Guest provencenut

Waco YKS-7 OH-AFA

8 viestiä aiheessa

Tervehdys!

 

Mahtaisikohan kellään olla tietoa AB Ålands Flygin Waco YKS-7 OH-AFA koneen väreistä? Tai kenties kuvia siitä? Itselläni ei ole muuta kuin tämä oheinen kuva.

 

T: Mika

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tervehdys!

 

Mahtaisikohan kellään olla tietoa AB Ålands Flygin Waco YKS-7 OH-AFA koneen väreistä? Tai kenties kuvia siitä? Itselläni ei ole muuta kuin tämä oheinen kuva.

 

T: Mika

 

 

Kone taisi olla pääasiassa Georg Jäderholmin lennettävänä ja oli talvisodassa T-LLv 39:n hoteissa Maarianhaminassa eli ei eksynyt omalta reviiriltään kovin kauaksi ja siksi voi olla aika vähän ihmisiä jotka ovat koneen yleensä nähneet tai muistavat värityksestä yhtään mitään. Välirauhan tultua kone siirtyi Merivartioston käyttöön ja sikäli kun ymmärsin, toimi alkuperäisellä reviirillään. Minulla on sellainen muistikuva, että konetta ei maalattu Ruotsiin myynnin yhteydessä ja sieltä saattaisi löytyä lisätietoa, lähinnä SFF:n keskustelufoorumin kautta (jos kellä on sinne tunnukset).

 

Waco model YKS-7 registrering SE-AKX köptes 1941 av Björkvallaflyg från Finländska flygvapnet med tidigare registrering OH-AFA. Flygplanet var från början Waco fabrikens demonstrationsexemplar. I samband med namnbyte överfördes flygplanet till Skandinaviska Aero 1947. Flygplanet havererade vid Öjesjön utanför Malung 1949.

 

Waco tulee muuten sanoista Weaver Aircraft Company (Troy, Ohio)

YKS-7:n prototyyppi lensi 1937, 4-5 paikkainen, moottori 225hp Jacobs L-4; kärkiväli 10.13 m (33'3") pituus 7.70 m (25'3"), rakennettiin kaikkiaan 86 kappaletta yhdessä mallin ZKS-7 kanssa.

 

Valokuvasta on vaikea mennä tekemään johtopäätöksiä, mutta arvaan värin olleen punainen. Keltainen ei olisi ollut yhtä näyttävä - ihan siltä varalta, että molemmat kuvat olisi otettu ortokromaattiselle filmille. En googlettamalla löytänyt yhtään kuvaa tuosta Intavan logosta, mutta sellainenkin jossakin lienee.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Laittelin tuonne sverigeen kyselyn, saas nähdä mitä tietävät.

Senpä verran tietoa eli tuo onnettomuus tapahtui 26 tammikuuta -49 kaksi koneessa ollutta menehtyi, lentäjä ja 5 vuotias poika selvisivät.

Lentäjänä toiminut Sten Englund ei omannut tarvittavia lupia ansiolentoon mikä silloin oli kyseessä, konekkaan ei ollut hyväksytty ansiolentoon.

Englund toimi myöhemmin ferrylentäjänä vaihtelevalla menestyksellä.

Menehtyi siirtolennolla 3 syyskuuta -63 Debonairilla, tai ei koskaan tullut perille.

Waco oli Elvingflyg in omistuksessa turmahetkellä.

Odotellaan mahdollisia lisätietoja.

 

Lisätietojen mukaan koneen olisi rikkinäisenä ostanut paikallinen sahanomistaja käyttäen tarvikkeita sahalaitoksessaan.Juttu löytyy Svensk Flyghistorisk Tidning 6/90 jossa kuva sekä ehjästä että kaputin jälkeen.Lars Sundinin valistunut arvio on että kone olisi ollut tumman punainen.

 

Osia on taltioitu myöhemmin ja viety Arlandaan ns.Arlandasamlingarna.

Kirjaudu tuonne SFF keskustelupalstalle ja etsi koneen rekisterillä keskusteluni Lars Sundinin kanssa.

Jos tämä linkki onnistuu siinä ainakin kuva.

http://www.esgb.se/esgb_show.asp?xKat=flygpl46-6814

 

 

Niin korjauksena edelliseen, ei tarvitse edes kirjautua lukeakseen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitoksia Jouni ja Arne kovasti tiedoista! Rapakon takaa sain sen verta tietoa Tim Kalinalta (sikäläinen ilmailuhistorioitsija), että:

 

> I don't think OH-AFA is painted in silver. Looks more like an off-white (ivory), or a cream color like Berryloid 'Diana Cream' which was a very common, often used color.

> And yes, Waco did use Berryloid products as I have seen old ads stating such. And in the Waco book I have they do list colors that have Berryloid names.

> I have seen restored Waco YKSs painted white, off-white, and cream. The trim colors varied with red, maroon, dark green and dark blue being common.

 

> I looked through my small waco book and for the model YKS-7 it lists the standard colors as

> "Vermillion, Gunmetal Grey, Insignia Blue, or customer's choice".

> Your photo is not any of those colors, I am sure. If I had to make a guess I would say the main color is an off-white (light ivory).

 

Eli saattaisi tuo yhdistelmä vaalea norsunluu/tummanpunainen kuulostaa varsin osuvalta arvaukselta. Mutta etsitään tietoa vielä! Saas nähdä, mitä Waco-yhdistyksen Andy Hein saa kaivettua kirjastostaan.

Mika

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Noonniin, selvitetty on :)

 

Andy Hein lähetti PDF-fiiluna kuvan alkuperäisestä myyntikontrahdista. Ai että on makia paperi sisältäen kaikkea jännää, muunmuassa, että maalit oli Titaninen väreistä: runko ja siivet Cadmium Cream, eli joku vaalen kermainen sävy, ja runkoraita Insignia Blue with Texaco Red edges, eli tummansininen ohuilla punaisilla reunoilla. Itseasiassa kone ei ole edes YKS-7 vaan YKS-8 (mikä lie ero noillakin...). Sisusta: seinien alaosat ja penkit tummahkon siniset ja yläosa/katto joku hiekan sävy.

 

Mielenkiintoista, että potkuriksi mainitaan Hartzellin 16634, mutta kuvassa ilmiselvästi on Curtis-potkuri???

 

Ettäs näin...

Mika

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Laita nyt toki tietoa meille mallareille (*lälläreille*) kuvien muodossa, jos copyrightit antavat missään muotoa tulkinnan varaa periksi. Tätä palstaa kun lukee melko moni mallari (*lällläri*) ja vanhoista asioista kiinnostunut henkilö. Selviää myös ehkä sekin, onko kyseessä vuorenvarmasti oikea yksilö  ;)

 

Joka tapauksessa nostan hattua tiedon esiin kaivannasta!  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Valitan Ilkka, toi sopimuspaperi on mulla vain PDF-muodossa, enkä osaa konvertoida sitä sopivaan jiipekkimuotoon niin, ettei sen koko ylittäisi sallittuja rajoja. Mutta kyllä tietysti postaan sen kaikille halukkaille (mika.jernfors[at]ippnet.fi). Tai sitten niin, että joku näppäräsormisempi tekisi sen muutostyön puolestani, ja pistäis sitten kuvat tänne.

 

Joka tapauksessa paperi on kyllä ihan varmasti juuri siitä OH-AFA koneesta. Selvästi käy ilmi, että Maarianhaminaan on tämä yksilö myyty.

 

Mallareille tiedoksi, että teen kyllä dekaalit tohon koneeseen, ja malliakin (1/72 skaalainen vacumalli) on saatavilla kohtapuoleen Kuivalaisen Martilta ja minulta.

 

Mika

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei ollut tarkoitus missään muodossa pistää kampoihin; pääasia että haettavilla olleet tiedot pääsevät tavalla tai toisella meidän kaikkien käyttöömme.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään