Jouka Ahponen

Adam Henrik Vallijus ja hänen liidokkinsa

5 viestiä aiheessa

Tänään ilmestyneessä Karjalaisessa (Pohjois-Karjalan maakuntalehti) oli mielenkiintoinen juttu Polvijärveläisestä keksijästä nimeltä Adam Henrik Vallijus, joka kyhäsi itselleen liidokin, jolla hän lensi suon yli 200 jalan matkan 1871. Hän siis lensi ennen saksalaista Otto Lilienthalia, joka liiti 1891.

 

Vallijus tiesi aikaisempien kokeiden perusteella, että kannattaa hypätä vastatuuleen sillä myötätuuli veisi alas nopeammin.Mies pääsi ilmaan ja yritti nostaa korkeutta siivillä, jota pystyi liikuttamaan. Matka kuitenkin johti pakosti alaspäin.Lennolta laskeutuminen ei onnistunut kuitenkaan toivotulla tavalla vaan lentolaite oli kappaleina. Mies kuitenkin selvisi vammoitta.

 

Voiko siis olla mahdollista, että pienellä Suomella on osaa alkeisilmailun historiaan. Asia kiinostaa minua myös sen takia, että asun Polvijärvellä, mistä myös Vallijus oli kotoisin.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jukan mainitseman Feeniks-lehden numeron voit varmasti tilata samalla soitolla.

 

Tai sitten heittämällä lehden julkaisijalle Ilmailumuseoyhdistykselle sähköpostia info(ät)imy.fi

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joo täytyneepi kysäistä. Voisin myös käydä kattomassa miltä kiveltä sitä on hypätty. Paikka kun sattuu olemaan hyvin lähellä. Tuossa Jukan artikkelissa mainittu koulu on muuten nykyään meidän talomme  :D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään