Jouko Manninen

Kone sammuu yhtäkkiä ja avautuu uudelleen

26 viestiä aiheessa

Moikka!

 

Eli taas ongelma koneen kanssa enkä nyt ainakaan suoraan löytäny vastauksia netistä, vaikka etsin. Nyt ongelmana se, että kone sammuu pelatessa (FS9) yhtäkkiä ja sitten käynnistyy uudelleen. Sammuminen tapahtuu yhtäkkiä ikäänkuin koneesta irroitettaisiin virta ja laitettaisiin heti takaisin. Tämän jälkeen Windows (Vista 64bit) käynnistyy uudelleen hyvin valitsemalla "normaali Windowsin käynnistys" aukeavasta ruudusta. Tätä kaatumista on tapahtunut ainakin tähän asti vain pelatessa. Mitään muuta tosin en koneella ole pelannut kuin FS9:ä, mutta jokainen noin viidestä lennosta viimeisen kahden viikon aikana on päättynyt jossain vaiheessa tällaiseen sammumiseen, viimeisimmät melko nopeastikin (2-10 min), jolloin luulisi ainakin, ettei kummempaa kuumentumista ole ehtinyt tapahtua ja kone on tuntunutkin viileältä.

 

Koneen kokoonpanossa mikään ei ole muuttunut ongelmien alkamisen jälkeen. Ainoa asennusohjelmakin mitä olen ajanut on tainnut olla Level-D:n 767:an wingletit, mutta ongelma esiintyy myös muilla koneilla lennettäessä. Myöskin se omituisuus tuossa on, että kone todellakin sulkeutuu kuin pistokkeesta vedettynä, mikä tuntuu omituiselta jos tuolla ohjelmistoissa olisi jonkinlaista häikkää, mutta toisaalta ongelmaa on esiintynyt vain tuossa pelissä, mutta sitten taas toisaalta en tiedä onko kone joutunut muuten samanlaisen rasituksen alle.

 

Miten ongelmaa kannattaisi lähteä setvimään tai onko samanlaisesta ongelmasta kokemuksia? Löytyykö tuollaisesta sammumisesta jonkinlaisia logeja tai jotain mistä voisi päätellä mistä tämä johtuu? Erilaisia virusten ja matojen etsintäohjelmia olen lataillut ja ajeluttanut, mutta eivät ole asiaan vaikuttaneet eivätkä löytäneetkään kyllä mitään suurta. Konetta suojaa muuten Norton ja silloin tällöin olen ajellut Malwarebytes ohjelmalla matosia myöskin.

 

Jouko

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mulla ollu/on edelleen silloin tällöin samanlaista ongelmaa FSX:n kanssa.. Joku sanoi että ongelma on bluescreen, vaikkei sitä suoranaisesti näytölle tulisikaan.. Jossain vaiheessa oli todella ärsyttävää kun kaatuminen tapahtui aivan lennon loppusuoralla..

Kuulema voi johtua koneen tehottomuudesta. Mulla onkin auttanut grafikka-asetusten pudottelu alemmaksi, mutta toisaalta olen havainnut myös että pölyjen imuroiminen koneen sisältä on silloin tällöin auttanut myös.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tässä tilanteessa olettaisin, ettei kone ole liian tehoton eivätkä asetuksetkaan ole aivan tapissa. Minullakin aikaisemmilla lennoilla tapahtui tuo kaatuminen juuri lähestymisen aikana, mutta nyt viimeisimmillä kokeiluilla kaatunut heti ensimmäisen 10 min aikana.

 

Noita pölyjä sun muita mietin itsekin, koska ei ole imurointia tullut harrastettua pahemmin, vaikka kyllähän siellä jotain pölyjä näytti olevan kun sisään kurkkasin. Tuntuu vaan pelottavalta ajatuksena imuroida sieltä piirilevyjen sun muiden hökötysten keskeltä, vaikkei tarkoitus sinne väkivaltaisesti sörkkiä olekkaan.  ;D

 

Tuossa vielä jotain koneen tietoja:

 

GeForce nVidia 8800 GTX 768MB

Intel Core 2 Q6600 @ 2,4GHz (G0 stepping)

4GB DDR2 800MHz

Gigabyte GA-P35C-DS3R -emolevy

Windows Vista Home Premium 64bit

Zalman 600W virtalähde

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

ei kyllä kannata imuroida, paineilmalla

 

Juu tähän päädyin itsekin nettiä hieman selailtuani, kiitokset kuitenkin.  :) Täytyypä hieman putsailla tuota ja testailla sitten onko mitään eroa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lämpöongelmalta vaikuttaa, samanlaista onglemaa oli wanhan koneen kanssa (XP), tosin pelaaminen ei vaikuttanut sammumisiin, piirisarjan lisäjäähdytys oli lopulta ratkaisu.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Liian vähän tehoa voisi olla syy. Jos sinulla on pöytäkone niin se koppa ei ehkä edes tunnu lämpimältä, mutta siellä sisällä voi olla reilusti lämpöä.

Itse tätä kokeilin, rasitin konetta liikaa ja katsoin mitä tapahtuu. Tuulettimesta alkoi tulla hyvin kuumaa ilmaa ja kone sammus, mutta koppa oli kylmä.  ???

Sitä lämpöä syntynee (voin olla väärässä  :) ) silloin kun kone on pitkään äärirajoilla, muuten se lämpneminen on vähäistä.

 

Saa korjata, voin olla väärässä ja sitä rataa.  ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juu täytyy katsoa noita lämpöjä kanssa. Viime kerroilla vain sammuminen tapahtunut niin nopeasti, että olen ajatellut että ihan siinä vaiheessa ei vielä kauheesti olisi lämpöä ehtinyt syntyä. Ymmärtäisin hyvin pidemmän pelailun jälkeen, mutta tapahtunut ensimmäisten minuuttien aikana parilla viime kerralla. Olen kokeillut tosiaan vasta tuulettimien kohdalta ja kotelosta, mutta nämä olleet vielä viileitä siinä kohtaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Oudolta vaikuttaa, virtalähteenkään ei luulis kuormittuvan liikaa..... Käyppä tutkimassa ohjauspaneeli->järjestelmä ja suojaus->valvontatyökalut->tapahtumienvalvonta->Windows-lokit, jos vaikka löytys jotain valaisevaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Moi

Itsellä oli vastaava ongelma tietokoneessa ihan "normaalikäytössä" eli toimi yleensä max 30min ja sitten virta lähti kuin "töpseli seinästä".

Yritin vaikka mitä konsteja windowsin uudelleenasentamisesta lähtien mutta viaksi paljastui rikkimennyt virtalähde!  sen kun vaihdoin niin siihen loppui pätkimiset.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tämmöstä tuli itselläni mieleen:

 

- Kuten moni muukin jo sanoi, pölyjen putsaus heti ens alkuun. Aikoinaan oli kone liian lähellä seinää ja ilma ei päässyt kiertämään ja kone sammui  ;D

- Tuo sammumistyyli vähän epäilyttää, mutta: Aja memtesti jokaiselle muistille erikseen

- Tosin voihan joku komponentti olla menossa rikkikin, esimerkiksi poweri tai näyttis. Onko mahdollista testata toisella powerilla tai näyttiksellä?

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Virtalähteen jännitettä voi tutkia yleismittarilla koneen käydessä, kunhan varoo sohimasta liittimen pään johtoja oikariin. Jos jännitteet putoaa selvästi alle 12 ja 5 voltin kovassa rasituksessa, voi se hyvinkin aiheuttaa kaatuilua.

 

FS9:n kaatumisen aiheuttamaa harmia voi lieventää Autosave-ohjelmalla. Sen kun laittaa tallentamaan pelin minuutin välein, voi kaatumisen jälkeen jatkaa suunnilleen siitä mihin jäi. Löytyy esim. täältä: http://files.fsnordic.net/Flight_Simulator/Miscellaneous/Add-on_programs/

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nyt on konetta putsailtu pölyistä sisältä ja tarkisteltu muisteja muutama tunti tuolla MemTestillä ja lämpöjäkin katsoin hieman SpeedFanilla. Ainakaan putsaamisella ei ollut parantavaa vaikutusta ainakaan kyseiseen ongelmaan, vaikka sitä pölyä melkoisesti lähtikin. Katsoin myöskin, että koneella on tarpeeksi tilaa ympärillä. Kone kaatui noin 1-2 minuutin kentällä pyörimisen jälkeen ja tätä ennen kone oli ollut päällä ehkä noin 30 min. Myöskään MemTest ei tuossa ajassa ongelmia löytänyt.

 

SpeedFanilta tuli tällaisia tietoja:

 

GPU:  63 C

Temp1:  46 C

Temp2:  22 C

Temp3:  -2 C

CPU:  58 C

Local:  53 C

Remote2:  58 C

HD0:  30 C

Core0:  26 C

 

Nämä lämpötilat on otettu juuri sen jälkeen, kun kone oli käynnistetty uudelleen sammumisen jälkeen. Eli kone ollut päällä noin 30 min, jonka jälkee 1-2 min pelaamista, sammuminen ja uudelleenkäynnistys.

 

Windowsin tapahtumienvalvonnasta ei silmiini osunut mitään mielenkiintoista tähän liittyvää. Ainoat merkinnät, jotka olivat tulleet sammumisen aikoihin olivat tällaiset:

 

EventLog / 6008 / Edellinen järjestelmän sammutus (13:41:55) oli odottamaton.

EventLog / 1101 / Siirto hylkäsi valvontatapahtumia. Reaaliaikainen varmuuskopiotiedosto on vioittunut virheellisen sammutuksen takia.

 

Eri osia ei itseni ole oikein mahdollista kokeilla/vaihdella, joten taitaa olla korjaamoreissu edessä koneelleni.

 

Tuo Autosave kyllä melko kätevä, mutta tässä tilanteessa, jossa kone näyttää aina sulkeutuvan muutaman minuutin jälkeen sekään ei kauheasti fiilistä nosta.  ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä veikkaisin että emolevy tai poweri on sanomassa itteäsä irti. Korjaamoon siis.  :thmbup:

 

Noista lämmöistä sen verran että jos CPU ja GPU lämmöt pitää paikkansa, johtuu tuo sammuminen ylikuumenemisesta. Montako tuuletinta sulla on ja millane cooleri käytössä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Idlelämmötkö nuo on? Tekemättä mitään työpöydällä? Melko korkeat jos näin on.

Ylikuumenemisesta (yksilöllistä tämäkin) puhutaan vasta GPU:n ollessa yli 90C täydessä rasituksessa.

AMD:n prossuilleen määrittelemä max. turvallinen toimintalämpötila on 62C. 58C on vielä normaalia kovassa rasituksessa jos käytössä on vakiojäähy + vähän pölyä. Intelin kivet kestävät huomattavasti korkeampia lukemia.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juu työpöydällä, mutta juuri hetken pelaamisen ja uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Coolerina Noctuan NH-U12F. Vähän lisätietoa:

 

http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=6&lng=en

 

Kotelona Antec P180 ja tuulettimia taitaa löytyä kolme, jos en aivan väärin muista (kone toisessa asunnossa kuin itse nyt).

 

Päätettiin nyt, että viedään kone tuossa torstaina korjaamolle, jotta saadaan selville missä vika, kun omat taidot eivät ole kauhean laajat eikä osia ole oikein mahdollista vaihdella.

 

Tuossa tuli mieleen, että jos nyt tuossa tulee päiviteltyä pakon edessä mahdollisesti osia koneeseen niin voisi ehkä tuon Windows 7:n hankkia samalla. Onko tuosta Vistasta päivittämisestä kokemuksia tai onko sujunut ongelmitta? Entäs FS9 onko toimintaeroja Vistan ja 7:n välillä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Tuossa tuli mieleen, että jos nyt tuossa tulee päiviteltyä pakon edessä mahdollisesti osia koneeseen niin voisi ehkä tuon Windows 7:n hankkia samalla. Onko tuosta Vistasta päivittämisestä kokemuksia tai onko sujunut ongelmitta? Entäs FS9 onko toimintaeroja Vistan ja 7:n välillä?

 

Vistasta-->7 päivityksen jouduin tekemään tuttavan läppärii joka sekosi täysin  ;D  Sujui hyvin, ei ongelmia ja oli helppoa.

 

Mitä simuihin tulee, en ole huomannut mitään ongelmia. Suosittelen että asennat FS9 ja FSX suoraan 'C'- levyn juureen.  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hyvä tietää, että sujuu päivittäminen helposti.  :thmbup:

 

Kuinka paljon on hyötyä tuosta pelin asentamisesta tuonne "C"-juuren? Kun nyt tällä hetkellä asennettuna normaaliin Program Files/FS9 kansioon enkä millään jaksaisi uudelleen alkaa tuota asentelemaan, koska tähän mennessä toiminut hyvin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No periaatteessa, jos sulla on paljon lisureita sun muita asennettuna ei kannata asentaa uudelleen jos toimii hyvin. Joidenkin asennuspakettien kanssa saattaapi olla pieniä ongelmia, jos simu on kovin syvällä program filessä. Ne ongelmat tosin eivät estä kumminkaan minkään asentumista, hieman hankaloittaa vain. Sen olen huomannut, että jotkin asennusohjelmat eivät osaa nuuskia tuota 'uutta' sijaintia (suora c- juuri) joten se pitää aina itse määrittää, joka voi olla melko työlästä monien liveryiden kanssa vaikkapa.

 

Kerrohan sitten mikä konetta vaivasi, mielenkiinnolla odotan  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ookei, täytyy katsoa tuossa, kun kone palaa pajalta mitä tekee tuon Windows 7:n kanssa.

 

Juu ilmoittelen kun selviää mitä löytyy. Tänään vietiin, mutta ensi viikkoon varmaankin menee kuitenkin.  :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kovalevyhän se sieltä rikki oli. Nyt asenneltu uusi sisään, mutta koko koneen suora kopiointi ei tuolta vanhalta kovalevyltä onnistunut kuulema, joten isketään nyt uudelleen Vista sisään puhtaalta pöydältä ja asennellaan asiat uudelleen, jotta saadaan toimimaan. Onneksi ainakin suurinosa tiedoista saadaan tuolta levyltä talteen, koska ei ole vielä niin pahasti korruptoitunut ja tärkeimmät löytyvät varmuuskopioinakin.

 

Päätin siis nyt ainakin alkuun säilyttää Vistan. Onkos Vistassa sama juttu, että kannattaa asentaa simu tuonne C-juureen?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kovalevypä tietenkin, ei käynyt ollenkaa mielessä.. Hyvä että tärkeät tiedostot tallessa :thmbup:

 

Päätin siis nyt ainakin alkuun säilyttää Vistan. Onkos Vistassa sama juttu, että kannattaa asentaa simu tuonne C-juureen?

Jos ennenkin toiminut hyvin, sama asentaa sinne minne ehdottaakin, program filesiin. Ei hyvää muuttamaan :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos ennenkin toiminut hyvin, sama asentaa sinne minne ehdottaakin, program filesiin. Ei hyvää muuttamaan :)

 

Ja täältä aivan eriävä mielipide: Simu omalle osiolle, esim. E:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään