Pekka Holopainen

Lentoasemien taxfree-myymälät - kannattaako tuotteiden ostaminen?

26 viestiä aiheessa

En löytänyt hakuasanoilla "taxfree" tai "duty free" ainuttakaan viestiä suoraan tähän aiheeseen liittyen joten rohkenin aloittaa tämän ketjun, jossa ihmiset voisivat kertoa taxfree-ostoksia koskevista kokemuksistaan. Olen vieraillut kymmenillä lentoasemilla EU:n ulkopuolella, mutta en jaksa kovin tarkasti muistaa vanhempia tapauksia (ja onhan tilanne voinut muuttuakin). Tässä kuitenkin ketjun aloitukseksi tuore tieto tammikuulta.

 

Dominikaaninen tasavalta, Puerto Plata - General Gregorio Luperón International Airport (POP/MDPP).

 

Tuolta ei kannata ostaa yhtään mitään. Valikoimat niin alkoholin ja tupakan kuin muidenkin tuotteiden osalta ovat pienet ja hinnat paljon korkeammat kuin "verottoman alueen" ulkopuolella.

 

Pekka

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tax Free on sikäli vähän harhaanjohtava että vaikka niistä ei veroja maksetakaan niin myymälän katteet ovat taas suuremmat kuin normikaupoissa. Eihän kossupullon veroton hinta ole kuin euron pari mutta kuitenkin esim laivojen tax freessä se maksaa noin 8€. Muovinen lättäpullo puoli litraa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Azoreilla Ponta Delgadan kentällä viime elokuussa Bowmoren joku single malt whisky 22 euroa litra. Olisko ollut Enigma tjsp. Jokunen lesti lähti mukaan :thmbup: Eihän tuohon hintaan saa Alkosta edes kolmea jellonaa. Muitakin hyviä tarjouksia oli, kaiken kaikkiaan todella edulliset hinnat tuossa kaupassa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

miksi ostaa jotain, mitä ei välttämättä tarvitse?

Viinat ja karkit mä vielä ymmärrän, mutten oo koskaan ymmärtänyt kempparituotteiden hamstrausta, ihan vaan siksi, kun ne on halvempia ku sittarissa...

 

En mä lähden matkalle koskaan sen takia, että ostaisin just jotain tiettyä sitten taxfreestä, lähinnä se on sellasta hemmottelua sitten jos jotain ostaa. Just joku hyvä skumppa jää helposti mukaan.. ja kun oon tällanen herkkupers.. niin helposti myös jotain hyvää suklaata, jotain mitä suomesta ei ees saa.

 

Anyway, jos mulla sattuis olemaan TARVE esim uusille aurinkolaseille, ja taxfreessä ne reiskat maksais selvästi vähemmän kuin kotimaan optikolla, niin voisin ne taxfreestä ostaakin. Tosin jos mulla ei olis just silloin mitään reissua, hakisin ne optikolta...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Azoreilla Ponta Delgadan kentällä viime elokuussa Bowmoren joku single malt whisky 22 euroa litra. gmaOlisko ollut Eni tjsp.

 

Tuohan on melkein jo syy lähteä lomalle Azoreille  :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Täällä Malagan AGP kentällä nuo "taxfree" hinnat ovat huomattavasti, jopa tuplaten korkeammat, kuin kaupungin tavarataloissa. Samoin sämpylä-kahvi yli 6€, kun jopa rannan kahvilassa max 3,50 € ja siellä on sitten jotain muuta sisälläkin kuin hikinen juustonviipale. Hankaluus on siinä että jos kone on myöhässä mutta on jo selvityksen käynyt, niin turvatarkastus mielellään poistaa omat eväät kun siirtyy transitoon. Olen tosin, kielitaidon karttuessa, jo onnistunut asiallisesti puhumalla saamaan omat eväät mukaan. Juoma on pakko ostaa sisältä. Kokispuolikas 3 €. Kun kaupassa 2 x 1,5 litran pulloa maksaa tarjouksessa 1,75 €. Eli ainakin täällä kannatta ostaa tuliaisviinat ulkoa, pakata ruumaan menevää laukkuun ja toivoa että ne pysyy ehjänä sen "varovaisen" lastinkäsittelyn.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En todellakaan tarkoittanut kaikkea tarjoilua ns. tax free-alueella. Tunnetusti siellä baarien ja ravintoloiden hinnat ovat luokkaa "miten paljon kehtaa pyytää, että vielä menee kaupaksi, kun muualtakaan kukaan ei voi enää ostaa". Tarkoitin tax free-myymälöiden hintoja, jotka joissain paikoissa ovat edullisia "katuhintoihin" verrattuna - toisissa taas eivät ole. Ei kai kukaan myöskään lähde matkalle vain ostaakseen jotain edullista tax freestä onhan matka hinta aina kertaluokkaa enemmän? Toisaalta kun kerran on matkalla, niin miksei käytä hyväkseen tax free-tarjouksia, jos niitä on?

 

Minä olen ostanut noista duty free-myymälöistä sikareita, kalliita viinoja (esim. single malt viskiä) ja muuta sellaista, joka "ulkopuolella" saattaa maksaa huomattavasti enemmän kuin siellä. Arvelin, että tällainen ketju saattaisi palvella tuollaista tiedon tarvetta.

 

Vuonna 2005 olimme lomamatkalla Meksikossa Jucatanin niemimaalla. Ostin "maista" täyden lastin hyviä maksikolaisia sikareja huomatakseni vasta kentällä, että Cancunin tax freestä olisi saanut halvemmalla. Siellä oli parempi valikoima ja asianmukainen koko huoneen humidori. Kyselin kyllä matkaoppailta ja muilta sikarien tax free-hinnoista kentällä, mutta kukaan ei tuntunut tietävän mitään ja joku arveli, että parasta ostaa "normaalikaupasta". Ei pitänyt paikkaansa.

 

Pekka

 

Edit: ...ja voi niissä hinnoissa olla eroa Euroopassakin. Esimerkki lokakuulta: Barcelonassa Glen Livet 12 year old whisky "maissa" 0,7 litran pullo 26 euroa (Suomen Alkossa taitaa olla jotain 46€ ?). El Pratin kentällä litran pullo samaa ainetta vähän päälle 20 euroa. Sikarit Espanjassa kannattaa ostaa yleensä "maista" estancoista, joissa on kiinteät hinnat (eikä asiaa tuntemattomankaan tarvitse pelätä tulevansa huijatuksi näissä "valtion tupakkakaupoissa"). Andorrassa on jonkin verran halvempaa, mutta ei niin paljon, että sen takia sinne kannattaa varta vasten matkustaa. Muuten kyllä suosittelen visiittiä. Viehättävä pieni vuoristovaltio.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei kai kukaan myöskään lähde matkalle vain ostaakseen jotain edullista tax freestä onhan matka hinta aina kertaluokkaa enemmän?

 

Otsikossa puhutaan lentoasemien taxfree-myymälöistä, mutta esim. tallinnassa taitaa aika moni käydä botskilla ihan vain ostaakseen laivalta lastin viinaa. Toki laivamatka ei montaa euroa maksa.

 

Mutta otanpa esimerkin suurehkosta hintaerosta. GT, tuo malarialääkkeiden ykkönen, vaatii raaka-aineeksi hyvää giniä, kuten Bombay Sapphireä. Alkossa myydään 0.7l putelia 40% tisleenä hintaan 29,90e. Export-puteli, minkä taxfreestä yleensä löytää on puolestaan 1.0l ja 47%. Eli kun tuon pitkäripaisen laimean pikkuputelin konvertoi vastaamaan taxfree-versiota, niin hinnaksi tulee 50,19e litralta 47-volttista. Saksan lentokentillä oli esim. viime vuonna litran Bombay pari kertaa tarjouksessa 12,50e litra. Eli säästöä lähes 40e pulloa kohden. Ei tarvi monta kantaa kotiin, kun on jo lentolipun hinta kuitattu (esim. Lufthansalla 99e menopaluu tarjouksesta). ;)

 

-m

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ipad olisi tarkoitus hankkia.

 

Kevään aikana on lennot HKI-Budapest-HKI ja HKI-Zurich-HKI.

 

Kannattaako miettiä Ipadin ostoa lentokenttien elektroniikkaliikkeistä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sampo , ei kannata...

Kalliimpia reilusti kuin operaattorien tarjoukset kotomaassa.

 

Tai siis omppojen hintoja en ole kattonu mut samsungit ainakin on kalliimpia kentällä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pääsääntöisesti voi sanoa että kentällä kalliimpaa kuin maissa, Ja jos sitä elektroniikkaa on hakemassa niin hong kong:issa piipahtaminen tai singaporessa pokkeaminen on hintansa väärtti eli huomattavasti halvemmalla kuin suomessa tai tax free:stä saa samat ipodit ja xboxit.

Eli ei kannata edes tuliaisia extempore ostella kentältä.Eikä missään nimessä ylihintaista Elektroniikkaa. törkeätä ryöstöä kentillä yleisesti, Johtunee yleisisti kenttien liikkeiden vuokrahinnoista todella kalliit, tuttavalla oli BKK kentällä liike mutta pakko lopettaa kun vuokrat todella törkeitä.

 

Itse säästän vähintään yhden lipun hinnan eli matka on ilmainen kun teen hammaslääkäri,Vaate,Silmälasi ostokset AINA thaimaassa ja jos hyvä tuuri niin myös lääkärillä käynnit myös, Säästää tuhansia jo pelkästään noissa kun ei tuhlaa suomessa mokomiin turhuuksiin ikinä.

 

Viimeksi jouduin proteesit ylös hommaamaan niin suomessa kustannusarvio oli noin 4000 euroa ja Thaimaassa paremmin varustetussa ja huomattavasti paremman tietotaidon omaavassa hammaslääkärikeskuksessa alle 1500 euron pääsi ja työ laadukkaampaa ja suomessa ei edes ole niin uusia laitteita/tietotaitoa kuin siellä Hlekurissa.

Hyvä esimerkki vuosien takaa, Tämä speden elokuvistakin tuttu nainen teetätti suomessa 100 000 mk:lla implantit koko hammaskalustoon, Tuttuni teki saman operaationin bangkokissa ja maksoi 15000 mk. eli ero on jo aikamoinen ja varmasti laadukkaampaa asiantuntevaa työtä sai kaveri kuin  tuo ns,julkkis.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Osui ketju vastaan niin dokumentoitakoon että Reykjavik (Keflavik) tarjoaa halpoja viskejä.  Muiden väkevien hintatasoa ei tullut suuremmin vertailtua, mutta viskiä on siellä käydessä aina tarttunut mukaan koska ovat huomattavan halpoja.

Muistaakseni hintataso oli about 35€ 10v Talisker-pullolle, olisikohan ollut jopa litran leka 0.7l sijaan. Useimmilla lentokentillä tai eri maiden kaupoissa yleensä muutaman kympin enemmän. Sama linja päti eri viskeissä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sampo , ei kannata...

Kalliimpia reilusti kuin operaattorien tarjoukset kotomaassa.

 

Tai siis omppojen hintoja en ole kattonu mut samsungit ainakin on kalliimpia kentällä.

 

Omena tuoteiden hinnat ovat kaikkialla 10% sisällä. Poistuvissa ja poistetuissa malleissa voi olla isompia alennuksia. Eli jos näet jossain -50% niin älä osta koska tavara on joko varastettu tai väärennös.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Omena tuoteiden hinnat ovat kaikkialla 10% sisällä. Poistuvissa ja poistetuissa malleissa voi olla isompia alennuksia. Eli jos näet jossain -50% niin älä osta koska tavara on joko varastettu tai väärennös.

 

USAssa Omenatuotteet ovat about samassa hinnassa kuin Euroopassa, vain valuutta on eri...

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aasiassa kannattaa usein ja euroopassa yleensä (joka kuitenkin tarkoittaa yleensä aika harvoin) tarjoustuotteet. - Tosin monet heistä, jotka ovat ostaneet vaikkapa ylihintaisia viinapulloja euroopanreissuiltaan, pitävät tietysti omia ostoksiaan tosi edullisina, kun ja jos eräitä tarinoita tulkitsee Alkon hinnaston perusteella.  ;)

 

   8)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Meikäläinen kanniskeli justiinsa Wienin kentän tax-freestä 2x1L punasta smirkkua viime syksynä hintaan 19.90e. Siis 10e/litra. Ottaen huomioon että perusteini-salmari on se 11e/0.5l Alkossa... Ylihintasta juu Euroopassa todellakin. Mutta ei sinne matkalle viinan takia lähdetä. :D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mutta ei sinne matkalle viinan takia lähdetä. :D

 

Joskus lähetään. Reilu pari vuotta sitten, kun olin vielä lentoyhtiön hommissa ja sitä kautta lippuetujen piirissä, tuli käytyä satunnaisesti Saksassa tai Itävallassa booze runin merkeissä. Esim. Bombay Sapphire Alkossa 34e 0.7l leka eli noin 48e litra. Saksalaisen Heinemannin nettisivuilla on kuukausittain vaihtuvat tarjoustuotteet ja siellä oli ainakin aikoinaan säännöllisesti, muutaman kerran vuodessa, samainen katajanmarjamehu tarjouksessa muistaakseni 14e pullo. Säästöä siis 34e per puteli, tai oikeastaan vieläkin enemmän, koska tax freessä myyvät 47-volttista, kun taas pitkäripaisessa on laimeampaa 40% tulilientä kaupan. Aamukoneella kohteeseen, päivä Hampurissa tai Wienissä ja iltakoneella kotiin viinojen kanssa. ;D

 

Kun lentolipun hinnan kuoletti jo yhdellä putelilla, niin parin kassillisen kanssa pääsi jo ihan hyviin säästöihin. Eikä tarvinnu taas pariin vuoteen käydä ainakaan samasta syystä päiväreissulla... ;)

 

Eli otsikon kysymykseen totean, että kyllä kannattaa. Hintavertailu on toki tarpeen.

 

-m

 

ps. Tallinnan laivoillahan tämä viinaralli on jo suomalaisille ihan arkista hommaa eikä lastien koko enää hämmästytä ketään, mutta ilmeisesti lentomatkustuksessa tämä ei ole vielä niin rutiinia, koska aika hyvin katseita keräsin kanssashoppaajilta, kun latasin hihnalle kahdeksan Bombayta. Kassakin kysyi, että "big party coming..?"  :laugh:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vilnan kentällä litran pullo Hennessy XO konjakkia 124e, kun taas 0.7l alkossa jotain 200e luokkaa. Niitä kun laittaa 11kpl hihnalle, niin niin antoivat vielä lippiksiä, taulukehyksen ja hugo bossin laukun kaupan päälle  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sampo , ei kannata...

Kalliimpia reilusti kuin operaattorien tarjoukset kotomaassa.

 

Tai siis omppojen hintoja en ole kattonu mut samsungit ainakin on kalliimpia kentällä.

 

Ainakin sunnuntaina katselin Sydneyn ja Singaporen kentiltä, ipad air 32GB + LTE maksoi kummallakin kentällä n. 530€. Suomessa tuo on about 699€, joten on tuossa eroa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ainakin sunnuntaina katselin Sydneyn ja Singaporen kentiltä, ipad air 32GB + LTE maksoi kummallakin kentällä n. 530€. Suomessa tuo on about 699€, joten on tuossa eroa.

 

 

 

Eikös noista pitäisi maksaa alv tuodessa suomeen ja kun kyse EU:n ulkopuolelta nin myös jonkinlainen tulli. Vaikuttaa hintaan sen +24% + tulli.

 

 

edit. unohdin lainata viestiä johon vastaukseni kohdistin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eikös noista pitäisi maksaa alv tuodessa suomeen ja kun kyse EU:n ulkopuolelta nin myös jonkinlainen tulli. Vaikuttaa hintaan sen +24% + tulli.

 

EU:n sisäisillä lennoilla ei taxfree-myymälöistä voi ostaa verottomana, joten verot niistä maksetaan sinne myyntimaahan. Eli ei tarvitse maksaa enää Suomeen. Hinnat tuossa esimerkissäni vaan sattuivat olemaan huomattavasti Suomea halvemmat verollisinakin.

 

EU:n ulkopuolelta tuodessa asia on toki toisin.

 

-m

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

 

Eikös noista pitäisi maksaa alv tuodessa suomeen ja kun kyse EU:n ulkopuolelta nin myös jonkinlainen tulli. Vaikuttaa hintaan sen +24% + tulli.

 

 

edit. unohdin lainata viestiä johon vastaukseni kohdistin.

 

430 euron arvoon saakka saa tuoda verovapaasti kun saapuu maahan lentokoneella.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään