Martti Kujansuu

Luutn. Tanskasen 20. helmikuuta 1940 tulittama lentokone

2 viestiä aiheessa

Olisiko kyseessä TB-3/ANT-6?

http://digi.narc.fi/digi/fullpic.ka?kuid=1544284 [Lentolaivue 10:n SPK]

Luutn. Tanskasen selostus.

=========================

 

Palatessani pommituslennolta 20.2.40 n. klo 00,20 huomasi kk. ampujani kers. Mäkitalo vieraan koneen purjehdusvalot jossakin Nuijamaaj.eteläpuolella,n. 3-4 km omasta koneestani. Otin koneen kiinni ja ammuin siihen muutamia pitkiä kk. sarjoja. Se tapahtui jossain Pullilan Noskuanselän seuduilla klo 00,25. Omat valonheittimet sokaisivat minut ja kadotin koneen näkyvistäni - Koneessa oli valkoisia, punaisia ja vihreitä purjehdusvaloja. Keskellä tasoa vihreä, tason oikeassa reunassa tavattoman valk. valo.

Koneen nopeus oli 180 - 200 km/t. Kone savusi kovasti ammunnan jälkeen (mustaa savua). Pari kolme kertaa putosi koneesta laskuvarjovaloja, jotka sammuivat jonkun matkaa laskeuduttuaan. Koneesta ammuttiin valkeilla ammuksilla takaa ja sivulta. Lähestyivät hitaasti (ilmeisesti valopistooli).

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

ANT-6/TB-3

 

Arvio saattaa osua oikeaan. Ville Salminen kertoi tavanneensa tammikuun alussa -40 tiedustelulennolla Raatteessa hitaan, suurikokoisen koneen, joka tunnistettiin TB-3.ksi. Lentäessään Raatteen tien suunnassa iltahämärissä vasemmalta vilahti yllättäen “tuntematon haamukone” ohi. Mieleen jäivät 4.n moottorin pakolieskat, purjehdusvaloja kuin “joulukuusessa” ja valtava sivuperäsin. Hän tempaisi BL.llä tiukan kaarron perään. Koneen purjehdusvalot oli sammutettu välittömästi. Se katosi pimenevälle ja pilviselle iltataivaalle yhtä yllättäen kuin oli ilmestynytkin. Lennolta paluun jälkeen hän tunnisti tyyppikuvista koneen TB-3.ksi. Sellainen muuten taisi jäädä Suojärven mottiinkin. Ko. koneen historiasta en tiedä muuta kuin, että venäläiset taisivat käydä tuhoamassa sen. Kuvissa yleistiedot TB-3.sta

 

Jussi Salminen

 

 

[ attachment removed ]

 

[ attachment removed ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään