Ilkka Toivanen

Grimsvötn-tulivuori purkautuu Islannissa - viimevuotista rajumpi?

42 viestiä aiheessa

Ylläpidon huomautus

 

Tähän ketjuun vain uutiset ja tiedotteet tuhkapilveen liittyen!

 

Keskustelu ja kommentointiketju yleisen foorumin puolella - KAIKKI vastaukset, kommentit ja kysymykset jne. ko. ketjuun: http://www.flightforum.fi/discussion/index.php/topic,99149.0.html

 

 

---

 

 

Islannissa lauantai-iltana alkanut tulivuorenpurkaus arvioidaan viimevuotista Eyjafjallajökullin heräämistä voimakkaammaksi. Islannin yleisradioyhtiön mukaan Reykjavikin lentokenttä aiotaan sulkea, mutta tutkija-arvioiden mukaan purkauksella ei kuitenkaan ole laajaa vaikutusta kansainvälisiin lentoihin.

 

Vuoresta nousevan savun takia myös Norjan lentokoneet muuttavat reittiä, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

 

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2011/05/islannin_tulivuoren_purkaus_ehka_viimevuotista_rajumpi_2612441.html

 

Islannin Grimsvötn-tulivuoren purkautuminen ei toistaiseksi vaikuta Suomen lentoliikenteeseen. Suomessa ilmatilan käytöstä vastaava Finavia kertoo, ettei Suomessa ole tällä hetkellä syytä huoleen. Lentokieltoalue on toistaiseksi suhteellisen pieni. Finnairin lentoihin purkaus ei ole vaikuttanut.

 

Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmavirtaukset Islannista suuntautuvat pohjoiseen Grönlannin ja Huippuvuorten suuntaan. Alkuviikosta virtaukset voivat kuitenkin kääntyä tilapäisesti kohti Skandinaviaa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman.

 

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/05/ilmavirtaukset_eivat_toistaiseksi_tuo_islannin_savuja_suomeen_2612456.html

 

Edit: Toisenlainen kuva Ilta-Sanomissa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Islannin purkautuvasta tulivuoresta nouseva tuhka voi kulkeutua Pohjois-Skotlantiin tiistaina. Torstaihin mennessä tuhka saattaa saavuttaa Britannian, Ranskan ja Espanjan, jos purkautuminen jatkuu samaa tahtia kuin tähän saakka, uutisoi HS:

 

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Islannin+tulivuoren+tuhka+voi+saavuttaa+Britannian+ensi+viikolla/1135266329888

 

 

Kunhan vaan jaksaisi luonnonvoimat odotella sen verran, että ke-aamuna ehtisin matkaan, ja sitten vielä aikaiselle jatkolennolle Itävallassa. Takaisintulolla ei sitten ole niin väliä, kun kyseessä on visiitti rakkaan luokse  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilmatieteen laitos arvioi Islannin Grimsvötnin tulivuorenpurkauksesta nousevan tuhkan saavuttavan Suomen keskiviikkona.

Päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoo, että Islannin yläpuolella olevan matalapaineen alueen vuoksi tuhkapilven liikkumista on kuitenkin vaikea ennustaa.

 

VAACin (Volcanic Ash Advisory from London) ennustekarttojen mukaan tuhkapilvi on liikkumassa pohjoiseen Grönlannin ja Huippuvuorten suuntaan. Tuhkapilven on ennustettu saapuvan Britanniaan tiistaina ja Ranskaan sekä Espanjaan perjantaina.

Islanti on sulkenut ilmatilansa tulivuorenpurkauksen vuoksi. Tuhkapilven vaikutusta lentoliikenteeseen Suomessa tai muualla Euroopassa ei vielä tiedetä.

 

iltasanomat

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finavian mukaan Helsingin ja Reykjavikin välillä ei lennetä tänään maanantaina.

 

Islannissa lauantai-iltana purkautuneen Grimsvötn-tulivuoren pölläyttämä tuhkapilvi estää lentoliikennettä. Islantiin suuntautuvat lennot on peruttu. Muu lentoliikenne toimii normaalisti, Finavia kertoo.

 

- Islannissa kaikki kentät on suljettu. Virallinen tieto on kello 15 asti, mutta he tulevat jatkamaan sitä tämän koko päivän ajaksi eli en usko, että siellä lennetään tänään, Finavian lennonvarmistuksesta vastaava johtaja Raine Luojus kertoo.

 

kauppalehti

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Uusimpien tietojen mukaan Islannissa purkautuvan Grimsvötn-tulivuoren tuhka leviää Suomeen kuluvan viikon keskivaiheilla.

Ilmatieteen laitoksen leviämisennusteiden mukaan yläilmakehässä virtaukset suuntautuvat kohti Grönlantia eli pohjoista.

Alempana ilmakehässä virtaus suuntautuu Färsaarten ja Skotlannin kautta kohti Etelä-Skandinaviaa, jonne tuhkapilvi saapunee tiistain aikana. Tuhkapilven ennustetaan ulottuvan Suomen etelärannikolle keskiviikkona. Tuhkapilven on arvioitu yltävän jopa 17 kilometrin korkeuteen. Pilvessä on hiukkasten lisäksi rikki- ja hiilidioksidia.

 

aamulehti

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finavian tiedote:

 

 

Päivitetty 23.5. klo 9:50: Tulivuorenpurkauksella vaikutuksia vain Islannin lentoihin

 

Islannin Grimsvötn-tulivuori purkautui lauantai-iltana 21.5. Tulivuorenpurkaus ei aiheuta rajoituksia lentoliikenteelle Suomessa, lukuun ottamatta Islantiin suuntautuvia lentoja. Muu lentoliikenne toimii normaaliin tapaan.

 

Eurocontrolin CFMU (Central Flow Management Unit) ja VAACin (Volcanic Ash Advisory from London) tämän päivän ennusteiden mukaan maanantaina 23.5. ja tiistaina 24.5. ei ole odotettavissa ilmatilan sulkemisia, lukuunottamatta Islantia. Ennusteiden mukaan tuhkapilvi saavuttaa Skotlannin 24.5. klo 03.00.

 

Finavia seuraa tilanteen kehittymistä vuorokauden ympäri ja tiedottaa muutoksista.

 

Lentomatkustajia pyydetään tarvittaessa olemaan yhteydessä omaan lentoyhtiöönsä, matkatoimistoonsa tai matkanjärjestäjäänsä.

 

Finavian lentoasemien reaaliaikaiset lentotiedot www.finavia.fi

Helsinki-Vantaan reaaliaikaiset lentotiedot www.helsinki-vantaa.fi

 

VAACin ennustekartat löytyvät osoitteesta:

 

http://www.metoffice.gov.uk/aviation/vaac/vaacuk_vag.html

 

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi: www.trafi.fi

 

 

 

Trafin tiedote 23.5.2011:

 

Tuhkapilven vuoksi ei olla sulkemassa Suomen ilmatilaa

 

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi valmistelee päätöksen tuhkapilveen liittyvistä menettelytapaohjeista, jotka koskevat Finaviaa ja lentoyhtiöitä.

 

Menettelytavoista järjestetään operaattoreille tiedotustilaisuus klo 18 Liikenteen turvallisuusviraston tiloissa, Kumpulantie 9. Median edustajat voivat halutessaan osallistua tilaisuuteen.

 

Jo tässä vaiheessa voidaan todeta, että ilmatilaa ja lentoasemia ei uuden toimintamallin mukaan suljeta viranomaisen päätöksin tässä vaiheessa.

 

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi seuraa päätöksenteossa kansainvälisiä ohjeita ja linjauksia.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onkohan lentoreittien muutoksen johdosta LQD laitettu tänään Kennedylle 330:n sijaan?

 

Ainakin lento voidaan lentää non-etopsina joka helpottaa tuhkatilanteessa (varsinkin kun Keflavik on suljettu).

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä FI:n Helsingin lento on peruttu tänään.

 

Lähtevien listalla on kuitenkin uusi lähtöaika Reykjavikiin klo 18.45, onko Icelandairilla jäänyt aiemmin kone tänne?

 

[ attachment removed ]

 

[ attachment removed ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No meillä tuhkapilvi rajoitti toimintaa tänään. Emme voi lentää ambulanssikoneellamme(Beech 200) Huippuvuorille, koska matkaa tulee liikaa pilven kiertämiseen. SAS-lentää normaalisti Huippuvuorille.

 

muoks: asemapaikkamme on siis Tromssa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lähtevien listalla on kuitenkin uusi lähtöaika Reykjavikiin klo 18.45, onko Icelandairilla jäänyt aiemmin kone tänne?

 

Eilinen FI342 jäi kun lähtö peruttiin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Britannia varautuu huomenna perumaan lentoja Islannin tuhkapilven vuoksi. Peruutuksiin valmistaudutaan Skotlannissa ja sekä Britannian pohjoisosissa. Peruutuksista päätetään sen jälkeen kun ilmailuviranomaiset ja lentoyhtiöt ovat keskustelleet asiasta. Myös Irlannin viranomaiset kehottavat varautumaan lentojen peruuntumiseen tällä viikolla. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman on määrä lentää huomenna aamulla Dublinista valtiovierailulle Britanniaan.

 

Islannissa ilmatilaa on avattu tänään osittain lentoliikenteelle. Maan pääkenttä Keflavik on yhä kiinni, mutta Islannin viranomaisten mukaan se saatetaan saada auki illalla

 

iltalehti

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan Suomen ilmatilaa ei suljeta kokonaan.

 

Trafin järjestämässä tiedotustilaisuudessa kerrottiin hetki sitten, että on hyvin mahdollista, että lentoja perutaan Islannista tulevan tuhkapilven vuoksi. Koko Suomen ilmatilaa ei kuitenkaan aiota sulkea.

 

iltalehti

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on antanut päätöksen menettelytavoista tuhkapilven vaikutusalueella

 

Lentoturvallisuuden varmistamiseksi Liikenteen turvallisuusvirasto antaa 23.5. 2011 kansainvälisen suosituksen mukaisen päätöksen ilmailusta tuhkapilven vaikutusalueella. Päätös on voimassa 6.6.2011 saakka.

 

Ilmatila jaetaan tuhkan pitoisuuden perusteella kolmeen luokkaan, jotka ovat alhaisen tuhkapitoisuuden alue, keskisuuren tuhkapitoisuuden alue ja korkean tuhkapitoisuuden alue. Alhaisen tuhkapitoisuuden alue on lähes kokonaan tuhkasta vapaata eli tuhkaa on alle 2 mg kuutiometrissä ilmaa. Keskisuuren pitoisuuden alueella määrä on korkeintaan kaksinkertainen. Jos tuhkaa on vielä enemmän, ilmatila on pitoisuudeltaan korkean tuhkapitoisuuden aluetta.

 

Ohjeet lentotoiminnan harjoittajalle

 

Lentotoiminnan harjoittaja voi lentää tuhka-alueiden läpi tai yli edellyttäen, että se on turvallista harjoittajan suorittaman riskiarvioinnin perusteella. Arvioon tarvitaan lentokoneen valmistajalta asiaa koskevat tiedot ja ohjeet.

 

Tuhkapilven vaikutusalueella lentämisen varalta lentotoiminnan harjoittajan on tehtävä ICAOn suositusluonnoksen mukainen turvallisuusriskin arviointi, jossa on esitettävä menettelyt toiminnan turvallisuuden varmistamiseksi.

 

Toiminnanharjoittaja vastaa siitä, että henkilöstö on asianmukaisesti koulutettu näihin menetelmiin. Liikenteen turvallisuusvirasto arvioi ja hyväksyy suomalaisen lentotoiminnan harjoittajan turvallisuusriskiarvioinnin.

 

Rajoitukset koskevat turbiinimoottorilla varustettujen ilma-alusten osalta ilmailua Suomen lentotiedotusalueella sekä suomalaisen lentotoimintaluvan haltijoiden lentoja ja Suomessa rekisteröidyillä ilma-aluksilla suoritettavaa ilmailua myös Suomen lentotiedotusalueen ulkopuolella.

 

Ohjeet Finavialle

 

Finavia varmistaa, että ilmailutoiminnan harjoittajilla on käytettävissään ajantasaiset tiedot tuhkan levinneisyysalueista sekä esiintymien ennustetuista määristä (vulkaanisen tuhkan tiedotuskeskuksen - Volcanic Ash Advisory Centre, VAAC - ennusteet), jotta lentojen suunnittelussa voidaan huomioida edellä olevat vaatimukset.

 

Finavia varmistaa, että lennonjohtoselvityksiä ei anneta alueelle, joilla vulkaanisen tuhkan pitoisuus on korkea. Liikenteen turvallisuusvirasto kehottaa Finaviaa noudattamaan myös Eurocontrolin antamia asiaa koskevia ohjeita sekä tiedottamaan mahdollisesta vaarasta.

 

Toimijat tuhkapilveen liittyvissä asioissa

 

Lontoossa sijaitseva Volcanic Ash Advisory Center eli VAAC laskee tuhkan liikkeitä ennustemallillaan vuorokauden päähän. Euroopassa viranomaisten toimintaa koordinoi eurooppalaisen lennonjohtojärjestön Eurocontrolin sisään rakennettu kriisikeskus, Crises Management Cell.

 

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on seurannut päätöksenteossa kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAOn ja EASAn antamia suosituksia.

 

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin päätös 23.5.2011

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Islannin Grimsvötn-tulivuoren sylkemä tuhkapilvi on ajautunut Skotlannin ylle ja pakottanut lentoyhtiöt perumaan lentojaan.

Lukuisat Skotlantiin lentävät lentoyhtiöt ovat peruuttaneet tiistain lentonsa. Vain muutamia Skotlannin saarten välisiä lentoja kyetään näillä näkymin toteuttamaan. Monet lentoyhtiöt eivät myöskään lennä Skotlannin ilmatilan kautta. Tuhkapilven odotetaan pian saapuvan myös Irlantiin.

 

Haitta on jäämässä lyhytaikaiseksi. BBC:n haastattelema Britannian liikenneministeri Philip Hammond kertoi uskovansa, että Glasgow'n ja Edinburghin kentät voitaisiin avata jo alkuiltapäivästä ja muutkin kentät viimeistään keskiviikkona.

 

Finnairin mukaan tuhkapilvellä ei ole mitään vaikutusta sen lentoihin tiistaina.

 

yle

 

EDIT :

Tanskassa pieni osa maan ilmatilaa on suljettu Islannista leviävän tuhkapilven vuoksi, kertoo ilmailuhallinto.

Suljettu osa on maan luoteisosassa. Norjassa maan länsiosan lentoliikenteeseen on luvassa rajoituksia tuhkan takia. Norjan ilmailuhallinnon Avinorin johtajan mukaan tuhka on levinnyt odotettua nopeammin Norjaan.

 

iltasanomat

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Islannin tulivuoren tuhkapilvi on haitannut jo lentoliikennettä Norjassa ja Tanskassa. Norjan ilmailuviranomaiset sulkivat aamun tunneiksi läntiset Stavangerin ja Haugesundin lentokentät. Euroopan ilmatilaa valvova Eurocontrol arvioi, että tuhka peruu Britanniassa ja Skandinaviassa 500 lentoa.

 

Islannin kansainvälinen lentokenttä on toiminut tiistaina jo muutoin normaalisti, mutta Britannian-lentoja on tuhkaennusteen perusteella peruttu, kertoo yleisradioyhtiö RUV. Finnairista kerrotaan että se ei toistaiseksi ole perunut yhtään lentoa Britanniaan.

 

YLE Uutiset

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään