Jukka Nisula

Curtiss-koneet "pommittajina" Lentolaivue 12:ssa?

5 viestiä aiheessa

Curtiss-hävittäjät olivat hetken aikaa Jatkosodan alussa kalustona Lentolaivue 12:lla ja 14:lla. Curtisseissa oli alunperin pommitelineet pienille 12, 5 kg pommeille siivissä, 5 kpl:tta kumpaankin siipeen, tai 3 kpl:tta 25 kg:n pommeja per siipi. Lisäksi koneen alla oli paikka yhdelle 500 paunan pommille.

Lentolaivue 14 suoritti 8.7 - 14.7. 1941 välisenä aikana 21 tiedustelulentoa konetyypillä, usein parina lentäen. Pommitustehtäviä niillä ei ollut, vaan laivueen Fokker C.X koneet suorittivat niitä. Pommitelineet poistettiin pian tarpeettomina, kun koneet luovutettiin Lentolaivue 32.lle hävittäjätehtäviin 14.7.1941. Lentolaivue 14:n sotapäiväkirjassa ei mainita mitään Curtissien pommituslennoista, vaan ainoastaan tiedustelua suoritettiin.

 

Sen sijaan löysin seuraavia mainintoja Lentolaivue 12:n toiminnasta Curtisseilla:

 

"Myös CU-koneet oli mahdollista varustaa pommein, pommikuorman ollessa suurimmillaan 150 kg."

 

"Ennen hyökkäysten alkua laivueet suorittivat tiedustelua, joilla selvitettiin muun muassa vihollisen asemia sekä joukkojen siirtoja. Laivueissa tapahtui myös jonkin verran kalustomuutoksia Le.Lv 12 saadessa varikolta lisää CU-koneita ja luovuttaessa GL-koneensa Le.Lv 16:lle, jonka jälkeen Le.Lv 12:n 1. ja 2. lentue oli varustettu CU-koneilla. Le.Lv 12:n CU-parin suorittaessa 5.7. tiedustelulennon Laatokan pohjoispuolella se havaitsi tieosuudella kaksi huoltokolonnaa, joista toista vastaa suoritettiin hyökkäys. Lisäksi koneet hyökkäsivät Matkaselän asemalle saapuvaa junaa vastaan kahdesti. "

 

"11.7. Le.Lv 12:n 1. lentue pommitti kahdella CU-koneella viholliskolonnaa saaden sen pysähtymään, minkä jälkeen kaksi saman laivueen FK-konetta suoritti kolonnan pommituksen CU-koneiden suojatessa pommittajia."

 

lähde:

http://www.palasuomenhistoriaa.net/?Suomen_historian_k%E4%E4nnekohtia:Jatkosota:Ilmavoimat_hy%F6kk%E4ysvaiheessa_1941

 

 

Pommitettiinko siis Curtisseilla muutaman kerran, kuten tekstistä voisi olettaa? Koneen pommitelineistä on hyvä kuva mm. Suomen Ilmailuhistoriallisen Lehden

numerossa 1/2010.

 

edit: Lentolaivue 12:n sotapäiväkirjan teksti esim. 11.7.1941 on sen verran hankalasti luettavaa kuten koko päiväkirjakin, että tuosta ei oikein selvää saa...

 

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2908435

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Terve Jukka!

 

Tuo Pala Suomen Historiaa -sivuille aikoinani kirjoittamani juttu oli koostettu pääosin Suomen Ilmavoimien Historia -sarjan kirjoista löytyneiden tietojen perusteella enkä käynyt sitä varten läpi laivueiden sotapäiväkirjoja tms. Näin ollen koosteessani ei oletettavasti ole mukana kaikkia LLv 12:n ja LLv 14.n suorittamia maataistelulentoja.  Jos haluat täydellisen listauksen edellisten laivueiden maataistelu- tai pommituslennoista, Sinun täytyy käydä läpi nuo sotapäiväkirjat, ellei foorumilla nyt satu liikkumaan joku, joka jo olisi tehnyt tällaisen selvityksen.

 

Heikki

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pommitettiinko siis Curtisseilla muutaman kerran, kuten tekstistä voisi olettaa?

 

Poimin seuraavat pommituslennot Ilmavoimien Esikunnan Yleisesikuntaosaston sotapäiväkirjasta ajalta 4.7.-14.7.1941. Näiden lisäksi kummatkin laivueet suorittivat joitakin tulenjohtolentoja.

Lentojoukkojen tilanneilmoitus № 19 ajalla 5.7.41 klo 6,00-18,00.

LLv. 12. Tiedustelulento Pirttipohja-Sortavala-Matkaselkä. Pommitettu 2 CU-koneella Läskelän lentokenttää, jossa 6-7 I-16-konetta. Pudotettu 6 x 12,5 kg. Hyvät osumat. [...]

 

Lentojoukkojen tilanneilmoitus № 25 ajalla 8.7.41 klo 6,00-18,00.

LLv. 12. [...] Pommitus Läskelän lentokentällä (6 x 12,5 kg.) sekä Kirjavalahden perukassa autokolonnaa vastaan (6 x 12,5 kg.).

 

Lentojoukkojen tilanneilmoitus № 33 ajalla 12.7.41 klo 6,00-18,00.

LLv. 14. [...] 1 tiedustelulento alueella Nuijamaanjärvi-Kontu-Kilpeenjoki-Saimaan kanava (2 CU-konetta). Nuijamaanjärvi-Kontu maastossa metsäpaloja. Tervalammen maastossa olevaa tykistöpatteria pommitettiin (8 x 12,5 kg.). [...]

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitoksia näistä tiedoista. Lentolaivueet 12 ja 14 käyttivät siis Curtissien rynnäköinnissä pommejakin, kuten edellä ilmenee. Montaa tuollaista hyökkäystä ei ehditty suorittaa, kun koneet jo luovutettiin pois. Se oli kova isku molemmille tiedustelulaivueille, jotka saivat vanhaa kalustoa tilalle. Mutta todennäköisesti koneita olisi menetetty noissa rynnäkkölennoissa, joten oli ymmärrettävää että ne keskeytettiin. Vaurioita tuli jo Curtisseihinkin. Kunnon hävittäjäkalustoa oli muutenkin vähän, ja Curtissien tehtäväkuva paljolti muuttui niiden hävittäjälaivueeseen siirron myötä. Samalla poistettiin nuo pommitelineet siipien alta.

 

Jukka

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Curtiss H75A:n käsikirjasta:

Pommilaukaisimet ovat mekaanisia ja sijoitettu ohjaamon vasemmalle puolelle ohjaajan istuimen viereen. Laukaisimessa on merkintä "Lance Bombes" ja sen etupuolella vetotanko, joka ala-asennossaan pääsee liikkumaan myös sivusuuntaan. Tästä tangosta vetämällä voidaan pommit pudottaa yksitellen. Kun tanko vedetään yläasentoon pitkin vasemman puoleista uraa, jonka sivussa on merkintä "en serie G", putoaa ensi vedolla oikean siipipuoliskon uloin pommi, seuraavalla vedolla lähinnä runkoa oleva, sitten keskimmäinen, seuraavalla vedolla lähinnä runkoa oleva ja viidennellä vedolla lähin sisin pommi. Vetämällä tankoa pitkin oikean puoleista uraa (jossa on merkintä "en serie D") saadaan vasemman siiven pommit pudotettua vastaavassa järjestyksessä. (HUOM. merkinnät "en serie D" ja "en serie G" merkitsevät alkuaan oikea sarja ja vasen sarja, mutta vetopunoksien ristiin joutumisen tähden on kiinnitykset vaihdettu päinvastaiseksi). Pommilaukaisimessa on vielä 3:s ura keskellä, joka tavallisesti on suljettu levyllä. Tätä uraa käytetään runkopommin pudotuksessa.

 

Pommilaukaisimen sivussa on vetopunoksen päähän kiinnitetty kädensija. (Merkintä: salve = kaikkien pudotus). Vetämällä tästä yhden kerran saadaan kaikki pommit putoamaan peräkkäin samassa järjestyksessä kuin yksitellen pudotettaessa eri siipipuoliskojen vastaavien pommiten pudotessa yhtäaikaa.

 

Pommilaukaisimen takaosassa on vetotanko, joka yläasennossa varmistaa pommit. (Merkintä: surete = varmistettu). Kun tämä vipu on ala-asennossa, on varmistus poistettu (Merkintä: armer = käyttövalmis). Tämä vipu lukitsee (irroittaa) vetopunoksilla pommiripustimen takaosassa olevat läpät, joilla voidaan tarvittaessa varmistaa pommeissa olevat sytytinlaitteet.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään