair Oyj

Viestintä

1.7.2011

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finnair Oyj

Lehdistötiedote

 

Finnish Commuter Airlinesin ostaneet Flybe ja Finnair esittelevät yhteisen visionsa pohjoismaisen lentoliiketoiminnan kehittämiseksi

Euroopan suurin alueellinen lentoyhtiö avaa uusia reittejä, tarjoaa edullisempia hintoja piristäen Pohjoismaiden alueellista lentoliikennettä.

 

Flybe ja Finnair ilmoittivat aamulla Lontoon ja Helsingin pörsseille Finnish Commuter Airlinesin ostosta, jonka toteutuminen edellyttää vielä kilpailuviranomaisten hyväksyntää. Yritysten yhteisenä visiona on rakentaa Pohjoismaiden ja Baltian maiden johtava alueellinen lentoyhtiö. Finnish Commuter Airlinesin osto toteutetaan perustamalla yhteisyritys, josta Flybe omistaa 60 % ja Finnair 40 %. Flybe vastaa uuden yhtiön operatiivisesta toiminnasta maanantaista 1.8.2011 alkaen.

 

Uuden lentoyhtiön toimintaa on Suomen lisäksi tarkoitus laajentaa Ruotsiin, Tanskaan, Viroon ja Latviaan, ja yhtiö eroaa merkittävästi kyseisillä markkinoilla ennestään toimivista alueellisista lentoyhtiöistä. Sen suunnitelmissa on tuoda Flyben jo menestyksekkääksi osoittautunut, laadun ja edulliset hinnat yhdistävä konsepti Suomeen, Pohjoismaihin ja Baltiaan, mikä tarjoaa miljoonille liike- ja vapaa-ajan matkustajille mahdollisuuden matkustaa edullisesti. Lisäksi yritys hyötyy Finnairin erinomaisista Euroopan-  ja Aasian-yhteyksistä sekä sen paikallistuntemuksesta. Yksinkertaistaen Flybe ja Finnair haluavat kasvattaa ”lentävien suomalaisten” määrää tarjoamalla edullisen lentokonseptin, joka vastaa Suomen kansallisiin tarpeisiin.

 

Flybe on saanut arvostettuja kansainvälisiä toimiala- ja kuluttajapalkintoja, jotka osaltaan kertovat yhtiön menestyksestä ja sitoutumisesta laadukkaaseen ja asiakaspalvelukeskeiseen kuluttajatuotteeseen. Tarjontaan sisältyy muun muassa liikematkustajille suunnattu Economy Plus -palveluvaihtoehto, ja lisäarvoa tuottaa myös tieto siitä, että heidän valitsemansa lentoyhtiö pani alulle maailman ensimmäisen ilmailualan ympäristömerkkijärjestelmän.

 

Uusi yhtiö eroaa kilpailijoistaan lentämällä alueellisten lentokenttien välillä suoraan ilman vaihtoja, mikä säästää asiakkaiden aikaa. Tämä niin sanottu point-to-point-järjestelmä mahdollistaa uusien kohteiden avaamisen ja täydentää näin Finnairin kansainvälistä reittiverkostoa. Uuden lentoyhtiön on tarkoitus tukea ja vauhdittaa Pohjoismaiden aluetaloutta samaan tapaan kuin Flybe on jo menestyksekkäästi tehnyt Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja muualla Euroopassa. Esittelemällä uusia alueellisia reittejä, lentoja ja aikatauluja yhtiö pyrkii kehittämään markkinoita, joita muut lentoyhtiöt eivät vielä palvele.

 

Tarkoituksena on julkistaa elokuun puolivälissä tarkemmat suunnitelmat uudesta, laajasta reittiverkostosta, joka otetaan käyttöön IATA:n talvikauden alkaessa sunnuntaina 30.10.2011. Suunnitellut liiketoiminnan laajennukset täydentävät niitä tärkeitä reittejä, joilla Finnish Commuter Airlines jo liikennöi Suomessa.

 

Flybe valitsi Finnish Commuter Airlinesin ostokohteekseen, koska sen liiketoiminta antaa pohjan toiminnan laajentamiselle Pohjoismaissa sekä Baltian alueella. Tämän kilpailuedun säilyttäminen on uuden yhtiön tulevaisuuden strategian kulmakivi.

 

Flyben toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Jim French kommentoi yhtiönsä visiota seuraavasti: ”Suomalaiset ja pohjoismaiset matkustajat tulevat kokemaan jotakin sellaista, mitä heille ei aiemmin ole tarjottu. Flyben ja Finnairin aloittamasta aidosta, tasaveroisesta kumppanuudesta on merkittävää etua ei vain suomalaisille lentomatkustajille vaan myös Suomen kansantaloudelle."

 

”Odotamme innolla sitä, että pääsemme työskentelemään tiiviisti Finnish Commuter Airlinesin henkilöstön kanssa, kun esittelemme laadukkaan, lisäarvoa tuottavan tuotteen suomalaisille matkustajille. Avaamalla point-to-point-reittejä, joille on tarvetta, lisäämällä reittiverkostoon uusia suomalaiskenttiä sekä laajentamalla uusille markkinoille Finnair ja Flybe toivovat luovansa kokonaisen uuden sukupolven ’lentäviä suomalaisia’. Ja samalla tavoitteemme on tulla tunnustetuksi Pohjolan markkinoihin erikoistuneeksi mestariksi.”

 

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen korostaa uuden yrityksen etuja: ”Olemme yhdistäneet voimamme Flyben kanssa luodaksemme Pohjoismaiden markkinoille vahvan, toimintaamme täydentävän ja kustannustehokkaan toimijan, joka point-to-point-yhteyksien lisäksi muodostaa tehokkaan syöttöliikennealustan kansainvälisille lennoillemme. Koemme, että Flybe on pitkän alueellisen point-to-point-lentokokemuksensa ansiosta paras mahdollinen yhteistyökumppani Finnairin kaltaiselle verkostotoimijalle. Yhteisvoimin pystymme viemään asiakaskokemuksen uudelle tasolle."

 

”Olemme perustamassa vahvaa toimijaa Pohjois-Euroopan alueellisille lentoliikennemarkkinoille. Uuden yhtiön visio on Finnairin kumppanuusstrategian mukainen ja esimerkki siitä, miten me rakennamme vahvoja verkostoja alan muiden johtavien toimijoiden, kuten Flyben, kanssa. Odotamme, että yhteistyömme tuloksena Pohjoismaiden markkinoille syntyy kilpailukykyinen ja kestävä toimija. Tästä on hyötyä myös niille matkustajille, jotka käyttävät Helsinkiä välilaskupaikkanaan matkalla Aasiasta Eurooppaan tai päinvastoin.”

 

Finncommin toimitusjohtaja Juhani Pakari kommentoi kauppaa seuraavasti: ”Neuvottelut ovat olleet pitkät ja perusteelliset, ja olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Ratkaisu on hyvä sekä asiakkaiden että henkilöstömme kannalta. Tämä on erinomainen tilaisuus kehittää uudesta yhtiöstä Pohjois-Euroopan johtava alueellinen lentoyhtiö.”

 

Finnair Oyj

Viestintä

1.7.2011

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hyvä uutinen!

FlyBe:n kokoinen (n.7 milj matkustajaa 2010/71 konetta/38 tilauksessa) ja terveen oloinen firma on todennäköisesti kelpo kumppani.

 

Taitaa Finnairin pyrkimys todellakin olla se, että keskittyisi long haul bisnekseen ja jättäisi  syöttöliikenteen (kokonaan?) muille toimijoille. Tulevaisuudessa ehkä vain muutamat Euroopan runkoreitit lennetään AY omalla kalustolla?

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hyvä uutinen!

FlyBe:n kokoinen (n.7 milj matkustajaa 2010/71 konetta/38 tilauksessa) ja terveen oloinen firma on todennäköisesti kelpo kumppani.

 

Taitaa Finnairin pyrkimys todellakin olla se, että keskittyisi long haul bisnekseen ja jättäisi  syöttöliikenteen (kokonaan?) muille toimijoille. Tulevaisuudessa ehkä vain muutamat Euroopan runkoreitit lennetään AY omalla kalustolla?

 

 

Huomenta vaan. Tässä nyt "hukkuu" se mielestäni ytimenä ollut Finnairin idea. Eli luodaan Suomalaisille yhteydet muualle Eurooppaan. Miten voi kansallinen lentoyhtiö muuttua Kaukoidän liikenteeseen keskittyväksi yhtiöksi? Lähi/syöttöliikenne ulkoistetaan yhtiölle joka tietysti rakentaa reittinsä kanattavuuden mukaan. Taitaa loppua tuollaiset "hiljaisemmat" reitit, esim. GVA,OTP,STR,DUS,KPB, LJU,VNO jne. "turhina". Olen kuvitellut, että Finnairillakin on tähän asti kompensoitu hyvien reittien tuotolla huonompia. Eipä taida uutta yhtiötä pitkään kiinnostaa lentää esim. Kajaaniin, Seinäjoelle,Poriin, Kemiinkään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tässä nyt "hukkuu" se mielestäni ytimenä ollut Finnairin idea. Eli luodaan Suomalaisille yhteydet muualle Eurooppaan.

 

Tuo on varmaankin joskus 80-luvulla ollut se idea. Suomalaisten varaan rakennettuja reittejä ei ole kun lomalennot jos nekään 100%:sesti. Pienen ja perseaukisen kansan varaan ei rakennella yhteyksiä Eurooppaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eipä taida uutta yhtiötä pitkään kiinnostaa lentää esim. Kajaaniin, Seinäjoelle,Poriin, Kemiinkään.

 

Ei vanha FC sekään ole halunnut tappiolla lentää, joitain reittejä on tuettu muualta. Tuskin kohteita karsitaan, jos kysyntää löytyy.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Seinäjoki, Pori ja Kemi nyt ei välttämättä ole kaikista tarpeellisimpia reittejä muutenkaan, kaikkien lähistöllä löytyy suurempiakin kenttiä. Mutta saattaa tässä olla sekin mahdollisuus, että Finnairia kevyemmän kustannusrakenteen ansiosta reittivalikoima Eurooppaan laajenee. Voi olla optimistinen haave, mutta turha tässä on heti juhannuksen jälkeen vaipua synkkyyteen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuo on varmaankin joskus 80-luvulla ollut se idea. Suomalaisten varaan rakennettuja reittejä ei ole kun lomalennot jos nekään 100%:sesti. Pienen ja perseaukisen kansan varaan ei rakennella yhteyksiä Eurooppaan.

Joo olet oikeassa, tuo ajatus on kyllä varmaan jo tuolta toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta jolloin alettiin lentää "oikeasti" etelään päin. Se että taloudelliset syyt johtavat painopisteen siirtymiseen tuonne idänliikenteeseen on täysin ymmärrettävää. Kyseessähän on pörssiyhtiö jonka pitää tehdä tulosta, ei harjoittaa hyväntekeväisyyttä. Yritin vain tuoda esiin kuinka kauas on ajauduttu alkuperäisestä tilanteesta ja minne tässä nyt ollaankaan päätymässä. No toivottavasti tännekin perukoille jatkossa riittää aina joku "halpalentoyhtiö" kokeilemaan pariksi vuodeksi kerrallaan...Onhan noita tuossa piipahtanut, EasyJet, Germanwings, Flyme,ja varmaan muitakin. Ei ole oikein ollut kannattavaa liikennettä, eli lopetettu.  Siksi haikailin tuon vanhan toimintamallin perään, eli kun viedään täysi koneellinen Pariisiin, voidaan lentää myös puolikas Geneveen. Näin on meillä ollut varsin hyvät yhteydet verrattuna esim. ruotsalaisiin. Jatkossa pääsee sitten vain Pariisiin, mikä ei tietenkään ole huono kohde, mutta kyllä tuo Geneveen lento sen voittaa... Kaunis sää Genevejärven yli suoraa radalle 23 alpit näkyvät vasemmalla, Mount Blanc, Schumacherin huvila oikealla jne...No nyt lipsuu...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jaksan ihmetellä miksi tää FunnComm piti sotkea tähän Flybe-kuvioon lainkaan, eihän koko puulaakilla ole mitään oikeaa markkinaa ollutkaan ilman Finnairia. Persnettoakin tainnut aidon oikeasti tehdä ilman ay:n tulonsiirtoja. En keksi mitään strategista intressiä miksi Joensuun "kansainväliselle lentokentälle" kannattaa lentää minkäänmoisella FlyBen brändillä. Olisivat antaneet pohjanmaalaisten rytkyttää Suomen lähialueet ihan vaan ostoliikenteenä, miksi siitä liiketoiminnasta tai tehtaalta saatavista pöristimistä piti jotain rahaa mennä maksamaan.

 

Kun otetaan huomioon, että kuinka kuralla taitaa olla esim. BT:n talous, niin mitä markkinaa saadaan point-to-point yhteyksille luotua esim. Baltiassa, puhuisivat vain suoraan ay:n syötöstä ja vastavuoroisesti syötöstä Flyben verkostoon. Sinänsä kannatan kuviota muuten ja odotan tuloksia mielenkiinnolla, kun homma oikeasti lähtee käyntiin jollain merkittävällä vedolla  :thmbup:

 

 

/ edit / Näemmä perusteltiin kaluston ylikysynnällä markkinoilla ja näin ollen riittävyydellä heti alussa. Mutta jos nykyiset reitit operoidaan kuitenkin pääsosin ennallaan, niin uudelle bisnekselle tarvitaan kuitenkin uutta kalustoa, jota nyt ei muutamaa konetta enempää ollut tulossa ay/fc:lle. FlyBellä koneita olikin sitten jo enemmän tilauksessa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Huomenta vaan. Tässä nyt "hukkuu" se mielestäni ytimenä ollut Finnairin idea. Eli luodaan Suomalaisille yhteydet muualle Eurooppaan. Miten voi kansallinen lentoyhtiö muuttua Kaukoidän liikenteeseen keskittyväksi yhtiöksi? Lähi/syöttöliikenne ulkoistetaan yhtiölle joka tietysti rakentaa reittinsä kanattavuuden mukaan. Taitaa loppua tuollaiset "hiljaisemmat" reitit, esim. GVA,OTP,STR,DUS,KPB, LJU,VNO jne. "turhina". Olen kuvitellut, että Finnairillakin on tähän asti kompensoitu hyvien reittien tuotolla huonompia. Eipä taida uutta yhtiötä pitkään kiinnostaa lentää esim. Kajaaniin, Seinäjoelle,Poriin, Kemiinkään.

 

No ainakin Flybe on pystynyt pitamaan Britanniassakin toiminnassa sellaisia paikallisreitteja, joita BA ei suinsurminkaan operoisi. Tuli muutama viikko sitten lennettya Flybe:n nonstopilla esimerkiksi sellaisella reitilla kuin Southampton-Invernes. Itseasiassa, Flybe:n tehokkuudella ja oikeanlaisella konekalustolla, moni Finnairin nykyinen lahireitti voisikin nousta huomattavasti kannattavammaksi. Itseasiassa, uskoisin talla sopimuksella olevan parhaimmat mahdollisuudet turvata Suomen ja sen lahialueen liikenne tulevaisuudessakin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Airliners.netissä joku kertoi kuulleensa huhun, että Finnair keskittyy tulevaisuudessa pelkkään kaukoliikenteeseen. Vaikeaa kuitenkin uskoa että luopuisivat jostain Lontoon ja Pariisin kaltaisista reiteistä.

 

Kaikenlaisia huhuja liikkuu, mutta mielenkiintoisin kysymys on mitä tekee nyt Finncomm Oy ja Pakari kun FCA myytiin pois...

 

Ilmeisesti kauppaan ei kuulunut FAM? Joka siis jatkaa Finnairin ja Finncommin yhteisyrityksenä.

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No ainakin Flybe on pystynyt pitamaan Britanniassakin toiminnassa sellaisia paikallisreitteja, joita BA ei suinsurminkaan operoisi. Tuli muutama viikko sitten lennettya Flybe:n nonstopilla esimerkiksi sellaisella reitilla kuin Southampton-Invernes. Itseasiassa, Flybe:n tehokkuudella ja oikeanlaisella konekalustolla, moni Finnairin nykyinen lahireitti voisikin nousta huomattavasti kannattavammaksi. Itseasiassa, uskoisin talla sopimuksella olevan parhaimmat mahdollisuudet turvata Suomen ja sen lahialueen liikenne tulevaisuudessakin.

Joo kalustohan ei tuossa meidän lähiliikenteessä varmaankaan muutu miksikään. Eli samat taloudelliset ATR:ät ja Emput lentänevät jatkossakin. Handlingkuluistakaan ei varmaan pysty enää tinkimään, on jo vedetty organisaatio aika laihalle . Koneiden kulut säilyvät suht. ennallaan, jos nyt sitten jotain leasingmaksuja/pääomakuluja voi hieman hienosäätää, thats it. Miehistön palkkakuluja voisi ajatella laskettavaksi, mutta eipä taida sielläkään olla paljoa varaa. Tietty jos pannaan kaikki vanhat "suuripalkkaiset" pilotit pihalle ja otetaan juuri viranomaisvaatimukset täyttäviä kavereita tilalle niin säästöä varmaan saadaan. Odotan vaan kauhulla talvista myrskyaamua lumisateessa, huonoilla kitkoilla sivutuulessa tapahtuvaa laskeutumista vaikkapa Maarianhaminaan. Jos on tarve yrittää, toivottavastia se yhtiön "paine" ei ole liian suuri, niin lopputulos voi olla varsin ikävä. On nämä meidän olosuhteet kuitenkin omalla tavallaan varsin haasteellisia ajoittain. Mutta hyvä jos kaikki toimii ja jopa tähänastista paremmin niin hyvä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

mielenkiintoisin kysymys on mitä tekee nyt Finncomm Oy ja Pakari

 

Höh, no tietenkin perustaa syöttöliikenneyhtiön. Olisko nyt sitten pöydän toisella puolella KF vuorossa. :laugh:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Voi olla että missasin pointin, mutta eikös se nykyään ole juuri niin että nuo reitit (Geneve etc.) joiden ei luulisi olevan kannattavia, ovat mahdollisia juuri tuon Finnairin Aasian strategian vuoksi, eivätkä suinkaan ole mitään vanhojen aikojen peruja. Eli ihanteellisesti ajateltuna Finnair voi lentää täydet koneelliset sekä Pariisiin että Geneveen kun koneet on lastattu via Helsinki matkustajilla.

 

Näinpä juuri, Aasia on mahdollistanut paremmat suorat yhteydet Hgistä muualle eurooppaan kuin mitä muuten olisi. Helsinki on kokoonsa nähden aika hyvin kartalla.

 

Kilpailua on saatu vähän lisää Suomi-Eurooppa -yhteyksiin, tosin Finnarin pääkilpailijoita alkavat olla muut Aasian kaukoliikenteessä toimivat firmat, eurooppalaiset ja aasialaiset. Vaikeaa AY:n on kapearunkoliikenteessä pullistellakaan, ei ihme että pyrkivat siitä pelistä pois.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Flybe ja Finnair eivät olleet kiinnostuneita pelkästään Suomen kotimaan liikenteestä. Flybe Nordic aikoo laajentaa ainakin alkuvaiheessa myös Ruotsiin, Tanskaan, Viroon ja Latviaan. Näin se ottaa huolekseen ison osan Finnairin kaukolentojen, ennen kaikkea Aasian-reittien syöttöliikenteestä. Ylivoimaisesti suurin osa Finnairin Aasian-matkustajista jatkaa suoraan Helsingistä muualle Eurooppaan. Tämän ison joukon syöttäminen Helsingistä ja Helsinkiin on Finnairin kustannustasolla toimivalle yhtiölle iso rasite. Sen siirtäminen halvemmilla kuluilla toimivalle yhteistyökumppanille on välttämättömyys.

 

Etenkin yhtiön liikennelentäjäliitto on vastustanut kiivaasti jokaisen Finnair-reitin ulkoistamista muiden hoidettavaksi. Flybe-järjestely antaa lisävärinää lentäjien työehtosopimusneuvotteluihin, jotka on määrä käydä syksyn mittaan.

 

suomen kuvalehti

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilmeisesti kauppaan ei kuulunut FAM? Joka siis jatkaa Finnairin ja Finncommin yhteisyrityksenä.

Juha

 

Flyben kokonaisinvestointi Finncomm Airlinesiin on 23,6 miljoonaa euroa. Summalla Flybe saa muun muassa 46 prosentin osuuden Finnish Aircraft Maintenance -huoltoyrityksestä ja 57 prosenttia Finncomm Training Centre -koulutusorganisaatiosta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Niki ja Juha jo toivat esiin yhden oleellisuuden: Nythän tässä on mahdollisuus panna uusjakoon muun ohella koko Balttian markkinat ja ehkä osittain niiden takamaastotkin. Tällä hetkellä missään Balttian maassa ei ole kuin henkitoreissaan olevia omia lentoyhtiöitä. Ne eivät tule kestämään itsenäisinä sitä, jos Finnair/Flybe panevat kovasti kampoihin. Ja parempi on että panevat ennenkuin kiinalaiset ehtivät reagoida perustamalla oman Hubinsa alueelle ja ostamaan esim. Air Balticin.

 

Seppo

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Höh, no tietenkin perustaa syöttöliikenneyhtiön. Olisko nyt sitten pöydän toisella puolella KF vuorossa. :laugh:

 

Entä jos pöydän toisella puolella on AY ja pöydällä Airbus-lentokoneita  :laugh:?

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kaikenlaisia huhuja liikkuu, mutta mielenkiintoisin kysymys on mitä tekee nyt Finncomm Oy ja Pakari kun FCA myytiin pois...

 

Pakari odottaa muutaman vuoden ja ostaa FC:n takaisin halvalla.

 

Mika

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olisi ihan hauska tietää, paljonko mahtoi uuden yhtiön kotipaikan valinnassa "painaa" pelko Finnairin pilottien suhtautumisesta uuteen yhtiöön .

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finnair ja sen kumppanina oleva brittiläinen Flybe maksavat Finncommista käteisenä 25 miljoonaa euroa. Lisäksi Finncommin lentokalustosta maksetaan 104 miljoonaa euroa. Kun summasta vähennetään koneisiin liittyvä 70 miljoonan velkavastuu, jäljelle jää 34 miljoonaa euroa. Yhteensä summa on näin laskettuna siis 59 miljoonaa euroa. Kauppahintaan kuuluu lisäksi myös Finncommin nettokassan suuruinen erä, joka täsmätään kaupan toteutumishetkellä.

 

Suurimman potin korjaa Finncommin toimitusjohtaja ja pääomistaja Juhani Pakari. Hänen perheen omistus on Rikory-yhtiön kautta 17 prosenttia. Pakari omistaa Finncommista lisäksi Jaakko Keskisen kanssa FC Aviation -yhtiön kautta 11 prosenttia. Keskinen omistaa lisäksi Uness Capitalin kautta Finncommista 16 prosenttia.

 

Pakarin ja Keskisen omistusosuudet yhtiöstä on ollut yhteensä 44 prosenttia. Sen mukaan kaksikot tienaisivat yhtiöidensä kautta Finncommista yhteensä liki 26 miljoonaa euroa. Taisto Saikkosen ja Heikki Peltolan PSS Trade osuus lentoyhtiöstä on 17 prosenttia ja kauppasummasta siten reilut kymmenen miljoonaa euroa.

 

Jarkko Haukkalan Länsi-Suomen Yrityspalvelun 16 prosentin osuudella saisi yhtiöstä noin 9,5 miljoonaa, Martti Lepistön Ittramin 12 prosentin osuudella reilut seitsemän miljoonaa ja Lauri Laineen Aviconin kymmenen prosentin osuudella 5,9 miljoonaa.

 

kauppalehti

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Tuskin Suomen/Skandinavian/Euroopan taivailla nähdään kovin kauaan noissa kaikissa väreissä lentäviä Embraer-koneita? Veikkaan, että noista liveryistä kaksi poistuu aika pian - tietty yksi ainakin.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuskin Suomen/Skandinavian/Euroopan taivailla nähdään kovin kauaan noissa kaikissa väreissä lentäviä Embraer-koneita? Veikkaan, että noista liveryistä kaksi poistuu aika pian - tietty yksi ainakin.

 

 

Tai sitten koneet saavat kokonaan uuden värityksen ...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään