Harri Koskinen

Finavia vastustaa EU:n suosittamia lennonvarmistusmaksujen alennuksia

2 viestiä aiheessa

Finavia Oyj

Lehdistötiedote

28.4.2010

 

Finavia vastustaa Euroopan komission suosittamia lennonvarmistusmaksujen alennuksia

 

Suomessa lennonvarmistuspalvelujen tuottaja on Finavia Oyj. Euroopan komission suositus luopua määräajaksi lentoyhtiöiltä perittävistä lentoreittimaksuista asettaisi Finavia Oyj:n erittäin haastavaan taloudelliseen tilanteeseen.

 

Vulkaanisen tuhkan leviämisen vuoksi ilmailua jouduttiin rajoittamaan merkittävästi. Finavian lentoyhtiöiltä perittävät maksut perustuvat annettuun palveluun, eli rajoitusten aikana lentoyhtiöt eivät myöskään ole maksaneet Finavialle maksuja. Finavian tappio on tältä ajalta noin kuusi miljoonaa euroa.

 

Finavian lennonvarmistuspalvelun hinnat eurooppalaisella tasolla alhaiset

 

Kansainvälisessä vertailussa Finavia on jo nyt edullinen palveluntuottaja. Finavian perimät lennonvarmistusmaksut ovat olleet jo pitkään Euroopan halvimman kolmanneksen joukossa. Finavian maksujen pohjana on toimiala- ja asiakaslähtöinen hinnoittelurakenne. Muun muassa Finavian lentoreittimaksun yksikköhinta vuodelle 2010 on 40,23 euroa, Ruotsin vastaava yksikköhinta on 52,72 euroa, Norjan 63,55 euroa ja Tanskan 61,91 euroa.

 

Finavia on toiminut markkinoiden mukaan, mm. alentamalla lentoasema- ja lennonvarmistusmaksuja sekä turvamaksuja kaupalliselle siviililentoliikenteelle 10 % 1.9.2009 alkaen vuoteen 2011 loppuun saakka. Vastaavia alennuksia ei ole toteutettu muualla Euroopassa.

 

Nykyisessä tilanteessa sekä Finavia että sen toimintaa rahoittavat asiakkaat eli lentoliikennetoimiala ovat historiansa ehkä tiukimmassa haasteessa. Euroopan komission suositus tarkoittaisi sitä, että Finavian pitäisi tuottaa palveluita saamatta niistä maksuja. Suosituksen toteutuminen ei ole Finavialle taloudellisesti mahdollista tilanteessa, jossa Finavia on toteuttanut voimakasta säästöohjelmaa jo puolentoista vuoden ajan ja alentanut palveluistaan perimiään maksuja.

 

Lennonvarmistusmaksujen osuus Finavian liikevaihdosta on reilu kuudennes, eli noin 55 miljoonaa euroa. Lennonvarmistusmaksujen osuus lentoyhtiöiden kustannuksista ovat keskimääräisesti alle 5 %.

 

Europa: Volcanic ash cloud crisis: Commission outlines response to tackle the impact on air transport

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finavia Oyj

Lehdistötiedote

28.4.2010

 

Finavia vastustaa Euroopan komission suosittamia lennonvarmistusmaksujen alennuksia

...

Suomessa lennonvarmistuspalvelujen tuottaja on Finavia Oyj. EFinavian tappio on tältä ajalta noin kuusi miljoonaa euroa.

...

 

 

 

Yleensä "tappio" tarkoittaa sitä, että toiminnan tulot ovat pienemmät kuin kulut ja tätä erotusta kutsutaan tappioksi.

Mahtaneeko todellakin parin viikon aikana tämä alijäämä ollut edellä kerrotut 6 miljoonaa euroa vai olisiko mahdollista että tuona aikana tulot ovat olleet 6 miljoonaa tavanomaista pienemmät?

 

Siinä kun on merkittävä ero.

 

Peter

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään