Jari J Sivula

lento-onnettomuus Libyassa

55 viestiä aiheessa

Metar-tiedot viittavat siihen että sää oli kehno (sumua/utua)  ja huononemaan päin. Koneen oli määrä laskea 0410 UTC. Vaakanäkyvyys heikkeni 2000 metriin ja pilvikatto muodostui 100 metrissä. Säätietojen luotettavuus ei ole eurooppalaista tasoa.

 

Hllt 120520z Vrb03kt 2000 Br Bkn003 19/17 Q1009

Hllt 120450z 26007kt 2000 Br Few003 19/17 Q1009

Hllt 120425z 27008kt 2000 Br Nsc 19/17 Q1009

Hllt 120420z 27007kt 5000 Br Nsc 19/17 Q1009

 

Alustavien vahvistamattomien tietojen mukaan kone olisi lähestynyt kiitotietä 09 (huom. myötätuulessa) ja osunut maahan ennen kiitotietä. Edellinen kone olisi tehnyt ylösvedon. Kiitotielle 09 on VOR ja NDB lähestymiset.

 

Kerrotaan myös että lentoyhtiö olisi saanut EASA:lta virallisen varoituksen (”musta lista”?).

 

Koneessa oli 104 henkilöä. Yhden hollantilainen lapsen kerrotaan selvinneen.

 

AFP:n uutisessa kerrotaan että sää olisi ollut hyvä, mikä on hieman ristiriidassa metarien kanssa. Olisikohan ollut paikallista aamusumua.

 

Aurinko nousee Tripolissa 0410z eli juuri onnettomuuden aikaan, ja jos lähestyminen oli kiitotielle 09 nouseva aurinko oli lisäksi lähes suoraan silmissä (suunnassa 68 astetta). Kuulostaa siltä että häikäisy tms. on saattanut vaikuttaa.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Videokuvaa onnettomuuspaikasta: http://tg24.sky.it/tg24/mondo/2010/05/12/libia_si_schianta_aereo_tripoli.html

 

Kovin pieninä palasina näyttää olevan, ottaen huomioon että toistaiseksi mikään ei viittaa ongelmiin ennen maahantuloa  :( . Jos kone olisi vain jäänyt laskussa lyhyeksi, olisi kuvitellut sen osuneen loivassa kulmassa kutakuinkin laskuasennossa ja säilynyt ehjempänä, mutta tuo viittaa rajumpaan törmäykseen.

 

Pelastusmiehistö näytti kahta oranssista "mustaa laatikkoa", joista toisen päällä lukee selvästi Flight Recorder. Eli hyvä ennuste sille että syy selviää kohtuunopeasti.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Moro!

 

Ja jos huomasit siinä samassa kuvanauhassa oli MD90 jos oli laskeutumassa samalle kiitotielle kuin onnettomuus kone niin oli vielä melko korkealla eli matkaa kynnykselle on vielä jonnin verran.

 

jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Melkoisen pieneksi silpuksi videoitten perusteella on mennyt tuo kone. Ensimmäisenä tuleekin mieleen Lockerbien onnettomuus ja kuvat siltä onnettomuuspaikalta. Mutta tähän mennessä ei kai kuitenkaan mitään pommiin viittaavaa ole löydetty, joten hieman kuitenkin epäilen sitä vaihtoehtoa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuten aiemmin kapteeni Liskon poika josain toisessa thredissa täällä kertoli että viranomaiset ovat huolissaa nykypolven lentäjien  taidoista.Luotetaan liikaa nintendo busseihin eikä perstuntumaa ole kuten vanhan polven piloteilla.  Veikkaan nintendosukupolven nörttilentäjien tekemää virhettä ja lisäyksenä jallah jallah pilotit!!

 

Huolestuttavaa että runsaat 10 vuotta kaupallisessa liikenteessä olleelle A330 koneelle on lyhyesä ajassa sattunut 2 täystuhoa ja incidentteja ja läheltäpititilanteita enemmän kuin tarpeeksi. Kertoo jotain koneen luotettavuudesta, kymmenen vuoden jälkeen alkavat suunnittelu ja toteustusvirheet korjaamaan satoa!!

 

Olen ollut kriittinen ja tulen aina olemaan busseja kohtaan ja syitä löytyy taas yksi lisää.  Tällä iällä (48 vuotta) on tullut niin monessa jo oltua mukana että ehkä se paljon puhuttu elämänkokemuskin alkaa nostaa päätään...siksi kirjoitan mitä ajattelen.

 

Jukka

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hahahahahaaaaa! :laugh:

 

Joo, suosittelen että kaikki Airbussit laitetaan lentokieltoon. Onhan runsaassa kymmenessä (kuudessatoista) vuodessa 3 A330-onnettomuutta jo suorastaan huolestuttavan paljon.

 

Olen myös samaa mieltä kanssasi, että vaikka onnettomuuden syistä ei ole vielä minkäänlaista ennakkotietoa, on se aivan varmaa, että onnettomuuden takana on bussin nintendomaisuus ja kouluttamattomat rättipää-lentäjät, jotka pelasivat todennäköisesti Super Mariota ja söivät kebabia laskun aikana.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

OT, mutta miksi ihmeessä linkität uutisen sellaisella kielellä, jota tämän palstan ihmisistä ehkä alle 1 prosentti ymmärtää?

 

No mitä tuosta nyt alkaa, onhan tuosta jo suomenkielisissäkin medioissa mässäilty varsin näyttävästi...  ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

HS:n kuvasta voisi kuvitella, että kyse olisi vanhasta Putolevista vihreine penkkeineen:

 

Putoleveissa nyt tuskin on saadettavia niskatukia tai henkilokohtaisia videoruutuja.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No mitä tuosta nyt alkaa, onhan tuosta jo suomenkielisissäkin medioissa mässäilty varsin näyttävästi...  ::)

 

Eikö sitten voisi linkittää suomalaisen median uutista, niin olisi helpompi mässäillä  ::)

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En voi vastustaa kiusausta olla arvailematta hieman...

 

Kone short finalissa, keli mahdollisesti huono... mikään teknikaali aika epätodennäköinen. Joidenkin tietojen mukaan edellä laskuun yrittänyt olisi vetänyt ylös.

 

Kuten Puolan pressan tapauksessakin, selvästi on alitettu lähestymisen minimit ja ajettu kone tonttiin. Ja kyllä tässä on kulttuuri ja kieli osatekijänä. EGPWS

saattaa huutaa mitä vaan, eikä siihen reagoida niinkuin Armavian A320 ylösvedossa Sochissa. Lisäksi "nintendomaisuus" olisi hyvä nuoremman sukupolven

piloteille koska sen taitavat, mutta epäilen että ko. koneessa oli vanhempi lentomiehistö joka ei ehkä ollut niin up-to-date Nintendossa. Ja konetyyppiähän

yhtiössä on tainnut olla vasta vuoden?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Varsin mielenkiintoista uutisointia, kun ei mainita onnettomuuskoneen tyyppiä (TV1/MTV3 ysin pintoihin). Jos kyseessä olisi ollut wanha kunnon Tupukka, niin saattaisi koneen tyyppikin tulla esiin uutisoinnissa... Paska juttu, mutta näitähän aina sattuu  :P.

 

Itseasiassa tämä yllätti minut, luulisi että olisi mässäilty sillä että Airbus on taas kerran tontissa. Vai onko tapaus liian selvä vs. Air France -keissiin missä pystyttiin arpomaan ja mässyttämään oikein olan takaa?

 

edit:

 

Mikäköhän miehistön tiima ko. konetyypillä, koulutus ja muut seikat? Kulttuuria nyt ei varmasti tarvitse mainita, valitettavasti, sen kun toivoisi olevan korkealla tasolla ympäri pallon kun ilmalaitteilla operoidaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onneksi ne muutamakymmentätuhatta muuta liikennelentoa päättyivät tänään onnellisesti - kuten joka päivä tapahtuu. Se haloo, mikä tästä yksittäistapauksesta nousi, on kuvaava puheenvuoro lentoliikenteen ja nykyisten konetyyppien turvallisuuden puolesta: vaikka koko ikänsä lentäisi "epäilyttävillä" yhtiöillä ja konetyypeillä, ei todennäköisesti joutuisi onnettomuuteen.

 

Riippumatta siitä, käytetäänkö mekaniikkaa vai tietotekniikkaa, ei ole eikä tule konetyyppiä, jota ei voisi lentää inhimillisen virheen takia ketoon. Jokainen lentäjä tietää tämän.

 

(reilusti yli puoli vuosisataa elon plakkarissa, beat that ;D )

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään