Tarmo Lindroos

Suomen ensimmäinen lento lennettiin sata vuotta sitten

9 viestiä aiheessa

http://www.flightforum.fi/discussion/index.php?FFSESS=c9ghueovq65gue3tdcuuu06to3&topic=59510.85

 

Keski-Suomen Sanomat 27.04.1911

 

Ensimmäinen suomalainen lentoyritys.

 

Taiteilija A. Aarno jonka monoplaani-mallinen lentokone "Demoiselle" on Tampereella ollut jonkun aikaa näytteillä, teki sillä ensimmäisen lentoyrityksensä wiime torstaiaamuna [s.o. 20. huhtikuuta]. Lähtö tapahtui Näsijärwen jäältä Clayhillin huwilan rannasta. Kone nousi hywin tasaisesti ilmaan, mutta kowa laitatuuli saattoi sen pian kallistumaan, jonka wuoksi täytyi laskeutua laskeutua alas. "Demoiselle" oli silloin kulkenut ilmassa kyynärän [n. 70 cm] korkeudella noin 50 metriä. Suotuisan tilaisuuden sattuessa aikoo hr Aarno yrittä uudestaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Martti on arkistonsa penkonut, mutta koska Suomessa oikeastaan lennettiinkään ensimmäisen kerran ilmaa raskaammalla lentohärvelillä? Oulunkylän, Töölönlahden ja Vanhankaupunginlahden jäältä tehdyt yritykset lienevät ensimmäisiä säilyneitä dokumentoituja yrityksiä ja onnistumisia. Laitoin ~90-luvun loppupuolella Suomen Ilmailumuseon perusnäyttelyyn "täkyksi" maininnan siitä, että Suomessa olisi mahdollisesti ensimmäisen kerran lennetty lentokoneella Viipurissa ranskalaisen lentäjän Bleriot-merkkisellä aparaatilla. En muista enää mistä Viipurin historiaa käsittelevästä muistelmateoksesta tiedon nappasin, opuksessa ei kuitenkaan ollut mitään lähdeviitteitä tai edes mainintaa kenen muisteluihin tämä väittämä perustui. Mahtaisikohan Martti arkistohaina saada selville mitä Viipurin sanomalehdistössä mainittiin lentämisestä vuonna??? (muistaakseni 1909)? kuitenkin ennen pääkaupungissa tehtyjä räpistelyjä.

 

En koskaan saanut palautetta "täkystä", tai siitä ettei tällaista juttua ole koskaan Viipurissa tapahtunut. Aikaa oli kulunut jo liian kauan.

 

topi

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sanomalehti Wiipuri no 133 19.11.1909:

 

Tästä lehtileikkeestä täytyy olla kysymys. Herra Guiot siis lensi sanomalehti Wiipurin artikkeliin mukaa Suomessa marraskuussa 1909. Hieno arkistolöytö Tapiolta, suurkiitos tästä. Olisipa kiva jos joku vielä kertoisi jälkipolville kuka tämä lentäjä Guiot oli, ja mitä hän teki Viipurissa, ja oliko hän ennen tai jälkeen Viipurin esiintynyt pääkaupunki Pietarissa?

 

T:topi

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tekisi mieli sijoittaa tapahtuma reilusti emämaan puolelle (Kolomyagi, Коломяж)

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

Flight 20.11.1909:

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hieno kuvalöytö Tapiolla! Kannatti näköjään nostaa tämä herra Albert Guyot tapetille. Kävin tänään Ilmailumuseon kirjallisuuspäivillä ja sain myös siellä hyvää palautetta eräältä anonyymisti esiintyneeltä ilmailuhistorioitsijalta. Kiitos myös Hänelle! Varhaisilmailu ständi oli jo purettu, mutta toimii tämä historian tonkiminen näin tietokoneen välitykselläkin.

 

Tämä lentotaitoinen mekaanikko ja kilpa-ajaja Albert Guyot (huomaa googlatessa oikea siirtokirjoitus: Guyot ei Guiot) siis lensi Bleriot-koneellaan Pietarissa ja Terijoella. Tämä kuva voisi olla Terijoelta:

 

[ attachment removed / expired ]

 

Ebayssa on huudettavana Guyotin lentotouhuista otettuja kuvia vielä muutaman päivän ajan:

 

[ attachment removed / expired ]

 

http://cgi.ebay.it/5-VR1908-REAL-PHOTO-ALBERT-GUYOT-1ST-RUSSIA-FLIGHT-/160539516640?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2560e69ee0#ht_7040wt_1139

 

Älkää kilpailko itseänne verille, kannattaa kysäistä Suomen Ilmailumuseosta ovatko myös he huutamassa kohdetta!

 

T:topi

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sain tänään postissa kirjeen anonyymiltä ilmailunharrastajalta :thmbup:, jossa hän toteaa mm: "...päädyin samaan tulkintaan kuin Tapio Heinomaa. Guyot´n lentoa ei lennetty Suomessa vaan Venäjän puolella.... kuvat on otettu Pietarin kaupungin Kolomäen, (ven. Коломятн ja ransk. Golomiani) hippodromilla. Suomalaiset lienevät tuohon aikaan käyttänneet paikasta myös nimeä Kellomäki sanomalehti Wiipurin tapaan..... Guyot antoi siis ensimmäisen lentoesityksen venäläiselle yleisölle pääkaupungissa Pietarissa ja jatkoi sitten koneineen Moskovaan. Moskovan lennon Guyot suoritti -10°C lämpötilassa, mitä pidettiin varsinaisena suorituksena (huom. voiteluaineena käytetty risiiniöljy halusi hyhmentyä). Pietarissa annettu lentoesitys oli neljäs Venäjän historiassa, mutta ensimmäinen Pietarissa nähty. Luettelo Venäjän ensimmäisistä lennoista: I, 25.71909, Odessa, Van der Shrouff (holl.?), Voisin. II, 24.8.1909, Odessa, Cattaneo (It.), Voisin, päivämäärä vaihtelee eri lähteissä, mainittu myös 15.9, 17.9, 11.10 sekä 14.10.1909. III, 27.91909, Moskova, Legagneux, (ransk.), Voisin. IV, 14.11.1909, Pietari, Guyot (ransk.), Blériot XI.

 

psta:topi

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään