Sami Virkkula

Venäjällä vakava lentoturma

20 viestiä aiheessa

Yle Tekstitv:

 

Venäjällä mahdollisesti kymmeniä ihmisiä on kuollut Tulan alueella sattuneessa lento-onnettomuudessa, kertoo uutistoimisto Itar-Tass. Kaikkiaan 54 matkustajaa ja kahdeksaa miehistön jäsentä kyydinnyt kone putosi alas lähellä Butshalkin kylää noin 180 kilometriä Moskovasta etelään.

 

Itar-Tassin tiedot ovat peräisin alueelliselta puolustus- ja hätätila-keskukselta. Koneessa olleiden ihmisten kohtalosta ei toistaiseksi ole tietoa.

 

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän ilmailulaitos olisi menettänyt yhteyden myös toiseen matkustajakoneeseen.

 

Edit: Reutersin mukaan kone on oli matkalla moskovasta Sochiin ja tyyppi oli TU-154

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kummatkin koneet lähtivät Domodedovon lentokentältä Moskovasta n. klo 1900 gmt (2300 paikallista aikaa). Tutkayhteys kumpaankin koneeseen katosi lähes samanaikaisesti.

 

Ensimmäinen Buchalkiin (180 km Moskovasta) pudonnut kone kuului Volga-Aviaexpressille. Kone oli matkalla Volgogradiin.

 

Toinen kone oli Sibirin Tu-154, joka lähetti kaappaussignaalin hetken ennen katoamistaan tutkasta. Kone hajosi luultavasti ilmassa ja palaset levisivät n. 50 kilometrin alueelle. Kone oli matkalla Sochiin ja putosi luultavasti n. 140 km:n päässä Rostov-on-Donin kaupungista.

 

(suomennettu vapaasti tärkeimmät osat BBC Newsin jutusta) http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/3596354.stm

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Volga-Aviaexpressin pudonnut kone oli Tupolev Tu-134 ja koneessa oli 34 matkustajaa sekä 7 miehistön jäsentä. Lisäksi lennon numero oli 1303.

 

EDIT: Ja Helsingin Sanomien mukaan Tu-154:ssä oli 44 matkustajaa sekä 8 miehistön jäsentä.

 

Lisäksi presidentti Putin on määrännyt turvallisuuspalvelu FSB:n aloittamaan tutkimukset.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ja nyt on tullut tieto, että Tu-154:ssä oli 44 ihmistä, miehistö mukaan lukien. Koneet katosivat tutkasta 22.53 paikallista aikaa. Tu-154:n osia ja viisi ruumista on löytynyt Tishkovon kylän lähistöltä eteläiseltä Rostovin alueelta.

 

EDIT: Silminnäkijöiden mukaan Tu-134 räjähti ilmassa ennen osumista maahan ja venäläisen virkailijan mukaan kaikki koneessa olijat kuolivat.

EDIT: Tu-154:n musta laatikko on löytynyt.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei taida olla sattumaa vaan kiitos Venäjän Tsetseenian politiikasta.Jenkithän sai jo oman kiitoksensa 11.09. Osui muuten Pohjois-Korean lausunnot jenkeistä ja Ankka-bushista kohdalleen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eikös Putin ollut tuolla hetkellä juuri Sotsissa loma-asunnollaan?

Olikohan tämän taustalla yritys lähteä kuokkimaan tuonne lentokoneella?

Kun jokin meni sitten mönkään (lentäjien varoitus tms?) niin siirryttiin suunnitelma B:hen ja tuhottiin kone.

Teorioita on varmasti paljon liikkeellä ja totuutta ei ehkä ikinä lopullisesti saadakkaan selville.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eikös Putin ollut tuolla hetkellä juuri Sotsissa loma-asunnollaan?

Joo, niin taisi olla.

Tai sitten miehistö/matkustajat rynnäköivät terroristien kimppuun, kun tiesivät 9/11 jälkeen mitä edessä voi olla...

--

Niin ja nythän epäillään että kyseessä olisi onnettomuus... kuullostaa vähän uskomattomalta, kaksi konetta lähes samaan aikaan :-\

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Maikkarin kymmenen-uutisissa kerrottiin että nyt epäillään vahvasti Tsetseenisissien iskua, mutta teknistä vikaa tai lentäjien virhettä ei lasketa pois. Putin keskeytti jopa lomansa... Samalla vahvistettiin, että Tu-154:ssa tapahtui kolme räjähdystä ennenkuin kone syöksyi maahan. Sivustolla www.s7.ru on Sibir-yhtiön tiedotteita ym. myös englanniksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eli suomeksi Sotsi

 

Tai jos ihan tarkkoja ollaan, niin Sotshi. Kyrillisin kirjaimin kirjoitetut venäjänkieliset sanat translitteroidaan eri kielille hieman eri tavalla sen mukaan miten ne kohdekielellä äännetään. Tuo Sochi on englanniksi translitteroitu ja vastaavasti ruotsiksi se on Sotji. Tämä on syy esimerkiksi siihen, että minä kirjoitan aina jutuissani Suhoi enkä esim. Sukhoi tai Suhoj.

 

Nimim. venäjää koulussa opiskellut.

 

-harri

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Maikkarin kymmenen-uutisissa kerrottiin että nyt epäillään vahvasti Tsetseenisissien iskua, mutta teknistä vikaa tai lentäjien virhettä ei lasketa pois.

 

BBC Worldin uutisten (ja YLEn teksti-TV:n) mukaan tshetsheenijohtajat ovat kiistäneet kapinallisilla olevan osuutta turmiin.

 

-harri

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tai jos ihan tarkkoja ollaan, niin Sotshi.

 

Joo, näinhän se on, toi Sotsi on tälläinen kankeaan suomalaiseen suuhun tarkoitettu ja sh-muoto sopii vähän fiinimpiin piireihin.

 

t. Nimim. Myös venäjän ässät hallussa.

 

PS. Katsokaapas miten monta eri käytäntöä matkatoimistoilla näyttää olevan. Tietääköhän ne aina edes että minne sitä oikein ollaankaan menossa...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nii eli kannattaa ottaa huikkaa et selvii turmista :D6 ihmistä selvis siitäkin ku oli naula päässä eikä päässyt edes koneeseen :P

T:Pygmi

PS:Itse ku menen koneeseen(oli länsi tai itä)niin kunnon kenttäkooma vaan päälle niin ei jännitä..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

FSB: Venäjän turmakoneesta löytyi räjähdettä

27.08.2004 11:14 (päivitetty 13:50)

 

 

FSB:n tutkijat kertoivat löytäneensä kuvassa näkyvästä Tupolev-154-koneesta räjähteitä. Kuva: Lehtikuva

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n mukaan ainakin toisen venäläisen matkustajakoneen maahansyöksy oli terroriteko. Koneen hylkyä tutkineet asiantuntijat kertoivat löytäneensä jälkiä räjähteistä.

 

Samaan aikaan ääri-islamilainen ryhmä ilmoittautui nettisivulla teon tekijäksi.

 

- Tupolev-154-tyyppisen koneen tutkimuksissa on löydetty räjähteitä, sanoi FSB:n edustaja Sergei Ignatshenko. Kone oli matkalla Moskovasta Sotshiin, kun se putosi Rostovin alueella Etelä-Venäjällä.

 

Toinen, lähes samanaikaisesti tiistaina maahan pudonnut kone oli matkalla Moskovasta Volgogradiin. Kaikki koneissa olleet 90 ihmistä kuolivat.

 

Viranomaiset selvittävät kahden tuhoutuneissa koneissa oletettavasti olleen naismatkustajan taustoja. Molemmat olivat sukunimensä perusteella tshetsheenisyntyisiä. Omaiset eivät ole myöskään esittäneet tiedusteluja näistä matkustajista, mikä uutistoimisto Itar-tassin lähteen mukaan vaikuttaa epäilyttävältä.

 

Toisen koneen jäännöksistä löytynyt räjähde oli heksogeeniä, samaa ainetta, jota venäläisviranomaisten mukaan käytettiin kerrostaloihin kohdistuneissa räjäytyksissä 1999.

 

STT

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ja samoin toisesta koneesta. Kuka yllättyi?

 

http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1076153764032

 

"Toisessakin Venäjän turmakoneessa räjähteitä

 

MOSKOVA. Myös toisessa Venäjällä tiistaina maahan syöksyneessä matkustajalentokoneessa oli räjähteitä, kertoivat venäläiset turvallisuuslähteet lauantaina. Kyseessä oli sama heksogeeni-niminen räjähde, jota löytyi jo aiemmin Rostovin alueelle pudonneesta koneesta.

Heksogeeni tunnetaan myös nimellä RDX. Sitä ovat käyttäneet iskuissaan mm. tshetseeniterroristit.

 

Kaksi samalta kentältä lähtenyttä Tupolev-konetta putosi tiistaina lähes samanaikaisesti maahan, toinen Rostovin ja toinen Tulan alueella. Viranomaiset yrittivät ensin etsiä syytä teknisestä viasta tai heikkolaatuisesta polttoaineesta, mutta räjähdejäänteet vahvistavat koneturmien olleen terroritekoja.

 

Viimeksi epäilykset ovat kohdistuneet kahteen tshetsheeninaiseen, jotka olivat eri koneissa ja joita kukaan omainen ei ole kysellyt. Nimenomaan naiset, "mustat lesket" ovat olleet hyvin aktiivisesti mukana tshetsheeniterrorismissa.

Thetsheniassa järjestetään sunnuntaina presidentinvaalit, joissa valitaan seuraaja murhatulle Ahmad Kadyroville. Kadyrov oli presidenttinä nimenomaan Kremlin suosikki.

 

AP–REUTERS–HS"

 

 

http://edition.cnn.com/2004/WORLD/europe/08/28/russia.security/index.html

 

"Explosives find in 2nd Russian jet

 

Moscow orders tougher airline flight security

 

MOSCOW, Russia (CNN) -- Explosives have been found in the wreckage of the second of two jets which crashed almost simultaneously this week, Russia's FSB security service told CNN.

 

"Additional examination of the fragments of the Tu-134 aircraft which crashed on Tuesday ... has revealed traces of hexogen," an FSB spokesman said. The FSB said on Friday that hexogen, more widely known as RDX, had been found in the wreckage of the other Tu-154 plane which crashed on Tuesday in southern Russia.

 

CNN's Paula Hancocks said that the investigation was now firmly focused on terrorism as the likely cause of the crashes. She said hexogen has been used in previous attacks in Russia blamed on Chechen separatists -- including the 1999 apartment bombings in Moscow. Until now. Russian Investigators have carefully avoided any suggestion that Chechen militants were behind the crashes. But Russian media have speculated that two passengers, believed to be Chechen women, blew up the planes in the run-up to Sunday's Chechen election certain to return a pro-Moscow president.

 

Moscow toughened security measures for airline flights Saturday and vowed to prevent any recurrence of the twin air crashes. Transport Minister Igor Levitin said his concern was to ensure safe air travel. Safety measures, previously undertaken solely by airports, would now be shared with the Interior Ministry.

 

"From today, they (Interior Ministry officials) are being included in teams conducting searches," Levitin, ordered by President Vladimir Putin to head a commission investigating the crashes, said in an interview. "We want to toughen all requirements in terms of cargo and baggage ... Passengers must be made to feel that everything is in order once they are seated in an aircraft." Authorities understood that the virtually simultaneous crashes were "an extraordinary event ... We must look thoroughly into this to understand what happened and take measures to ensure it does not happen again."

 

Levitin said ministers wanted to enshrine tough regulations in a law on air safety. Airports were to be provided with new detection equipment partly financed by the government. The FSB had earlier said traces of an explosive used in past attacks blamed on Chechen militants were found in the wreckage of the Tu-154 plane, which crashed en route from Moscow to the Black Sea resort of Sochi. Later it said the same explosive had been found at the crash site of the Tu-134 plane which came down on its way to Volgograd in central Russia.

 

NTV television, reporting from the Tu-134 crash site, earlier said investigators were leaning towards the notion that the second aircraft had also been blown up. The television showed coffins draped with wreaths in Volgograd, with groups of women dressed in black seated nearby. At least one funeral was shown taking place in Sochi.

 

Russian media said investigators were trying to determine whether two women with Chechen names were linked to the crashes. The daily Izvestia reported that the brother of one woman had been seized by Russian forces in Chechnya three years ago. Chechen separatists have been blamed for numerous bombings and other attacks in Russia in recent years, including the seizure of hundreds of hostages at a Moscow theater that ended with more than 100 hostages dead. Chechen Interior Minister Alu Alkhanov, backed by the Kremlin, is almost sure to win Sunday's poll, called to replace a president assassinated in May. He faces six obscure rivals."

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1076153784392

 

"Venäjän lentoturmien syyksi varmistui terrorismi

Julkaistu 30.8. 19:29

Päivitetty 31.8. 0:34

 

MOSKOVA. Viime viikolla maahan syöksyneet kaksi venäläistä matkustajakonetta räjähtivät ilmassa, eikä koneita kaapattu, turvallisuuspalvelun tutkijat vahvistivat maanantaina. Kaikki koneissa olleet 90 ihmistä saivat surmansa lähes samanaikaisesti tapahtuneissa turmissa.

 

Uutistoimisto Itar-Tassin haastatteleman turvallisuuspalvelun onnettomuustutkijan mukaan koneiden hylyistä löytyi jäännöksiä voimakkaasta räjähdysaineesta. Samaa räjähdettä on aiemmin käytetty Venäjällä useissa eri iskuissa, joista syytetään tshetsheenikapinallisia.

 

Koneiden miehistöt eivät turvallisuuspalvelun mukaan ilmoittaneet minkäänlaisista ongelmista ennen räjähdyksiä. Myöskään koneiden mustien laatikoiden tutkinnassa ei ole ilmennyt mitään tietoa, joka viittaisi koneiden kaappaamiseen.

Toisen koneen lähettämä hätäviesti saattoi laueta itsestään räjähdyksen voimasta, tutkijat uskovat.

 

Koneiden räjäyttämisestä on epäilty kahta tshetsheeninaista, jotka esiintyvät matkustajaluettelossa, mutta joita kukaan omainen ei ole kysellyt.

Maanantaina kerrottiin, että kyseiset 30- ja 37-vuotiaat naiset asuivat Groznyissa samassa osoitteessa ja olivat töissä samalla torilla. He olivat poistuneet asunnostaan yhtä aikaa muutamia päiviä ennen lentoturmaa.

Viranomaiset eivät toisaalta sulje pois mahdollisuutta, että toiset henkilöt käyttivät heidän henkilöllisyyspapereitaan.

 

REUTERS–AP"

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään