Harri Koskinen

EFHK:n kiitoteiden käytöstä (oli: EFHK:n saapuvat/lähtevät)

4 viestiä aiheessa

PS: Tuleeko 04 Leftille ? Soitin puhelimella Saapuviin ja automaatti vastas että käytössä olis 04L

 

PS PS: Näkyy olevan nyt Finavian sivulla  11:00 Atlanta  WO9896

 

Kukaan ei voi etukäteen varmuudella kertoa mille kiitotielle jokin tietty lento laskeutuu. Riittävällä spottauskokemuksella tosin useimmissa tapauksissa kiitotien voi ennustaa. ATIS-tiedotuksessa oleva käytössä oleva kiitotie ei tarkoita etteikö lennonjohto voisi ottaa laskeutuvia koneita myös muille kiitoteille.

 

Erityisesti 04L:n ollessa käytössä laskeutuville koneille otetaan koneita laskuun lyhyemmän rullausmatkan vuoksi myös 04R:lle, jos lähtevää liikennettä ei ole. Noin kävi sunnuntaiaamuoäivänäkin. ATIS kertoi 04L:n olevan käytössä laskuihin, mutta Worldin kymppi ja kaikki muutkin koneet ennen sitä ja sen jälkeen laskeutuivat kuitenkin 04R:lle.

 

Tietyn laskeutuvan lennon käyttämän kiitotien saa selville kuuntelemalla lähestymislennonjohdon taajuuksia 119,1 ja 129,85. Kun kone ottaa jommalla kummalla taajuudella (riippuen siitä mistä suunnasta on tulossa) ensimmäisen kerran yhteyttä, niin koneelle kerrotaan (yleensä) kiitotie. Se voi kuitenkin vielä muuttua lähestymisen aikana, esim. "Runway 04R is also available, do you accept it?"

 

04L/R:n tavoin samoin jos kiitotie 15 on käytössä laskeutuville, niin myös 22L:lle voidaan ottaa koneita laskuun. Erityisesti kaakosta ja idästä tulevat lennot, jotka menevät non-Schengen -porteille tai 9-asematasolle laskeutuvat usein 22L:lle.

 

Tässä siis hieman perusteita, joista on hyvä lähteä liikkeelle.

 

EDIT: Avauskutsun vastauksessa yleensä kerrotaan kiitotie. Joskun kerrotaan vain tuloreitin nimi, esim. Intor-two-mike. Sen perusteella voi sitten saada selville kartoista kiitotien, koska eri kiitoteille on erinimiset tuloreitit. Kiitotie selviää "selväkielisesti" viimeistään siinä vaiheessa kun kone selvitetään lähestymiseen, esim. "cleared for ILS approach, runway 15".

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään