Timo Partanen

College Park Airport maailman vanhin lentokenttä

1 viesti aiheessa

College Parkin lentokenttä on tiettävästi maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva lentokenttä. Kenttä sijaitsee Marylandin osavaltiossa Washingtonin pohjoispuolella välittömästi Marylandin yliopiston (siitä siis College Park) ulkopuolella. Kentällä on lentotoiminnan lisäksi vuonna 1998 avattu ilmailumuseo, jossa on esillä 10 lenokonetta, mm. Wrightin mallin B:n kopio sekä Berliner helikopteri. Washingtonissa käydessä ajan salliessa kannattaa kyllä suunnata retki sinne.

 

Kenttä perustettiin vuonna 1909 jolloin Wilbur Wright aloitti siellä kahden armeijan upseerin lentokoulutuksen. Mainittakoon, että samalla tässä yhteydessä Yhdysvaltain hallitus osti ensimmäisen lentokoneensa. Armeijan (army) ja laivaston (navy) lentotoiminta periytyy tältä ajalta, eli Wrightin veljekset kouluttivat myös laivaston upseereja lentämisen jaloon taitoon. Armeijan lentotoiminnastahan muodostettiin oma aselaji vasta vuonna 1947, eli Yhdysvaltain ilmavoimat on vasta silloin virallisesti saanut syntynsä.

 

Kenttään liittyy myös muita ensimmäisenä täällä tehtyjä tekoja. Sieltä lähteneellä lennolla saavutettiin ensimmäisenä mailin korkeus, ja sieltä lähdettiin ensimmäiselle mantereen halki tapahtuneelle ”sokealle” (englanniksi blind) lennolle, jota nykyisin kuvattaisiin termillä IFR.

 

Kentällä kokeiltiin myös eräänlaista  helikopteria vuonna 1924 (Berliner helicopter). Helikopteri itse asiassa näyttää sen aikaiselta kolmitasolta, mutta sen ylimmän tason päällä on kaksi pystysuunnassa akseloitua potkuria, jotka ilmeisesti tuottavat riittävän nostovoiman. Museossa on esillä filmi tällaisesta lennon yrittämisestä ja niiden perusteella laite pysyi ilmassa ainakin muutamia sekunteja.

 

Kiitoradan toisella puolella on ”94:nnen” aero squadronin pääkonttori, eli ravintola, joka on täytetty autenttisella ilmailukrääsällä. Ruoka on OK, varsinkin jos on innostunut ilmailuhengestä. Ravintolan sisäänkäynnin edessä on muutama lasikuitulentokone, eli oikean kokoinen malli Spitfirestä, Mustangista, P40:stä ja Mersusta.

 

Museon webbisivu on http://www.collegeparkairport.org/

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään