Harri Koskinen

EU kovistelee Suomea Venäjän-lentojen sopimuksesta

28 viestiä aiheessa

EU:n komissio aloittaa tänään torstaina rikkomusmenettelyn Suomea vastaan. Syynä on se, että Suomen kahdenvälinen lentoliikennesopimus Venäjän kanssa rikkoo EU-lakeja.

 

Komissio ryhtyy samanlaiseen menettelyyn myös Itävaltaa, Saksaa ja Ranskaa vastaan, Helsingin Sanomien näkemästä dokumentista ilmenee.

 

Ongelmana on se, että Venäjä varaa kahden kaupungin väliset lennot kansallisille lentoyhtiöille. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Helsingin ja Moskovan väliä saavat lentää vain Finnair ja Aeroflot.

 

Hesari

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siihen jos sais joku Ryani, Balticci, Berliini tai vastaava pistää näppinsä ja koneensa mukaan soppaan, niin ainakin potentiaalia olisi. Veikkaisin venäläisten ottavan halvat lennot riemulla vastaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ongelmana on se, että Venäjä varaa kahden kaupungin väliset lennot kansallisille lentoyhtiöille.

Jos tuo on nimenomaan Venäjän vaatimus, niin mitähän auttaa haastaa Suomi oikeuteen?  ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siihen jos sais joku Ryani, Balticci, Berliini tai vastaava pistää näppinsä ja koneensa mukaan soppaan, niin ainakin potentiaalia olisi. Veikkaisin venäläisten ottavan halvat lennot riemulla vastaan.

 

OT: Suomalaisetkin ottavat halvat lennot riemulla vastaan. Tässä satunnainen ke-meno ja la-paluu. Ihan Baltic tasoa, johon kotimainen ei taida ikinä päästä. 115 eur/sivu. Tosin alku- ja loppuviikko ovat sitten kalliimpia. Mukavasti sujui keväällä lipun osto luottokortilla.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Lähde: http://www.aeroflot.ru/cms/en/booking

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Venäjän määräämä sopimus tämä kai nyt on, ja Suomelle kovistellaan siitä. Ei venäläisten päätä helposti käännetä. Eikä varmasti eurooppalaisten halpalentoyhtiöiden ole helppo saada lupia Venäjälle. Eikä ne olisi välttämättä halpalentoja enään sen jälkeen, venäläiset oppivat tekemään uusia maksuja yhtiöille, että oman maan yhtiöt pärjäävät.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siinähän uhoavat Venäjälle.  :laugh: EU tuntuu olevan sellainen pikku puudeli, jenkit keksii joka vuosi lisää määräyksiä, sääntöjä, rajoituksia ja muuta mielenkiintoista ja EU taipuu aina kaikkiin ilman mitään "vastavuoroisuutta".

 

Asiassahan on vielä toinenkin lehti kääntämättä (samasta Hesarin linkistä):

Komissio ei hyväksy myöskään sitä, että EU-maiden lentoyhtiöden pitää maksaa Siperian ylilennoista.

 

Siperian ylitys maksaa EU:n yhtiöille vuodessa yli 300 miljoonaa euroa. Finnairin pitää maksaa Japaniin, Kiinaan ja Etelä-Koreaan lentämisestä noin 40 miljoonaa euroa vuodessa. Rahat kasvattavat Aeroflotin kassaa.

 

Maksut vääristävät kilpailua. Häviäjiä ovat EU:n yhtiöt ja matkustajat

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tässähan on Suomella taas käsissään klassinen kahden herran ongelma: Kun toiselle kumartaa jne...

 

Veikkaisin, että Suomen nokka on kuitenkin pysyvästi kääntynyt EU:n suuntaan, ja sinnepäin Venäjäkin haluaa. Aikaa voi kulua...

 

Edit: EU oli käynyt 18.10 tapaamassa Rosaviaziaa, sivuilta löytyi mm. tapaamisesssa esitetty kalvoshow:

 

http://www.favt.ru/sites/default/files/FC_Presentation_for_Russian_authorities_and_airlines_Moscow.pdf

 

EU:n kaupallisen ilmailun lebensraum: 500 miljoonaa - 1 Miljardi!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

---------------------------------------------------------

Liikenne- ja viestintäministeriö

Tiedote 29.10.2010

---------------------------------------------------------

 

Vehviläinen oudoksuu komission rikkomusmenettelyä Suomea kohtaan

 

Suomi sai torstaina EU:n komissiolta kirjallisen kyselyn Suomen ja Venäjän välisestä lentoliikennesopimuksesta. Komissio katsoo, että sopimukset ovat vastoin EU:n yleisiä syrjimättömyyssäännöksiä ja kilpailulainsäädäntöä. Komissio on ryhtynyt samanlaisiin menettelyihin myös Itävallan, Saksan ja Ranskan kanssa. Komissio korostaa, että EU:n kilpailulainsäädäntö koskee myös kolmansiin maihin – esimerkiksi Suomesta Venäjälle- suuntautuvaa lentoliikennettä.

 

Liikenneministeri Anu Vehviläisen mielestä komission käynnistämä rikkomusmenettely ei edistä lentoliikennesuhteita EU:n ja Venäjän välillä. Vehviläinen ei usko menettelyn toimivan myöskään painostuskeinona Venäjää kohtaan.

 

- Toivon, että komissio panostaa omien lentoliikennesuhteidensa kehittämiseen Venäjän kanssa. On ensisijaisen tärkeää, että komissio selventää yksityiskohtaisemmin EU-lainsäädännön perusteita ja vaatimuksia venäläisille.

 

Komission menettelyn tausta

 

Komission kyselyn taustalla on EU:n tuomioistuimen marraskuussa 2002 tekemä niin kutsuttu Open skies –päätös. Sen nojalla EU-maiden lentoliikennesopimusten tulisi olla kaikille liikenteen harjoittajille tasapuolisia ja syrjimättömiä.

 

Kilpailuoikeudellisesti komissio katsoo, että kyselyn saaneiden maiden lentoyhtiöiden tekemät kaupalliset sopimukset ja Siperian ylilentomaksuja koskevat järjestelyt vääristävät kilpailua.

 

Suomella on kaksi kuukautta aikaa vastata komission kyselyyn. Kyse on komission normaalista EU-oikeudellisesta valvonnasta.

 

Suomi on vuodesta 2003 lähtien pyrkinyt Venäjän kanssa käymissään säännöllisissä lentoliikenneneuvotteluissa siihen, että maiden välinen sopimus muutetaan vastaamaan EU-lainsäädäntöä.

 

Komissio neuvotteli 2006 Venäjän kanssa sopimuksen Siperian ylilennoista. Tällä sopimuksella kaupalliset erillissopimukset lentoyhtiöiden välillä olisi kielletty vuoden 2014 alusta. Sopimus olisi poistanut Venäjän kansalliselle lentoyhtiölle maksetut ylilentomaksut, noin 400 miljoonaa euroa vuodessa, halvemmiksi viranomaismaksuiksi. Sopimus ei ole kuitenkaan tullut voimaan, sillä Venäjä on sitonut sen jäsenyyteensä Maailman kauppajärjestö WTO:ssa.

 

Rikkomusmenettelystä huolimatta Suomi jatkaa neuvotteluita Venäjän kanssa sopimuksen uudistamisesta.

 

Vuonna 2009 Suomen ja Venäjän välisen maarajan ylitti yli 7 miljoonaa ihmistä. Lentomatkustajia viime vuonna maiden välillä oli noin 245 000.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

- Toivon, että komissio panostaa omien lentoliikennesuhteidensa kehittämiseen Venäjän kanssa. On ensisijaisen tärkeää, että komissio selventää yksityiskohtaisemmin EU-lainsäädännön perusteita ja vaatimuksia venäläisille

K

 

Onko Vehviläinen tehtäviensä tasalla?

 

18. lokakuuta 2010 Moskovassa pidettiin seminaari, johon osallistui Venäjän ilmailuhallinto, Euroopan Komissio ja EASA. Seminaariin osallistui myös 60 venäläisten ilmailuyritysten edustajaa. EU:n edustajat kertoivat yksityiskohtaisesti ЕU:n politiikasta, EU:n ilmakuljetus lainsäädännöstä, mukaan lukien horisontaalisopimukset, EU:n ja Venäjän välillä.  Venäläiselle osapuolelle esitettiin toivomus aloittaa prosessi Horisontaalisen sopimuksen aikaansaamiseksi. EU ehdotti EU-venäjä ilmailu-alan huippukokousta vuoden 2011 ensimmäisellä puoliskolla, Moskovassa.

 

Ennen sitä on kai poistettava nämä pikkuesteet, kahdenväliset sopimukset. Vaan, kannattaa seurata mitä Saksa tekee- kuten aina…

 

http://www.favt.ru/?q=dejatelnost/mezhdunarodnaja_dejatelnost/prava_rossijskih_aviakompanij

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

EU ja Venäjä pääsivät sopuun WTO-jäsenyysehdoista

 

BRYSSEL. EU ja Venäjä ovat päässeet sopuun ehdoista, joilla Venäjä voi liittyä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi. Varapääministeri Igor Shuvalov sanoi uskovansa, että Venäjä voi nyt liittyä WTO:hon jo ensi vuonna.

 

Uutistoimisto AFP:n mukaan neuvotteluissa päästiin sopuun myös puun ja muiden raaka-aineiden vientitullien poistamisesta asteittain Venäjän WTO-jäsenyyden toteuduttua.

 

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/EU+ja+Ven%C3%A4j%C3%A4+p%C3%A4%C3%A4siv%C3%A4t+sopuun+WTO-j%C3%A4senyysehdoista/1135261890455

 

Tuossa puhutaan vain puusta ja ruokatarpeista, mutta Siperian ylilentojen maksumenettelyt, kahdenväliset sopimukset  ja muut kaupallisen ilmailun esteet poistunevat. Vaan, mitkä lie olleet ne sovitut ehdot?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Suomen ja Venäjän välinen lentoliikenne uudelle pohjalle

 

Sopimuksen muutos poistaa sopimuksesta käsitteen kansallinen lentoyhtiö eli jatkossa Venäjän ja Suomen välistä lentoliikennettä harjoittavan yrityksen ei tarvitse olla suomalaisessa omistuksessa. Jatkossa riittää, että lentoyhtiön pitää olla sijoittunut Suomeen ja että sillä on paikallisten määräysten mukaan myönnetyt liikenne- ja lentotoimintaluvat.

 

Sopimuksen muutos myös mahdollistaa useamman kuin yhden lentoyhtiön nimeämisen kahden kaupunkiparin väliselle reitille. Lisäksi sopimusmuutos poistaa lentoyhtiöiden väliset pakolliset kaupalliset sopimukset.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Uusi sopimus tarkoittanee, että esim FlyBe Nordicilla on mahdollista avata reittejä Venäjälle,  vaikka maakuntakentiltä Pietariin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Uusi sopimus tarkoittanee, että esim FlyBe Nordicilla on mahdollista avata reittejä Venäjälle,   vaikka maakuntakentiltä Pietariin.

 

Tarkoittaisko sopimus myos sita, etta Finnairin allianssikumppani S7 voisi nyt aloittaa lennot Moskovasta Suomeen? Lisaksi, tama avannee Venajan lennot myos Blue1:lle, mita he ovat jo kauan aikaa pyytaneet.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tarkoittaako myös sitä, että Lappeenranta menettää asemansa St. Petersburg Westinä? 

 

Ei valttamatta, silla Ryanair ei ole Suomessa rekisteroity lentoyhtio. Toisekseen, Pietarin lentokenttamaksut voivat olla sen verran korkeat, etta Ryanair mieluusti jatkaa operointiaan Lappeenrannasta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Uusi sopimus tarkoittanee, että esim FlyBe Nordicilla on mahdollista avata reittejä Venäjälle,   vaikka maakuntakentiltä Pietariin.

 

Olisiko Venäjällä lisää kaupunkeja, joista voisi lentää suoria lentoja Helsinkiin samaan tyyliin kuin Finnair lentää nyt Jekaterinburgiin? Flybe:n koneet voisivat olla sopivamman kokoisia kuin Finnairin ja kustannustaso pienempi. Aikataulutuskin voisi olla samanlainen kuin Jekaterinburgin lentojen aikataulu. Saataisiin hyvät vaihtoyhteydet Euroopan lennoilta/lennoille ja koneet olisivat hyötykäytössä myös yöllä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olisiko Venäjällä lisää kaupunkeja, joista voisi lentää suoria lentoja Helsinkiin samaan tyyliin kuin Finnair lentää nyt Jekaterinburgiin?

Mulle tulee mieleen Volgan mutka etelässä, Samara-Togliatti. Alueella on paljon taloudellista toimeliaisuutta, kuten Uralillakin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

OT: Suomalaisetkin ottavat halvat lennot riemulla vastaan. Tässä satunnainen ke-meno ja la-paluu. Ihan Baltic tasoa, johon kotimainen ei taida ikinä päästä. 115 eur/sivu. Tosin alku- ja loppuviikko ovat sitten kalliimpia. Mukavasti sujui keväällä lipun osto luottokortilla.

 

eBookersin kautta varaamalla olen lentänyt samaa väliä Finnairilla ja Aeroflotilla n. 120-125 eur per siivu, eikä hintaeroa yhtiöiden välillä ole merkittävästi ollut. Finnairilla paremmat safkat koneissa keskimäärin. Yhtiö on valikoinut aikataulujen mukaan joka kerta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tarkoittaako myös sitä, että Lappeenranta menettää asemansa St. Petersburg Westinä? 

 

Ei kai Ryanair lennä Suomesta Lappeenrantaan?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei kai Ryanair lennä Suomesta Lappeenrantaan?

 

Ethän ajattele, että Lappeenranta kuuluu Leningradin Oblastiin? On se yhä Suomea :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lentoyhtiö Blue 1 haluaa avata reitin Helsingistä Moskovaan. Mahdollisuudet tähän paranivat maanantaina, kun Suomi ja Venäjä allekirjoittivat muutosasiakirjan sopimukseen maiden välisestä lentoliikenteestä.

 

— Poliittiset esteet ovat nyt pois tieltä, kiittelee Blue 1:n viestintäjohtaja Tom Christides.

 

Jatkossa suomalaisten ja venäläisten kaupunkien välisiä reittilentoja voi lentää myös ulkomaisessa omistuksessa oleva lentoyhtiö. Venäjä tyytyy siihen, että yhtiö on sijoittunut Suomeen ja saanut paikalliset liikenne- ja lentotoimintaluvat.

 

Sopimusmuutos mahdollistaa myös useamman kuin yhden lentoyhtiön nimeämisen suomalaisen ja venäläisen kaupungin väliselle reitille.

 

Blue 1 on jo pitkään yrittänyt saada oikeuksia liikennöidä Venäjälle. Päätavoitteena on avata Helsingin ja Moskovan välinen reitti, joka on tällä hetkellä nimetty Finnairille.

 

Yhtiö selvittää myös mahdollisuudet aloittaa liikenne Kittilän ja Moskovan välillä. Reitti hyväksyttiin Suomen puolesta jo pari vuotta sitten, mutta toteutus kaatui Venäjän vaatimukseen yhtiön suomalaisomistuksesta.

 

http://www.esaimaa.fi/Online/2011/09/28/Blue%E2%80%891+t%C3%A4ht%C3%A4%C3%A4+Ven%C3%A4j%C3%A4n+liikenteeseen/2011112157751/4

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ethän ajattele, että Lappeenranta kuuluu Leningradin Oblastiin? On se yhä Suomea :)

 

En, joten miten Lappeenrannan asema St. Petersburg Westinä on uhattuna?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olisiko Venäjällä lisää kaupunkeja, joista voisi lentää suoria lentoja Helsinkiin samaan tyyliin kuin Finnair lentää nyt Jekaterinburgiin?

Tossa pressireleasessa ei ainakaan sanottu että uuteen sopimukseen sisältyisi lupia lentää useampiin kaupunkeihin kuin mitä nykyinen sopimus sallii. Protektionismi on vahvaa Venäjällä, Jekaterinburgin lentoluvastakin neuvoteltiin vuosia. Uusista kohteista varmasti yhtä pitkään.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään