Martti Kujansuu

FR-99

3 viestiä aiheessa

Kaukopartioiden partioilmoituksissa on usein viitteitä matkalta löydettyihin suomalaisiin, neuvostoliittolaisiin tai saksalaisiin lentokoneisiin. Tässä on erään tarinan päätös. En tiedä onko tätä tapausta kerrottu "Kohtalokkaissa lennoissa" näin tarkasti, mutta kerrattakoon se tässä.

 

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3096302 (Rajajääkäripataljoona 6)

Vääpeli Variksen partiokertomus ajalta 4.7.-7.7.43

[...]

Paluumatkalla [Kuutsjärvi-Onihma -tieltä] toimme kesällä -42 löydetyn lentäjän luut mukanamme. Lentokoneen olivat ryssät kuljettaneet pois. [...] Alasammutun oman lentokoneen putoamispaikalta löytyi k.o. lentokoneen osia, joista selvisi, että kone oli FR-99, sivuperäsin n:o 4. Lentäjällä oli yllään harmaa puoliturkki, harmaat pussihousut, sininen mokkapusero, musta villapaita, sininen kaulahuivi, jossa mustia pilkkuja, pitkävartiset ruskeat saappaat, sekä luupäinen puukko. Tuntolevyä, asetta, kompassia tai mitään henkilökohtaisia papereita ei kuolleella lentäjällä ollut.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jaakko Hyvönen Kohtalokkaat lennot 1939-1944:

 

FR-99

Lentolaivue 14

 

8. tammikuuta 1942 klo 13.40 katosi FR-99 tiedustelulennolla Itä-Karjalassa vihollisen puolelle ohjaajan saadessa surmansa.

 

Ohjaaja, kapt. PARVIAINEN, Alpo Olavi (29), s. 1. 3. 1912/Helsinki.

 

Luuttn. Tainion johtama kolmen FR-koneen partio lähti Tiiksjärveltä tiedustelu- ja maataistelulennolle Kuutsujärven - Ieljärven - Lehdon - Tunkuan suunnalle. Toisella siipikoneella lensi ylik. Estama.

Linjat ylitettiin Ontajärven pohjoispään kohdalla 300-400 metrin korkeudessa ja Kuutsujärven luona alettin seurata rautatietä itään, kohti Ieljärveä. Kuutsujärven molempien purkausasemien luona ammuttiin koneita kohti osastotulta, kuten aikaisempinakin kertoina. Toisen purkausaseman luona Parviainen kaartoi Estaman alitse vasemmalle ja näytti merkillä palaavansa kotiin, saatuaan ilmeisesti osuman. Hän lähti korkeutta ottaen lentämään länteen päin.

Sen jälkeen Parviaisesta saadut tiedot ovat ristiriitaisia. Erään tiedon mukaan hän olisi tullut alas kuusi ja puoli kilomtriä Kuutsujärven kylästä koilliseen, toisen tiedon mukaan kymmenen kilometriä Kalliolahdesta itään. Oman partion ilmoitetaan löytäneen 29. heinäkuuta 1942 koneen jäännökset ja siitä noin kymmenen metrin päässä olleen englantilaismalliseen turkkiin pukeutuneen lentäjän ruumiin. Toisessa ilmoituksessa todetaan, että Parviaisen ruumis löydettiin 6. heinäkuuta 1943 ja toimitettiin kotimaahan.

Kalliolahti on Ontajärven pohjoipäässä, Kuutsujärven (Kutsujärvi) kylä samannimisen järven luoteisrannalla runsaat seitsemän kilometriä Kalliolahdesta koilliseen.

 

(Luutn, Tainio, Matti Kalervo, s. 22. 1. 1916, ylik. Estama, Unto Hugo Johannes, s. 13. 2. 1915)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Oman partion ilmoitetaan löytäneen 29. heinäkuuta 1942 koneen jäännökset ja siitä noin kymmenen metrin päässä olleen englantilaismalliseen turkkiin pukeutuneen lentäjän ruumiin. Toisessa ilmoituksessa todetaan, että Parviaisen ruumis löydettiin 6. heinäkuuta 1943 ja toimitettiin kotimaahan.

 

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3096115

Partiokertomus ylikers. Variksen partiosta ajalta 30 - 31.7.42.

[...]

Kohde № 5 ylityskohdassa joki n. 3 m. leveä ja virran voimakkuus 0,5 m/sek. 0 = maastossa löysimme suomalaisen yksimoottorisen pommikoneen, joka on pudotessa ja palossa tuhoutunut. Lentäjän ruumis oli n. 2 metrin päässä koneesta ja jo hyvin pahaksi mädäntynyt. Koneen runko numero oli 39. [...]

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään