Juha Klemettinen

Lentotontun joulu II

7 viestiä aiheessa

[shadow=red,left][glow=red,2,300]Lentotontun joulu II[/glow][/shadow]

 

Justus tuijotti järkyttyneenä valtavaa lahjapakettikasaa. Varovasti lentotonttu kohotti kättään ja nosti harmaan nutun hihaa, paljastaen rannekellon. Kellon vilkaiseminen sai tontun vatsan kääntymään ympäri, kello oli jo puoli neljä aamuyöllä!

 

Hitaasti Justus pyörähti täyden ympyrän tutkiakseen mitä ympärillään tapahtui. Helsinki-Vantaan lentoaseman asemataso oli tontun helpotukseksi kuitenkin hiljainen kuin Korvatunturin huopatossutehdas juhannuksena, vain hiljalleen taivaalta leijailevat harmaat lumihiutaleet rikkoivat liikkumattomuuden.

 

Tonttu potkaisi lahjakasan reunasta ison lahjapaketin kauemmas kasasta, ja istui sen päälle. Tarkemmin pakettikortteja tutkiessaan Justus havaitsi kyseessä olevan eri puolille Aasiaan menossa oleva lahjaerä 154A3D13.

 

Justus huokasi syvään, tämän D13-erän kanssa oli ollut ongelmia aiemminkin. Erää oli alettu kerätä yhteen monista salaisista joululahjojen välivarastoista kesällä. Kyseisen erä oli koottu Helsinki-Vantaan lentoaseman alla sijaitsevaan varastoon numero 15. Kyseisen varasto sijaitsee aika tarkalleen terminaali 1:n alapuolella.

 

Syyskuussa varastossa työskentelevät tontut olivat pudonneet penkeiltä lahjapinojen romahdellessa ympärillä. Kaaoksen aiheuttajaksi selvisi kehäradan tunnelin rakennustyömaa, joka lähestyi suoraan varastoa. Estääkseen varaston paljastumisen ja jäämisen junaradan alle, oli varastopäällikkö tonttu turvautunut hätäpäissään paniikkiratkaisuun.

 

Varaston nurkkaan oli jäänyt useampi tynnyri säilykejoulupuuroa, jota oli yritetty myydä palvelujaan uudistaville lentoyhtiöille. Tämä ruokaisa deli-tyyppinen vaihtoehto ei kuitenkaan ollut herättänyt asiakkaiden toivomuksista huolimatta lentoyhtiöiden kiinnostusta. Näiden tynnyreiden sisällön varastopäällikkötonttu sitten pumppasi hirveällä kiireellä junatunneliin. 

 

Tunnelinrakentajien ja median ihmetellessä ”outoa mikrobikasvustoa” oli Korvatunturin tiedusteluosasto soluttautunut tunnelia suunnittelevaan insinööritoimistoon. Ongelma ratkaistiin piirtämällä tunnelilinjaus uudelleen niin, että tonttu piti peukaloaan viivottimen reunalla viivaa piirrettäessä. Näin tunnelinjaukseen saatiin mutka, joka kiertää varaston.

 

Varastopäällikkötonttu kehuskeli jälkeenpäin miten hänen ansiostaan nyt varastoon saadaan junayhteys. Korvatunturi oli tosin enemmän kiinnostunut siitä, miksei kukaan ollut tutustunut kehäradan suunnitelmiin etukäteen… 

 

Yhtäkkiä Justuksen taskusta alkoi kuulua tuo kaikille niin tuttu ”HOU-HOU-HOU-huuto”. Justus kaivoi kännykkänsä esiin ja katselin puhelimen näytössä vilkkuvaa joulupukin punakkaa kuvaa. Juuri nyt hän ei todellakaan aikonut vastata joulupukin soittoon. Päätän pudistaen Justus laittoi puhelimen äänettömälle ja tunki sen takaisin nutun taskuun. Jos tästä puhelusta jotain hyvää piti keksiä, niin nähtävästi Pukki on päässyt pois islantilaisesta poliisivankilasta, Justus tuumi itsekseen.

 

Lahjaerä D13 oli saatu kerättyä ajallaan varastoon, ja sille piti seuraavaksi järjestää kuljetus Aasiaan. Korvatunturin lentoyhtiö PukkiAir oli tilannut jo useita vuosia sitten uusia 7plastic7-kuljetuskoneita. Projekti oli pahasti myöhässä, mutta valmistaja oli luvannut toimittaa ensimmäiset 7plastic7-koneet vuoden 2010 toisella neljänneksellä.

 

Luottaen tähän ilmoitukseen korvatunturilla oli suunniteltu lahjojen kuljetusohjelma sen mukaan, että uudet koneet ovat laivastossa 2010 jouluna. No eihän se sitten mennyt niin kuin Strömsön pikkujouluissa. 7plastic7-koneita ei näkynyt. Lopulta Justus oli komennettu USA:han tutustumaan tilanteeseen. Siellä Justukselle oli selvinnyt, että viimeisimmän viivytyksen kehitysohjelmassa oli aiheuttanut koelennolla kärähtänyt tietokoneohjattu joulupuurokattila. Oikosulku oli romahduttanut koko koneen sähköjärjestelmän.

 

Lopputulos olikin se, että PukkiAirin kuljetuskapasiteetista puuttui 30% syksyllä 2010. Korvatunturi oli ajatellut hoitavansa kuljetukset ostamalla rahtikapasiteettia muilta lentoyhtiöiltä, mutta talouden elpymisen takia lahjarahdille ei löytynytkään tilaa Aasiaan lentävistä lentokoneista.

 

Tässä vaiheessa Justus oli muistanut, että Finnair lensi rahtia yhdellä MD-11-koneella. Tätä samaista konettahan Justus oli yrittänyt vuokrata jo vuosi sitten, mutta silloin se oli liisattu oudolle uskonlahkolle. Vartijoiksi pukeutuneet SOL-siivoojat olivat kuitenkin keskeyttäneet uskonlahkon rituaalit jouluyönä ja pelastaneet koneen ennen kuin se palanut suuressa kokossa jossa poltettiin patonkeja.

 

Justuksen mielestä loistava idea MD-11-koneen vuokraamisesta kaatui nykyisin Korvatunturin PR Managerina työskentelevän Petteri Punakuonon (tai niin kuin hänen käyntikortissaan lukee: Rudolph Rööd) vastustukseen. Poro kirjoituspöydän takaa oli ilmoittanut, että vanhan romulentokoneen vuokraaminen ei tekisi hyvää Korvatunturin julkisuuskuvalle.

 

Tukea Petteri sai itse joulupukilta. Ulkonäöstään todella tarkka Pukki ei ollut pitänyt lainkaan aikanaan MD-11-koneiden kyljissä olleista joulupukki-teippauksista, ne kuulemma saivat hänet näyttämään vanhalta punanuttuiselta ukolta.

 

Lopulta Korvatunturi onnistui neuvottelemaan rahtisopimuksen erälle D13, lupaamalla Finnairille koneiden uudelleen maalaukselle. Tätä ennen rahtisopimusta oli yritetty sorvata kovasti Aasian lahjarahtibisnekseen mukaan pyrkivän lentoyhtiön kanssa. Neuvotteluissa oli päästy jo niin pitkälle, että ko. yhtiö oli luvannut perustaa lahjahubin Rovaniemelle, mutta koko suunnitelma kariutui konepulaan.   

 

Kuten kaikki varmaan muistavat viime vuoden joulusadusta, oli Joulupukki innostunut ultrakevytilmailusta. Ensimmäinen koelento oli johtanut ei toivottuun kohtaamiseen Ilmavoimien kanssa, ja romuttunut ultra oli jäänyt makaamaan tunturiin. 

Tämä ei kuitenkaan ollut lannistanut Joulupukin kiinnostusta ultriin. Pukin mielenkiinto oli alkanut laantua vasta kun hän oli lukenut OTK:n raportin ultralentämisen turvallisuudesta. Tämä raportti oli saanut Joulupukin uskomaan, että hänen suosimansa 13 metrin korkeudesta aloitettu jyrkähkö nousukaarto, ei ollut turvallinen ultralla.

 

Lisäksi Korvatunturin ilmailutoimisto oli tehnyt laskelmia, joiden mukaan pelkän hyvin joulupuuroa syöneen Joulupukin lastaaminen ultraan teki mistä tahansa ultrakevyestä ylipainoisen ilman polttoaineitakin. Joulupukin selitykset yleisestä tavasta ultrakevyttoiminnassa kaikuivat kuuroille korville, ja Pukin ultralennot olivat ohi.

 

Kaikkien huokaistua helpotuksesta tapahtui se kaikista pahin. Vaikka Korvatunturin Toive-toimisto on nimenomaan kieltänyt Joulupukkia lukemasta lahjatoiveita ennen kuin ne on prosessoitu, meni Pukki eräänä aamuna ottamaan nipun lahjatoivekirjeitä kasan päältä matkalla aamupalalla.

 

Ilmailutoimiston kauhistukseksi päällimmäisenä ko. nipussa oli erään insinööriopiskelijan toive, missä hän haluasi oman Cri-Cri-lentokoneen, tuon maailman pienimmän lentolaitteen. Tästähän se ajatus sitten lähti. Vielä saman aamupuuron aikana Joulupukki oli luonnostellut oman pienen ja tehokkaan lentokoneen ensimmäiset piirustukset pöytäliinan kulmaan. Joulumuorin suuttumus menetetyn liinan vuoksi oli pientä tuleviin ongelmiin nähden.

 

Ensimmäisenä Joulupukki ja pari luottotonttua valtasivat Korvatunturin lennokkipajan. Lennokkien menekki joululahjoina oli romahtanut jo vuosia sitten, paineen siirtyessä Korvatunturin pc-simulaattoriosastolle.

 

Ja pian lastut lentelivät lentokoneverstaaksi muuttuneessa pajassa. Joulupukki suunnitteli ilmailuinsinöörielkein pienen ja tehokkaan lentokoneen. Nurkissa kyllä supistiin, että koko rakenne oli vetäisty tonttuhatusta, mutta ainakin Pukki itse uskoi suunnitelmaansa.

 

Eräänä aamuna puutyöosaston tontut ihmettelivät mihin osaston sorveista oli kadonneet moottorit (turha odottaa kynttilänjalkoja lahjaksi tänä vuonna), samaan aikaan kun kännykkäosastolla etsittiin kuumeisesti tuhannen kännykän kadonneita akkuja. Nämä pulmat hautautuivat kuitenkin Joulupukin ilmoituksen alle: pieni ja tehokas lentokone oli valmis!

 

Tässä vaiheessa Korvatunturin ilmailututoimisto ilmoitti, ettei halua missään tekemisissä koko vehkeen kanssa. Varsinkin kun Pukki ilmoitti koneen olevan niin kevyen, ettei sen lentämiseen tarvita mitään lupakirjoja. Tästä suivaantuneen Joulupukki päätti lähteä koelentämään koneen Islantiin.

 

Pukki ja kone rahdattiin jään ja tulivuorten maahan. Tämän jälkeisistä tapahtumista on vain hataria tietoja. Kerrotaan, että toisella koelennolla kakkosmoottorin kondensaattoriin meni käpy ja toisesta moottorista meni pelikaani poikittain läpi.

 

Joulupukki yritti pakkolaskua paikallisen tulivuoren rinteelle, mutta epäonnistui pahasti. Pienen ja kevyen koneen törmääminen tulivuoreen ei aiheuttanut sen suurempia ongelmia. Mutta Pukki oli itsepintaisesti vaatinut, että koneeseen on mahduttava mukaan puurokattila. Ainoa sopiva kattila oli ollut Joulumuorin painekeitin.

 

Arvion mukaan kattilassa oli n. 1000 baarin paine kun se osui tulivuoren kylkeen. Tämän kattilan räjähtäminen laukaisi purkauksen, joka oli asiantuntijoiden mukaan pahin vuosikymmeniin. 

 

Tulivuoren rinteeltä puutikkujen seasta kaivettu Joulupukki pidätettiin tyyppihyväksymättömällä lentokoneella lentämisestä, rikoksista lentäjyyttä vastaan ja laittoman seismologisen tapahtuman aiheuttamisesta.

 

Tämän seismologisen tapahtuman seurauksena tulivuori alkoi sylkeä paksua mustaa tuhkaa. Tuhkapilvi tietenkin levisi kohti etelää, ja pian koko Eurooppa oli tuhkapilven alla. Kaikki lentoliikenne pysähtyi, ja maailmaa uhkasi kaikkien aikojen joulumatkakriisi.

 

Kun islantilaisille oli selvinnyt, kuka heillä oli sellissä, alkoivat he punoa omia suunnitelmiaan. Islanti uhkasi myydä Joulupukin moskovalaisen eläintarhan vetonaulaksi kuitatakseen valtionvelkansa. Viimeksi kun Justus oli kuullut asiasta, oli Korvatunturin special.op.-osasto tehnyt lähtö kohti Islantia. 

 

Justus ei ollut jaksanut stressata tuhkasta, koska aikataulun mukaan lahjaerä D13 olisi pitänyt ehtiä matkaan ennen pilven saapumista Suomen ilmatilaan. Hän ei kuitenkaan ottanut huomioon jokaisen kapitalistitontun pahinta painajaista: lakkoa.

 

Joulupukin lahjarekien turvallisuudesta ja tarjoilusta huolehtivat tonttutytöt olivat todenneet, ettei 350 vapaapäivää lentojen välillä ollut riittävästi. Heidän uusi vaatimuksensa oli 345 vapaapäivää. Korvatunturin TES-toimisto oli kovasti sitä mieltä etteivät tonttutytöt ymmärtäneet muuttuvaa ja kovasti kilpailtua lahjabisnestä. Seurauksena oli tonttutyttöjen lakko.

 

Justus oli istunut mukavasti hotelli Avionin terassilla kun Finnairin tekniikasta oli soittanut nurkan hallitonttu, ja tiedustellut hädissään tietääkö Justus jotain keskellä asematasoa makaavasta lahjakasasta.

 

Justus oli rientänyt paikalle, ja löytänyt erän D13 keskeltä lentokenttää mihin se oli jäänyt tuhkan ja lakon takia. Päivä oli valkenemassa ja lahjat olisivat kaikkien näkösällä.

 

Tästä ei selvittäisi vaikka Korvatunturin tiedostusosasto väittäisi 1900-luvun alussa hankittuja rekiä moderniksi ja ekotehokkaaksi rekilaivastoksi, tai palkkaamalla tavallisia lapsia laadunvalvojiksi lahjanjakomatkoille. Lahjat paljastuisivat heti kun aamu valkenee.

 

Justus painoi päänsä alas ja huokasi. Olisi vain yksi mahdollisuus saada lahjat perille. Korvatunturin suurin ja mahtavin lahjareki kykenisi viemään lahjat Aasiaan tuhkapilven läpikin. Ei vain ollut Joulupukkia, eikä tonttutyttöjä operoimaan rekeä.

 

Juuri kun lentotonttu oli alistumassa kohtaloon, jostain kaukaa alkoi kuulua kilinää. Justus säpsähti ja nosti katseensa. Taivaalla jossain 22L:n finaalin tienoilla näkyi vilkkuva valo. Kyllähän hän sen tunnisti, mutta ei uskonut silmiään ennen kuin valta reki kaarsi porojen vetämänä asematasolle.

 

Justus juoksi tulijoita vastaan. Miten hienoa oli nähdä Joulupukki ajajanpukilla. Itse Petteri oli vetänyt lentohaalarit yllensä ja lähtenyt johtamaan porojoukkoa. Ensi-innostuksen jälkeen Justuksen mielen kuitenkin valtasi huoli. Jos joku, vaikka spotteri, näki Joulupukin saapumisen? Pukki lohdutti tonttuaan: bisneksen edessä seisoo joku Tupolev, kaikki spotterit olivat vetämässä siitä uskomattomia yökuvia.

 

Justuksen vielä toipuessa hämmästyksestä, purkautui reestä iso joukko tonttuja ja tonttutyttöjä. Lakko oli siis päättynyt johonkin aina yhtä epäselvään sopimukseen, ja kaikki oli palannut ennalleen. Pian koko tonttujoukko tanssi ja lauloi lahjakasan ympärillä.

 

Justus yritti kyllä huudella, että lahjojen kuormaamisella alkaisi olla kiire, mutta vaikeni Petterin ja Joulupukin tanssatessa poskivalssia Justuksen ohi. Vähitellen piirileikistä muodostui pitkä ketju, jossa tontut heittelivät lahjapaketteja rekeen.

 

Joululaulujen kaikuessa ja joulunvalon valaistessa lämpimällä valollaan asematasoa, siirtyivät kaikki paketit lopulta rekeen. Pukki kiipesi pukille ja kehotti poroja valmistautumaan. Tontut kokoontuivat isoon piiriin vilkuttamaan lähtöä tekevälle pukille. Justus seisoi sivummalla seuraten tapahtumia.

 

Lopulta kaikista kaunein tonttutyttö Ingrid tuli Justuksen luokse, painoi suukon harmaaseen partaan ja pyysi Justuksen mukaan piiriin. Saattoi Ingrid kuiskata jotain Hotelli Avionistakin, mutta sitä Justus ei enää huomioinut seuratessaan tonttutyttöä muiden joukkoon.

 

Ja pian kulkusten kilinän saatellessa Joulupukki nousi reellään ilmaan maailman suurimmalta suomalaiselta lentokentältä. Kun puoli tuntia myöhemmin kentän kunnossapito ajoi asematason poikki, mikään ei enää muistuttanut yöllisistä tapahtumista, vain vähitellen puhtaan valkoiseksi muuttuva lumisade loi jouluista tunnelmaa.   

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Hyvää joulua kaikille! ;)

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aijai Juha......silmät vesissä nauran täällä rapakon toisella puolella  ;D

 

Ajan hermolla ja joulun hengessä. Iso peukku täältä  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

mä pyyhin kans kyyneleitäni ku luin tätä, ihan just naurusta!

Huippua, kertakaikkiaan erinomaista!

 

Hyvää joulua myös täältä Länsi-Rannikolta!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos mukavasta joulutarinasta  :thmbup:

 

 

Lainaus:

bisneksen edessä seisoo joku Tupolev, kaikki spotterit olivat vetämässä siitä uskomattomia yökuvia.

 

 

Ei olla kaikki valokuvaamassa Tupolev lentokonetta.....  ;)

[ attachment removed / expired ]

 

 

 

 

Cathy Tonttu ^-^

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään