Nils Rostedt

EASA:lta CRD jossa LSA määräykset

3 viestiä aiheessa

(Siirsin yleiskeskustelusta tänne uutisten puolelle)

 

 

EASA julkaisi perjantaina CRD:n eli lausuntoyhteenvedon, missä on myös LSA-koneluokan CS, Certification Specification eli rakennemääräykset.

 

http://easa.europa.eu/rulemaking/docs/crd/CRD%202008-07%20Part%20II.pdf

 

Pikaisella lukemisella ei mitään uutta mullistavaa eli Euroopan LSA-kone on kaksipaikkainen, max 600 kg, sakkausnopeus laskuasussa min 45 solmua.

USA:n LSA-koneesta poiketen ei ole enimmäisnopeusrajoitusta, ja koneessa saa olla sisäänvedettävät laskutelineet ja lennolla säädettävä potkuri.

 

Julkaisupäivästä alkaa 2 kuukauden CRD-lausuntoaika joka siis päättyy 25.1.2011.

 

Erittäin tervetullut kehitysaskel, vihdoinkin.

 

Mutta kaikki ei ole täydellistä:

 

LSA-koneen pitää täyttää käytännössä samat raskaat EASA-vaatimukset kuin muilla ELA1-prosessin koneilla 1000 kg saakka. Eli suunnitteluorganisaation hyväksyntä (DOA), tuotanto-organisaation hyväksyntä (POA), lentokelpoisuuden ylläpito (Part-M) ja laitteiden ja osien, kuten moottorin ja potkurin,  tyyppihyväksymisvaatimus.

 

Tämä johtanee siihen että vaikka LSA muutoin olisi ihanteellinen ultrakevytkoneen epäkohtien ratkaisu (etenkin kuormattavuuden osalta), sen hinta nousee tuntuvasti korkeammaksi. Asian korjaamiseksi on kyllä tehty työtä ja tehdään edelleen, mutta kuten aina näissä EASA-asioissa eteneminen on hidasta.

 

Sikäli kun olen näistä EASA-kuvioista ymmärtänyt, asia etenee niin että 2 kk:n lausuntoajan jälkeen EASA pohtii lausuntoja toiset 2-3 kk ja sen jälkeen julkaisee CS:n. Tämän jälkeen EASA voi myöntää konetyyppien tyyppihyväksyntöjä ja niiden perusteella lentokelpoisuustodistuksia. Huhujen mukaan muutama konetyyppi olisi jo melko pitkällä tässä prosessissa.

 

PS: Tuo em. CS-LSA määräys on siitä hankala lukea, että se käytännössä sisältää vain eroavaisuudet amerikkalaiseen ASTM F2245- määräykseen, joka on sikäläisen LSA:n rakennemääräys. Aiheesta kiinnostuneen on miltei pakko hankkia myös tuo (maksullinen) F2245.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

...mitäs muuten lauantaina olin kuulevinani, että ELAn painoraja olisi nousussa 1200 kiloon? ???

 

Joo, näin on jopa julkisissa EASA-dokumenteissa väläytelty. Siis ELA1.

 

Hyvä juttu nelipaikkaisten koneiden käyttäjille, mutta LSA-näkövinkkelistä katsottuna suhteellisuusperiaate lainsäädännössä toteutuu entistä heikommin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään