Timo Hyvönen

Tyyppilento: Pilatus B4-M

3 viestiä aiheessa

Moi,

 

tyypitin kerhomme Pilatuksen maanantaina, tässä vähän kokemuksia.

 

Pilatus on yksipaikkainen experimental-moottoripurjekone. Kone on rakennettu kerholla joskus 80-luvun alussa ja remontoitu täysin muutama vuosi sitten. Kone on erinomaisessa kunnossa.

 

Runkona on käytetty alumiinikone Pilatus B4:ää, tällaista:

width=480 height=360http://www.ewms.ch/Bilder2009/5425-2-(4).JPG[/img]

 

Kone painaa 480 kg ja moottori on Kuplan 1600cm3 moottori, jonka tehot riittävät laitteeseen mainiosti.

 

Yksipaikkaisena kone on paljon kevyempi kuin Grob, ja siis helpompi käsitellä maassakin. Sopivalla nopeudella ajaen sen saa kääntymään helposti rullausteille ja paikkoihin. Pyöräjarrua ei käytännössä ole, mikä ei kyllä haittaa. Kone pysähtyy nopeasti kun moottorin säätää tyhjäkäynnille.

 

Käynnistys on oma projektinsa, mutta käsikirjan ohjeitakin noudattaen se on helppoa. Jotenkin alkoi valua heti selkäytimeen että virta on varmasti poissa ryypytyksen aikana ja jalka kannattaa panna telineen eteen varsinaisessa käynnistyksessä. Moottori käynnistetään kytkemällä sytytysvirta päälle ja pyöräyttämällä potkuria - TAKAPUOLELTA.

 

Kaasuvipu on aika tiukalla ja saattaa sen takia vähän takerrella. Nousukiito on lyhyt ja kone nousee ilmaan melkein heti kun pyrstön saa nostettua ylös. Nousukulma on vaikuttava, kone menee ylöspäin kuin hissi - yli 3m/s! Täysillä tehoilla moottori kiertää yli 3000rpm mutta jostain syystä tällöin ohjaamoon tulee hieman bensan hajua. Kone nousee hyvin vähän pienemmilläkin kierroksilla. Nousuasento on melko normaali lentoasento, joten jyrkkä nousukulma ei ainakaan tunnu vaaralliselta häiriötilanteitakaan ajatellen.

 

Ilmassa kone on tietenkin kiikkerämpi kuin Grob, ketterä pikku pirulainen. Konetta on helppo lentää. Sakkauksia tuskin huomaa, kone hidastuu hieman alle 70 km/h ja täristelee vähän - sauvasta löysäämällä lento jatkuu normaalisti jopa ilman moottoritehon lisäystä. Jyrkätkin kaarrot menevät luontevasti molempiin suuntiin, liukuu kuin liidokki.

 

Melutaso on hieman korkeampi kuin Grobissa. Lentoasento on aika etupainotteinen ja varsinkin laskussa se totututtaa ainakin yhden laskun ajan. Kun asentoon tottuu, on nättien laskujen tekeminen helppoa. Jarrut ovat hyvin, hyvin tehokkaat, joten koneella voi tulla korkeammalla loppuosallekin. Trimmin askeleet ovat aika pitkät, mutta löysin kyllä sopivat matkalento- ja laskuasennot.

 

Tavaratilaa koneessa on n. luottokortin verran. No ehkä sinne varakalsarit sopii kun tunkee. Työkalupussissa vähän vähemmän kamaa kuin Grobin vastaavassa - eikä tarvitakaan. Tankin korkin lukko oli aloittelijalle hankala, mutta avautui ja sulkeutui lopulta. Bensamittari on mekaaninen ja tuttu Kuplasta, joten varmistuksen voi tehdä leppä- tai muulla tikulla.

 

Mukava lähitorjuntahävittäjähän se Pilatus on, pidemmälle matkalle kyllä lähtisin varmaan Grobilla. Pitää käydä varmaan Räyskälässä kokeilemassa sitä retkeilyäkin kunhan nuo kelit taas selkenevät!

 

Tältä se meidän Pilatuksemme näyttää.

 

pilatus-m.jpg

 

Lisätietoa kerhosta, liittymisestä ja lentämisestä löytyy http://www.hyik.fi - mm. mainiot purjelennon esittelykurssit vielä pari kertaa syksyllä, http://www.hyik.fi/2009/06/purjelennon-esittelykursseja-hyvinkaalla-kesalla-2009/

 

t. Timo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Moi,

tyypitin kerhomme Pilatuksen maanantaina, tässä vähän kokemuksia.

Ilmassa kone on tietenkin kiikkerämpi kuin Grob, ketterä pikku pirulainen. t. Timo

No nyt selvis

Nimittäin Grobissa ihmeteltiin lentääkö Pilatus ihan yksikseen ilman pilottia, niin holtitonta meno oli. Olihan se toki hetken jopa oikein päin.  ;D ;D

HS

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pitäähän tyyppilennolla kokeilla kaarronvaihtoja ja kaikkea. En sentään silmukoita tehnyt, se immelmanni riitti.

 

t. Timo

 

Disclaimer: ei siellä mitään taitolentoa lennetty, se on ko. koneella kielletty

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään