Timo Partanen

Hakaristi Amerikan ilmailuhistoriassa

5 viestiä aiheessa

Joku voi ajatella, että miten ihmeessä noilla otsikon asioilla on tekemistä toistensa kanssa, mutta tässä vähän selitystä. Yhdysvalloissa hakaristin näkeminen saa paikallisilta usein hyvin outoja reaktioita. Minulla oli Washingtonissa asuessa kotona vitriini, jossa oli esillä tekemiäni pienoismalleja, Me 109G6, Dornier Do 17, sekä Brewster amerikkalaisessa ja suomalaisessa värityksessä. Suomalaiset koneet olivat sodanaikaisessa asussaan, joten kansallistunnuksena oli luonnollisesti vaaleansininen hakaristi valkoisella pohjalla. Jouduin kuitenkin selittämään kertomuksen kreivi von Rosenista ja hänen lahjoituksestaan Suomen valkoiselle armeijalle aina uudestaan ja uudestaan. Tässä yhteydessä se, että suomalaisella ilmavoimien ja muidenkin puolustushaarojen käytössä olleella hakaristillä ei ollut mitään tekemistä Aatun käyttämän tunnuksen kanssa, aiheutti aina melkoisen epäilyksen. Jotenkin hakaristin näkeminen tuntuu aiheuttavan amerikkalaisissa oudon reaktion.

 

Hakaristinhan tuntevat useat vanhat kulttuurit, ainakin hindut Intiassa, antiikin egyptiläiset, amerikan intiaanit. Hindusymbolina se lie edustanut positiivisia asioita, kuten onnellisuutta ja elämää.

 

Yllätykseni oli melkoinen kun havaitsin hakaristin esiintyvän ainakin kahdessa paikassa amerikkalaisessa ilmailuhistoriassa. Aatun käyttöön ja sitä kautta yleisempään tunnettuuteenhan (mikä aiheutti myös sen huonon maineen) hakaristi tuli vasta 30-luvulla. Tässä esitetyt esimerkit ovat ensimmäisen maailman sodan ajalta ja 20-luvulta.

 

Lafayette Escarrille muodostettiin 1916 ennen amerikkalaisten liittymistä ensimmäiseen maailmansotaan nimellä ”Escadrille américaine (number 124)” Luxeuil:ssa. Yksikkö lensi ranskalaisen johdon alaisena ja Ranskan tunnusten alla. Lentäjät halusivat kuitenkin korostaa kansallisuuttaan ja  maalasivat koneisiin omat tunnuksensa, joista tässä hakaristillä varustettu esimerkki. Yksikön nimi muuttui USA:n liityttyä sotaan 103:nneksi aero squadroniksi. Tuo intiaanitunnus on Daytonissa, Ohiosa USAF:n museossa oleva oikean koneen kyljestä leikattu kankaan pala.

 

Toinen esimerkki liittyy Charles Lindbergiin. Kun hän oli lähdössä Atlantin lennolleen, havaittiin spinnerissä halkeama, minkä johdosta spinneri vaihdettiin. Tähän haljenneeseen spinneriin olivat kaikki hankkeeseen myötävaikuttaneet kirjoittaneet nimensä. Mukana oli myös erän intiaanitaustainen mekaanikko, joka halusi tuoda Lindbergille hyvää onnea ja piirsi spinnerin kärkeen hakaristin, mitä intiaanit olivat käyttäneet onnen ja onnellisuuden symbolina Tämän alkuperäinen spinneri, näkyy kahdessa oheistetussa kuvassa ja on nähtävissä Washington DC:n National Air and Space museossa, museon toisessa kerroksessa. Vieressä on Lindbergin kone, eli uudella spinnerillä varustettu Spirit of St Louis.

 

Lafayette eskadronan intiaanitunnus

[ attachment removed ]

 

Lindbergin alkuperäinen spinneri

[ attachment removed ]

 

Lindbergin spinneri

[ attachment removed ]

 

Spirit of St Louis, lopullisessa asussaan NASM:ssa

[ attachment removed ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No, mitä ne oudot reaktiot olivat...? Asian voisi ehkä ymmärtää jos tutustuisi historiaan USA:n ja brittien näkökulmasta.  ;)

 

Valitettavasti Suomi kuului "Aatun jengiin" jatkosodassa... Ihmiset maailmalla yhdistävät natsi-Saksan keskitysleirit ja muut hirmuteot nyt, aina ja iankaikkisesti hakaristiin. Amen!

 

Aikalainen dokumentti, joka leviää maailmalla kuin häkä: http://www.youtube.com/watch?v=WNG8OqSPw5Y

 

Operaatio Hopeakettu (Silberfuchs): http://fi.wikipedia.org/wiki/Operaatio_Hopeakettu ( se siitä ajopuu-teoriasta)

 

Sattuneesta syystä minä tiedän, koska lähisukuni oli osallisena em. aiheeseen. Suomen puolesta. Armeijan kutsumana palvelukseen. Ukkoa nauratti aina "Aatun" esiintyminen tellussa, siis sodan jälkeen. "Heil Hitler, Meil Gotler". Suomalaisilla oli oma syy tähän liittoutumaan, mutta maailma ei sitä ymmärrä, ja Ruotsi keräsi voitot (rautamalmi) siinä sivussa.  ::)

 

Jenkki-turistit kyselivät taksissa pari vuotta sitten suomalaisten keskitysleireistä... Selitä siinä sitten von Rosenin hakaristin historiaa Suomessa... Vuosi vuodelta Saksa ja saksalaiset alkavat tuntua vain aina pahemmalta scheisselta. Lähes kaikki historian sodat Euroopassa ovat alkaneet hunnien maaperältä... :P

 

PS kannattaa tänään katsoa Historia: Maailmansodan kurimuksessa (K13) Teemalta 21.30. Urhooliset ranskalaiset muukalaislegioonan joukot olivat tulossa pelastamaan Suomea vuonna 1940 (väreissä).  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Millään geometrisella kuviolla, numerolla tai merkinnällä ei itsessään ole mitään symboliarvoa, vaan niillä voi olla sellainen symboliarvo jonka me niille annamme ja mitä me haluamme niissä nähdä. Hakaristi on merkkinä huomattavasti natsismia vanhempi, joten se merkitys, minkä hakaristi on saanut natsismin yhteydessä, ei mitenkään voi poistaa sitä symboliarvoa joka sille on ollut olemassa satoja tai tuhansia vuosia ennen natsismia. Kuitenkin nyt siihen merkkiin voidaan assosioida ainakin nuo kaksi symboliarvoa, mikä tässäkin johtaa hajaannukseen kun eri ihmisille siihen liittyy erilainen merkityssisältö. Samahan tapahtui siinä kuuluisassa tapahtumassa kun Charles de Gaullelle annettiin suomalainen kunniamerkki jossa oli hakaristivitjat. En mitenkään ihaile natsismia, enkä sitä missään muodossa halua edistää. Haluan vain tuoda esille sen, että hakaristi on paljon muutakin kuin se mitä Aatun joukkueen touhut edustavat.

 

Vähän samanlainen hämmennystä aiheuttava merkki on viisisakarainen punatähti. Useimmille suomalaisille siitä tulee välittömästi mieleen Neuvostoliitto, mutta esim. USA:ssa se on melko yleinen hollantilaisperäisen väestön keskuudessa ja sillä on onnen symboliarvo, tai siis siihen on sellainen liitetty. Punatähti esiintyy talojen päädyssä hyvin selkeänä kuviona. Vakka amerikkalaisissa ilmailuelokuvissa neuvostokoneita esittämään yleensä F5, niin silti niissä on aina hyvin selkeät punatähdet. Niillä merkinnöillä ei varmaankaan viitata hollantilaisten onnellisuuteen…

 

Niin ja olen kyllä melko hyvin perehtynyt USA:n historiaan siellä asuessani.

 

Timo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mistä natsit hakaristin kehittelivät symbolikseen? Hyppelehdin Wikipediassa ja tällaisia tuli vastaan:

 

"In the wake of widespread popular usage, the Nazi Party (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei or NSDAP) formally adopted the swastika (in German: Hakenkreuz (hook-cross)) in 1920"  http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika

 

"Göring as a veteran pilot was often hired to fly businessmen and others on private aircraft. He worked in Denmark and Sweden as a commercial pilot. One wintry evening he was hired by Count Eric von Rosen to fly him to his castle from Stockholm. Invited to spend the night there, it may have been here that Göring first saw the swastika emblem, a family badge which was set in the chimney piece around the roaring fire.

 

This was also the first time Göring saw his future wife. A great staircase led down into the hall opposite the fireplace. As Göring looked up he saw a woman coming down the staircase as if toward him. He thought she was very beautiful. The count introduced his sister-in-law Baroness Carin von Kantzow (née Freiin von Fock, 1888–1931) to the twenty-seven year old Göring."  http://en.wikipedia.org/wiki/Hermann_G%C3%B6ring

 

"In 1920 she met Hermann Göring, five years her junior, then working as a commercial pilot in Sweden for Svenska Lufttrafik. They carried on an adulterous relationship until her divorce in December 1922." http://en.wikipedia.org/wiki/Carin_G%C3%B6ring

 

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään