Pentti Hyvärinen

Tunnistamaton vehje

13 viestiä aiheessa

K-SIM:n romulaatikosta löytyi kuvissa esiintyvä "mikä lie".

Bakeliittikuori, pohja kumia. Karhu- tai kalastajalangan tapaista kaksiväristä lankaa tulee kun vetää reiällisestä lipukasta.Noin metrin verran vedettiin. Voisi tulla paljokin enemmän, mutta ei vedetty rikkoontumisen pelossa.

Painoa on n. 200g ja mitat: korkeus 27mm, halkaisija 43.7mm.

Ehdotuksia käyttötarkoituksesta. Museolla ei olla päästy yksimielisyyteen vehkeen käytöstä.

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuuluuko siitä jotain ääniä kun siinä on tuo kaiutin toisella puolella?

 

Eli siis . . . tuohan on vanhan lentokoneen osa. Tuo laite tulee ohjaamon sisään mittaritaulun alle ja tuo lanka on kiinni laskutelineiden mekanismissa.

Kun laskutelineet otetaan sisään niin jousi kelaa langan sisään ja samalla laite "ääntelee" tuosta kaiuttimesta, jolloin pilotti voi olla varma telineiden liikkumisesta johonkin suuntaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olisko ihan "luotilanka" tai "linjalanka" rakkaalla on montanimeä mutta uskon olevan ihan raksamiehen työkalupakin peruskamaa.

 

Paras esimerkki mitä löysin nopealla googlettamisella, kuoret on vähän muuttunut vuosienvarrella mutta samaidea eli kelaan laitetaan liitujauhetta tarvittaessa täyttöpakkauksesta kelan sisään.

 

http://images.google.fi/imgres?imgurl=http://www.taloon.com/tuotekuvat/hultafors/pieni/hultafors_luotinaru.jpg&imgrefurl=http://kauppa.taloon.com/ShowGroup/mittaus&usg=___mMNiBrFpjqouc5hXLkyJ2TeAQg=&h=67&w=120&sz=3&hl=fi&start=8&um=1&tbnid=BEvMxRC3vpdnrM:&tbnh=49&tbnw=88&prev=/images%3Fq%3Dluotilanka%26ndsp%3D21%26hl%3Dfi%26sa%3DN%26um%3D1

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuo on saksalainen laite ja lentokoneeseen liittyvä ilmeisesti.

Kuukkelilta kun etsitte tuolla tyyppinumerola pääsette saksalaisille sivuille,Militaria Fundforum Partner esim. siellä joku kyselee tietoja samanmoisesta, Berliner Auktionshaus fur Geschichte myyskentelee samalla tyyppinumerolla hiukka isompaa tuollaista, molemmat vaativat kirjautumista.

Minulla tuo saksa ei täysin taivu vaikka helppoa luulis olevan kun katupojat Berliinissäkin sitä osaavat.

t:aw

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei ole kaiutinta, vaan pohja on kumia, jonka reiästä näkyy jousi, joka vetää langan takaisin sisään.

Noita ehdotelmianne olemme myös tuumineet, mutta niinkuin sanoinkin, yhteistä kantaa ei ole löytynyt.

Arnen vihje on hyvä. Sitä seurataan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kokonsa ja mateiaalin (-paino?) puolesta tuo voisi olla jonkinlainen lentäjän päähineeseen laitettava "kuulolaite" . Langan pää asetetaan johonkin apparaattiin,  josta  tulee kuulokkeeseen jotain informaatiota. Muistattehan lapsuuden "lankapuhelimet, 2  tuitikkurasia ja välissä piiiitkä karhunlanka ;D

 

Risto

 

Edit: Sana kaijutin, poistettu ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kallistuisin kans luotilangan puolelle. Luotilankaa käytetään koneen punnituksen yhteydessä, laskettaessa massakeskiöitä ja niiden paikkoja. Lanka, jonka päässä on punnus, laitetaan roikkumaan tiettyyn kohti konetta (esim. tuliseinään) ja siitä voidaan silloin mitata etäisyys painopisteiden jakaantumiseen. Vaikea juttu selittää, mutta yksinkertainen tapahtuma luonnossa. Tuon laitteen paino ja kelaus-ominaisuus sopisivat juuri tähän käyttötarkoitukseen.  :thmbup:

 

Arvailua silti.  ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Äkkiä ajatellen väärän muotoinen, yleensä luotilangat eivät ole jousikuormitteisia ja punnus elikkä tässä tapauksessa tuo jojo on pyöreä, siinä ei ole mitään/minkäänlaista kärkeä joka osoittaisi alle kirvesmiehen millin(lue tuuma).

Näillä hylkäisin hätäisesti luotilangan.Tuo kuminen päätykin mielestäni on sinne tarkoituksella tehty, eli sijoittaa tuon jonnekkin.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuollaisia suunnilleen vastaavia osia löytyy nykykoneistakin esimerkiksi hydraulinestesäiliöden pinnankorkeuden näyttösysteemeistä... naru on kiinni säiliön erotusmännässä ja jojo on kiinni rungossa ja jojon päässä on mittari joka näyttää nesteen määrän.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jospa tuo kela kiinnitetään koneeseen johonkin ja langan päässä olevaan lenkkiin punnus, niin silloinhan tuo toimisi kelattavana luotilankana mainiosti.

Yritin noita saksanpojan linkkejä kelata läpi, mutta ei niistä tullut asiaan mitään lisävalaistusta, ainakaan omalla kielitaidollani.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään