Harri Koskinen

Siviili-ilmailun onnettomuuksien tutkintaan ehdotetaan tehostettavan EU:ssa

3 viestiä aiheessa

---------------------------------------------------------

Liikenne- ja viestintäministeriö

Tiedote 17.12.2009

---------------------------------------------------------

 

Siviili-ilmailun onnettomuuksien tutkintaan ehdotetaan tehostettavan EU:ssa

 

Siviili-ilmailun onnettomuuksia ja vaaratilanteiden tutkintaa esitetään ajantasaistettavan ja tehostettavan EU:ssa. EU:n komissio on esittänyt, että ennen vapaaehtoinen yhteistyö ilmailuonnettomuuksien ja läheltä piti -tilanteiden tutkinnassa, muutettaisiin sitovaksi.

 

Hallitus antoi asiaa koskevat kirjelmän eduskunnalle 17. joulukuuta.

 

Muutoksen perusteina esitetään ilmailun toimintakentän voimakasta muutosta. Varsinkin vuosien 2004 ja 2007 laajentumisten jälkeen jäsenmaiden onnettomuuksien tutkintavalmiudet ovat keskittyneet vain muutamiin jäsenvaltioihin. Myös lentokoneiden tekniset järjestelmät ovat myös muuttuneet monimutkaisemmiksi, minkä vuoksi tutkinta vaatii huomattavasti aikaisempaa monipuolisempaa asiantuntemusta.

 

EU on tällä vuosikymmenellä ottanut lähes kokonaan vastuulleen ilmailun turvallisuusstandardien määrittelyn. Vuonna 2002 perustettu Euroopan lentoturvallisuusvirasto vastaa ilmailussa käytetyn kaluston tyyppihyväksynnästä.

 

Uudella EU-asetuksella säädettäisiin, mitkä onnettomuudet ja vaaratilanteet on aina tutkittava. Lisäksi asetuksessa määritetään turvallisuustutkinnan laajuus ja tutkijoiden toimivalta.

 

Uuden siviili-ilmailun onnettomuustutkintaverkostoa varten ei perusteta erillistä EU-toimielintä, vaan verkoston tehtävä rajoittuu neuvontaan ja koordinaatioon. Suomessa siviili-ilmailun onnettomuuksien tutkinnasta vastaa jatkossakin onnettomuustutkintakeskus.

 

Hallitus kannattaa lähtökohtaisesti komission tavoitteita ja pitää asiaa koskevan lainsäädännön uudistamista tarpeellisena. Jatkovalmistelussa on kuitenkin varmistettava, että ehdotus ja lukuisat kansainväliset ilmailualan sopimukset eivät ole ristiriidassa keskenään. Erityisen tärkeänä hallitus pitää sitä, että asetusehdotuksessa tarkoitettuja henkilötietoja käsiteltäessä sovelletaan EU:n tietosuojadirektiiviä.

 

Esityksellä ei ole merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mitä otsikko tarkoittaa?

 

"TutkintaaN"  - niin mitä sinne tutkintaan (illatiivi) pitää tehostaa?

 

.. vai pitääkö "tutkintaa" (partitiivi) tehostaa ?

 

Peter

viilaaja

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ottaen huomioon millä porukalla tutkintoja tehdään (resurssit) ja mihin tahtiin meillä Suomessa sattuu ja tapahtuu suuronnettomuuksia on vaikea nähdä mitä lisätehoa lainsäädäntö tuo nykytilanteeseen.

Muuttuva/uusiutuva lainsäädäntö lähinnä selkeyttää muutaman juridisen tutkintaan liittyvän seikan joka nykyisessä vielä voimassaolevassa laissa on.

Muusta EU:sta en ota kantaa

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään