Guest halä

Utajärvelle pudonneet koneet

6 viestiä aiheessa

Tässä uutena utajärveläisenä sain kuulla mielenkiintoisia tarinoita paikallisilta asukkailta, talvisodan aikana paikkakunnalle tippuneista/alasammutuista koneista. Mutta aikalaisten muistot siitä, minne koneet ovat tippuneet on hieman ristiriitaisia. Olisiko tietoa foorumilaisilla siitä minne ja kuka koneet ampui alas. (Tai mistä teoksesta näitä tietoja olisi viisainta lähteä etsimään.) Olivat ilmeisesti ruotsalaisen yksikön alasapumia. Mikäli jollain on myös kuvia hallussaan, olisin nöyrästi kiitollinen mikäli niitä saisi nähdä! :D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Asiasta on kaksikin kirjaa:

Aiemmin ilmestynyt suomen ja ruotsinkielinen:

Falk Greger: En krönika om F19 - F19:n kronikka

Tässä on runsaasti kuvia:

http://www.aviationshop.fi/product_info.php?cPath=66&products_id=1619

Kyseinen tapaus täytyy olla 7.3. käyty ilmataistelu jossa Gloster Gladiator I:llä Vaalasta startannut Einar Tehler ampui alas kaksi SB-2-pommaria.

Markku

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos löytyy lisätietoja ja vihjeitä, niin kerohan paikallisille sukeltajille (esim. www.vesimiehet.fi tai vaikka mulle privaa) jos epäilystä että vedessä - tulevat varmaan mielellään tarkistamaan paikan.

 

 

-Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tarinan mukaan toinen koneista on hinattu 8 hevosella "ihmisten ilmoille" ja saatettu lentokuntoon ja se on käsittääkseni just SB-2. Toinen kertoja muisteli koneen olleen hävittäjä, jonka puikoissa oli poikasena istunut, kun se oli tuotu Utajärven asemalle odottamaan kuljetusta.

 

Jossain kirjassa - jota en itse muista mikä se oli - oli maininta että koneita olisi ollut kolme, eli juuri nuo kaksi pommaria. Mutta mikä olisi sitten ollu tuon häätäjän tarina? Eli järvessä ei taida olla yksikään.... (pahus) - olis saanu komian muistomerkin koristamaan Utiksen keskustaa... heh heh

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään