Jari Kaskelin

Win7: Muistin laajentaminen sekoittaa näytönohjaimen

5 viestiä aiheessa

Minulla on tämmöinen ongelma. Asensin 32-bittisen Vistan tilalle 64-bittisen seiskan. Ajatuksenani oli samalla laajentaa muistia 2 -> 4 MB. Laajennettu muisti ei kuitenkaa toimi kuten pitäisi...

 

Muistin laajennus näyttää sekoittavan näytönohjaimeni totaalisesti ja ajuri jumittaa tämän tästä. Erityisen vaikeaa tuntuu olevan ikunoiden sulkeminen avaaminen ja Windows kytkee jopa Aero-UI:n aika ajoin pois käytöstä. Ennen pitkää näytönohjaimen käynistys epäonnistuu ja näyttö pimenee. Testasin FS2004 simua eikä bugi tuntunut haittaavan mitenkään. Ongelmat liittyvät siis jollakin tapaa Windowsin ikkunoinnin hallintaan.

 

Vika poistui kun palasin alkuperäiseen muistin määrään. Näytönohjain on Radeon HD4870. Itse muisteissa tuskin on mitään vikaa koska ne toimivat toisessa koneessa OK. Windowsin muistitesti oli 4 MB muistiin täysin tyytyväinen. Emona on Asuksen P5Q PRO. Virtalähde oli aluksi 400 W, mutta vaihdoin sen suurempaan 500W. Toiminta ei muuttunut virtalähteen kasvatuksella.

 

Radeonin mittareiden mukaan näytönohjaimen lämmöt pysyvät kurissa. Sekoilu ei tunnu muutenkaan liittyvän kuormituksen määrään. Kone sekoaa vaikkapa Mahjongia pelatessa. Kone toimii siis muutoin ihan OK paitsi että tuo näyttö menee sekaisin. Onkohan tuo laajennettu muisti ollut edes käytössä jos resurssimitari näyttää, että muistista olisi vain 28% käytössä?

 

Onko hyviä ideoita?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tarkoitat muistin kohdalla siis Gigatavuista, eli 4Gt. Olisiko mahdollista testata muisteja yhdessä eri muistipaikoissa, eli sulla on nyt niinkuin 2kpl 2x1gt(4x1gt) muistikampoja eli KIT:ssä?

Kannattaa kokeilla erilleen noita muisteja eri muistipaikoissa emolevyssä. Aina olisi hyvä olla muistien nopeudet samalla tasolla, latencyt ei niin välttämättä mutta herzit.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joo, kannattaa katsoa että ne on oikeissa muistisloteissa, se saattaa vaihdella myös siitä riippuen onko Dual-Channel moodi päällä vai ei. Erään valmistajan manuskasta (ainakin AMD-alustoilla pätee):

 

In Dual-Channel mode, make sure that you install memory modules of the

same type and density in different channel DIMM slots.

 

Ja sit vielä jos säätää bioksesta muistien nopeuksia, niin säätää kaikille muistipankeille, ei vain toiselle. Nimim. hämentäviä virhetilanteita  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kaikki neljä muistikampaa ovat samanlaisia Corsair XMS2 (5-5-5-12 800 MHz 1024 MB) ja niitä on ajettu default asetuksilla. BIOSin asetuksia en tullut katsoneeksi, mutta muistien asetuksethan luetaan muistikammasta joten kyllä niiden pitäisi olla oikein.

 

Kuten sanoin, niin Windowsin oma muistitesti ei löytänyt mitään vikaa. Silti vika näkyy heti käynnistyksen jälkeen Windowsin työpöydällä kun jokin kohta näyttöä päivittyy väärin tai välkkyy oudosti. Muistitestin aikana näyttö on VGA-moodissa. Jollakin mystisellä tavalla tuo lisätty muisti sekoittaa näytönohjaimen. Sen verran kun pystyn korruptoituneesta kuvasta päättelemään, niin ohjelmien suoritus etenee normaalisti (paitsi, että näytön driveri hirttää vähän väliä kiinni). Vain kuva menee pilalle.

 

Tilanne pahenee pikkuhiljaa ja virheet tulevat vakavammaksi. Tyypillinen virhe on sellainen, että ruudulle piirtyy suunnikkaita. Minusta näyttää siltä kuin esim. neliöistä olisi yksi kulma karannut. Kulmia karkailee koko ajan enemmän ja kaikki karkulaiset menevät samaan paikkaan. Lopulta kuva muistuttaa räjähdystä ja räjähdyksen keskus (tai keskukset) on joko jossakin kulmassa tai aivan keskellä ruutua tai ikkunaa.

 

Voisikohan emolevy olla sillä tavalla virheellinen että emolevyn muistin lisääminen häiritsisi jollakin tavalla näytönohjainta?

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään