Jarmo Kohtanen

Air France hätä/pakkolasku Caracasissa

12 viestiä aiheessa

Ei ollut kumpikaan. Parhaiten lienee määriteltävissä rahan avulla käsitteellä "kallis lasku". Satuin kuulemaan tapauksen taustoja mekanikolta, joka oli ollut auttamassa Air Francen omaa mekaanikkoa kyseisessä tapauksessa. Koneen saapuessa Caracasiin edelliseltä lennoltaan Pariisista lasku oli ollut kovan tuntuinen ja kippari oli pyytänyt mekaanikkoa tarkastamaan asian. Keli oli ollut hyvin puuskainen ja sateinen. Mekaanikko ei ollut löytänyt konetta tarkastaessaan mitään kovaan laskuun viittaavaa eikä tietokonekaan ollut rekisteröinyt moista. Eli kone kuitattiin tarkastusten jälkeen lentokelpoiseksi. Uusi miehistö starttasi sitten Caracasista takaisin kohti Pariisia. Kävi sitten niin, etteivät laskutelineet suostuneet tulemaan sisään lentoonlähdön jälkeen useista yrityksistä huolimatta. Siinä kului sitten tunti-pari ylimääräistä polttoainetta dumpatessa ja kuluttaessa ennenkuin pääsivät laskupainoihin ja takaisin laskuun Caracasiin. Keli ei ollut juurikaan parantunut ja laskun jälkeen tämä toinenkin kippari oli ilmoittanut mekaanikolle, että lasku oli vähän kovan puoleinen. Nyt sitten pohtivat syitä ja korjaustarpeita ja varmasti maksaa ja paljon. Eli ei tässä sinänsä ollut hätää eikä pakkoa, mutta kalliiksihan tällaiset tapaukset aina tulevat. Viimeisenä huhuna kuulin, että Ranskasta oli jo lähtenyt Jumbo kohti Caracasia kyydissään tarvittavia korjaustyökaluja, varaosia ja mekaanikkoja. 

 

Seppo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siellä Caracasissa kone lepäsi edelleen pukeilla terminaalin seinustalla. Pokkarikuvat likaisen ikkunan läpi lauantailta 7.5.11

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Telineiden vaihdon jälkeen kone siirtolennetään pajalle, jossa korjataan muut syntyneet vauriot.

 

Koneen saapuessa Caracasiin edelliseltä lennoltaan Pariisista lasku oli ollut kovan tuntuinen ja kippari oli pyytänyt mekaanikkoa tarkastamaan asian. Mekaanikko ei ollut löytänyt konetta tarkastaessaan mitään kovaan laskuun viittaavaa eikä tietokonekaan ollut rekisteröinyt moista. Eli kone kuitattiin tarkastusten jälkeen lentokelpoiseksi.

Uusi miehistö starttasi sitten Caracasista takaisin kohti Pariisia.... Takaisin laskuun Caracasiin. Keli ei ollut juurikaan parantunut ja laskun jälkeen tämä toinenkin kippari oli ilmoittanut mekaanikolle, että lasku oli vähän kovan puoleinen.

 

Onko Sepolla tietoa minkälaisia "muut syntyneet vauriot" ovat ja kummassa laskussa mahtoivat tulla?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei ole valitettavasti ensikäden luotettavaa tietoa. Kuulin mekaanikoilta, että siiven tyven rakenteissa on korjaustarpeita. Nyt mietitään, lentävätkö koneen Floridaan vai Eurooppaan korjattavaksi. Kaikki tähänastisetkin tiedot perustuvat mekaanikoilta saatuun infoon. Itselläni ei ole tämän tapauksen eikä tämän yhtiön kanssa mitään tekemistä. Tykkään toki Ranskasta, vaikka puolet kansasta onkin Obelixin ja toinen puoli Asterixin stereotyyppejä ja pankkijärjestelmä kuin suoraan 1950-luvun Suomesta.

 

Seppo 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Moro,

 

Mitenkä muuten esim. tuossa konetyypissä A330 määritellään ja todennetaan kova lasku?

 

Pekka

 

Flight Data Recorderista

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Uusimpien (edelleen epävirallisten) tietojen mukaan nyt pitää panna ainakin pari nollaa kustannusarvioon lisää. Ensimmäisen kovan laskun jälkeen jotain meni rikki hydraulijärjestelmässä. Ymmärsin, että Airbussissa lentoonlähdön jälkeen telineitä ylösotettaessa ne menevät ensin vähän "suppuun" eli lyhenevät. Näin ei tapahtunut toisessa telineessä hydraulinesteiden karattua lentoonlähdössä ja siksi se ei mennyt sisään. Sitten siinä toisessa, maksimipainoilla tehdyssä kovassa laskussa ei sitten ollut telineissä myöskään mitään joustoa hydraulineisteiden puuttuessa ja siinä telineet menivät rikki. Päätelineen ja polttoainetankin välissä siiven tyvessä on kuulemma metallinen "kotelo". Se oli myös mennyt lyttyyn. Sen lisäksi hyraulipumppu toisesta moottorista oli repeytynyt laskussa irti ja toinenkin moottori oli saanut jotain repeämiä, on kuulemma entinen moottori. Nyt on Ranskasta lähdössä vähän suurempi konklaavi päättämään tämän vain noin viisivuotiaan koneen lopullisesta kohtalosta. Koska en ole Airbussin asiantuntija, ehkä joku konetta paremmin tunteva voi korjailla virheitäni ja epätarkkuuksiani.

 

Seppo 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään