Olavi Uotila

OH-LRC CV-340/440 moottorivaurio 18.8.1961 MOW-HEL

1 viesti aiheessa

Seuraava teksti on suora lainaus Finnair Cockpit Information-lehdestä 21/61  2.10.1961:

 

Kiitosta LRC:n miehistölle 18.8.61 surotetusta 1-moottorilennosta reitillä MOW-HEL.

 

OH-LRC, kapteeni V. Pokela päällikkönä, J. Kaikkonen perämiehenä, K. Uotila sähköttäjänä, Raili Schuetz emäntänä, V. Koptev speakerinä sekä A. Kasurinen mekaanikkona, suoritti 18.8.61 vaikeissa olosuhteissa hienon lennon Velikie Lukista Helsinkiin.

Pokelan Incident Report tapauksesta:

"Vas. moottorista kuului 3 kovaa paukahdusta ja BMEP putosi 80:een. Aioin ensin varovasti työntää kaasuja, mutta kun huomasin, että öljynlämpö nousi nopeasti 70:stä 80 asteeseen C, niin vetäisin kaasun kiinni ja moottori lepuutettiin. Yksimoottorilento Helsinkiin. Tapaus sattui 19.000 jalassa ukkospilvessä ja kohtalaisessa jäätymisessä. Tulimme jyrkästi alas 5.000 jalkaan ja lensimme siinä Helsinkiin. Radioyhteydet huonot. Silamäen majakkaa ei saatu neulaan koko aikana."

 

Teknillisen toimiston selvitys häiriöstä:

 

"Vikana moottorissa oli puhki palanut mäntä. Syynä tähän on todennäköisesti ollut jokin mäntään kohdistunut mekaaninen vaurio, jota palamiskaasut ovat sitten suurentaneet. Sylinterin päässä ja tulpissa ei näy mitään merkkejä nakutuksesta tai etusytytyksestä.

Tapaukseen liittyy myös oikean moottorin generaattori, jonka magnetoimiskäämissä oli maavuoto. Tämä aiheuttaa sen, että vaikka generaattori toimii moitteettomasti pienillä kuormituksilla, se ei kestä suuria kuormituksia. Tapauksen uusiintumisen välttämiseksi tullaan huoltotoimenpiteisiin liittämään generaattorin koekäyttö 100% kuormalla 450 tunnin välein."

 

Lopuksi ote Aero O/Y:n johtokunnan kokouksen pöytäkirjasta 19.9.61:

 

"Kuultuaan selostuksen 18.8.61 tapahtuneesta lennosta, joka suoritettiin matkalla Moskovasta Helsinkiin erittäin vaikeissa olosuhteissa Velikie Lukista alkaen yhdellä moottorilla lentäen johtokunta päätti esittää erityisen tunnustuksen lentokoneen miehistölle ja varsinkin sen kapteenille V. Pokelalle."

 

 

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään