Harri Koskinen

Maavoimat vastaanotti kuudennen NH90-helikopterin

1 viesti aiheessa

Maavoimien Esikunta tiedottaa: Maavoimat vastaanotti kuudennen NH90-helikopterin

 

Vapaa julkaistavaksi 2.9.2009 08:50

 

 

Maavoimat vastaanotti kuudennen NH90-helikopterin

 

Maavoimien kuudes NH90-helikopteri saapui Utin Jääkärirykmenttiin tiistaina 1. syyskuuta 2009. Henkilöstön koulutus uudella kalustolla on edennyt suunnitellussa aikataulussa ja operatiivinen valmius virka-aputehtäviin saavutetaan tämän vuoden loppuun mennessä.

 

Tänä syksynä jatketaan edelleen peruslentokoulutusta ja yhteistoimintaharjoituksia erikoisjoukkojen kanssa. Ensi vuonna aloitetaan harjoittelu muiden yksiköiden kanssa.

 

Maavoimien 2008 käyttöönottamat viisi NH90-helikopteria ovat niin sanottuja IOC-versioita (Initial Operational Capability). Nyt vastaanotettava helikopteri on ensimmäinen IOC+ versio.

Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen myös 2010 vastaanotettavat kuusi NH90-kopteria ovat IOC+ -versioita. IOC+ -versiossa on aikaisempaa versiota kehittyneemmät tietokoneohjelmistot. FOC-toimitukset (Full Operational Capability) alkavat suunnitelman mukaan vuoden 2011 alussa.

 

FOC-version viivästys johtuu kansainvälisen tyyppihyväksyntäprosessin ennakoitua hitaammasta etenemisestä. Sopimuksen mukaan Suomi tukeutuu monissa tyyppihyväksyntään liittyvissä asioissa eurooppalaisen maaryhmittymän (mm. Saksa, Italia, Ranska, Hollanti) tekemiin käytännön testeihin, joita ei ole tarkoituksenmukaista tehdä joka maassa erikseen.

 

FOC-version keskeisimmät erot IOC-versioihin, kuten ovikonekivääri ja viestijärjestelmien erikoislaitteet, liittyvät helikopterin sodan ajan varusteluun, joten niillä ei ole merkittävää vaikutusta suunnitelman mukaiseen koulutuskäyttöön ja virka-aputehtävien aloittamiseen vuoden 2010 alussa. Suomelle on tärkeää helikoptereiden toimitusten lukumääräinen jatkuminen helikopteritoiminnan suorituskyvyn, suunniteltujen tehtävien ja koulutuksen takaamiseksi.

 

Operatiivinen päivystysvalmius saavutetaan ensi vuoden aikana siten, että NH90-kalustolla kyetään ylläpitämään virka-apuvalmius muun yhteiskunnan tueksi muun muassa kuljetus-, etsintä-, pelastus-, valvonta- ja palonsammutustehtäviä varten.

 

NH90 on osoittautunut tehokkaaksi ja luotettavaksi helikopteriksi, joka soveltuu hyvin Suomen olosuhteisiin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään