Juha Paulavuo

Tuulivoimalat häiritsevät ensiötutkia

6 viestiä aiheessa

Lentokone voi kadota tuulivoimalan takia. Tuulivoimaloiden määrän lisääntyminen on aiheuttanut uuden ongelman Britanniassa. Tuulimyllyjen pyörivät lavat häiritsevät etenkin kevyempää lentoliikennettä seuraavia ensiötutkia, minkä seurauksena ilmavalvontajärjestelmään syntyy katvealueita. Kun lentokone lentää katvealueelle, lennonjohto voi menettää tarkan tiedon sen sijainnista.

 

Times Onlinen mukaan Britannian ilmavoimat on huolissaan siitä, että katvealuetta voitaisiin hyödyntää sotilaallisesti. Vihollinen voisi lähestyä kohdettaan huomaamattomasti katvealueen suojassa. Ne lentokoneet, joissa ei ole toisiotutkan signaaliin vastaavaa transponderia, jäävät katvealueella näkymättömiksi.

 

Maailman suurimman tutkajärjestelmiä valmistavan yrityksen Raytheonin johtaja Andy Zogg myöntää ongelman olemassaolon: ”On mahdollista, että lentokone, joka lähestyy turbiinien takaa tai lentää niiden yläpuolella, jää huomaamatta.” Britannian lennonjohtopalveluista vastaava National Air Traffic Services on tilannut Raytheonilta maailman ensimmäisen järjestelmän, jolla voi nähdä tuulivoimaloiden taakse.

 

tekbiikka&talous

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuulimyllyjen pyörivät lavat häiritsevät etenkin kevyempää lentoliikennettä seuraavia ensiötutkia,

 

Jokainen voi itse kuvitella itsensä pienkoneeseen ja lentävänsä paikassa, jossa väistellään tuulimyllyjä tai sitten paikassa jossa niitä ei ole... ei mikään ihme, että niiden väistely häiritsee. ;) Mutta eiköhän vihollinen oikeasti keksi jotain muuta kuin myllyjen välistä hyökkäyksen. Aika vähän niitä tuulimyllyjä siellä Briteissä taitaa Englannin kanaalin päällä olla, josta nyt sen suurimman uhan ulkomaailmasta luulisi tulevan. Oletetaan että myllyt ovat sisämaassa -- eikös se vihollisen havaitseminen ole jo aika myöhäistä silloin. Pitäisikö tuulivoimala-alueista tehdä jotain R-alueita varmuuden vuoksi.  ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aihetta hieman sivuten:

 

 

---------------------------------------------------------

Liikenne- ja viestintäministeriö

Tiedote 21.11.2012

---------------------------------------------------------

 

Lentokenttä ja tuulivoimala voivat toimia toistensa läheisyydessä

 

Suomen tuulivoimaloiden rakentamista koskeva ohjeistus on hyvällä tasolla eivätkä tuulivoimalat ole jokapäiväiselle liikenteelle turvallisuusriski. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan ei ole estettä sille, että tuulivoimala ja lentokenttä sijaitsevat samalla alueella.

 

- Tuulivoimaloiden sijoittamisen keskeisenä haasteena näyttäisi olevan se, että tuulivoimalalle suotuisa paikka on suotuisa myös lentoliikenteelle. Ongelma syntyy siitä, että tuulivoimalan rakentaminen lentoaseman läheisyyteen saattaa ratkaisevasti pidentää lentoreittejä.Tämä puolestaan voi lisätä lentoyhtiön kustannuksia juuri sen verran, että maakunnalle tärkeä säännöllinen reittiliikenne ei ole enää kannattavaa, sanoo yksikön päällikkö Silja Ruokola, Liikenteen turvallisuus- ja ympäristö -yksiköstä.

 

- Paras lopputulos saavutetaan kun vertailu tuulivoimalan ja lentoyhteyden tarpeellisuudesta ja hyödyistä tehdään maakunnassa jo kaavoituksen yhteydessä. Tällöin vältytään ylimääräiseltä lupamenettelyltä.

 

Työtä tuulivoimaloiden ja lentokentän yhteistoiminnan parantamiseksi on jo tehty. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafissa on valmisteilla ohjeistus tuulivoimaloiden valoista ja tilanteista, joissa lentoestelupaa ei tarvitsisi lainkaan hakea. Esimerkiksi tänä vuonna lokakuuhun mennessä Trafi myönsi 292 lentoestelupaa ja teki vain yhden kielteisen tai sisällöltään muuttuneen päätöksen. Lisäalueita tuulivoimalarakentamiselle vapautui merkittävästi jo joulukuussa 2011, jolloin Finavia otti käyttöön uudistetut lentoestekartat.

 

Ministeriön näkemys perustuu muun muassa juuri julkaistuun selvitykseen, jossa vertailtiin kansainvälisesti käytössä olevia tuulivoimaloiden ja liikenneväylien etäisyysvaatimuksia ja turvallisuustekijöitä.

 

Suomessa tuulivoimaloiden etäisyysvaatimukset kansainvälisellä tasolla

 

Liikenne- ja viestintäministeriö teetti yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön, Liikenteen turvallisuusviraston, Liikenneviraston ja Finavian kanssa selvityksen tuulivoimaloiden vaikutuksista liikenneturvallisuuteen kaikissa liikennemuodoissa.

 

Selvityksen taustalla on Suomen ilmasto- ja energiastrategian toteuttaminen. Strategian yhtenä päätavoitteena on tuulienergiatuotannon huomattava lisäys lähivuosina. Tuulivoimaloiden rakentaminen on kuitenkin tehtävä niin, että se ei vaaranna liikenneturvallisuutta.

 

Selvityksessä vertailtiin Suomen, Ruotsin, Tanskan, Saksan, Iso-Britannian, Yhdysvaltojen ja Kanadan liikennemuotokohtaisia tuulivoimaloiden suoja-alueiden etäisyysvaatimuksia.

 

Selvityksen mukaan Suomessa tuulivoimaloiden ja liikenneväylien etäisyysvaatimukset ovat samalla tasolla vertailumaiden kanssa. Selvityksestä ilmenee myös, etteivät tuulivoimalat ole vertailumaissa kasvattaneet onnettomuusriskiä ja, että voimaloiden suojaetäisyydet teihin ja ratoihin ovat jatkuvasti pienentyneet.

 

Suurimmat haasteet tuulivoimaloiden sijoittamisessa syntyvät, kun voimalan läheisyydessä on lentoasema. Vertailumaista poiketen Suomeen suunnitellaan merkittävästi korkeampia tuulivoimaloita. Lupia on haettu tuulivoimaloille, joiden korkeus on jopa 230 m rakennuspaikan korkeustasosta. Suomen tilanne eroaa vertailumaista myös meriväylien ja laivareittien osalta. Suomen matalilla aluevesillä meriväylien siirtäminen tuulivoimalan takia on huomattavan kallis vaihtoehto, sillä siirto edellyttää usein merenpohjan ruoppausta.

 

Suomessa Liikennevirasto ohjeistaa ja valvoo tuulivoimalan ja liikenneväylän välistä suoja-alueen kokoa. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi myöntää lentoesteluvat. Trafin lupaharkinta perustuu ilmailulain nojalla ainoastaan tuulivoimalan vaikutusten arviointiin lentoliikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden näkökulmasta.

 

Tuulivoimaloiden vaikutukset liikenneturvallisuuteen. Selvitys etäisyysvaatimuksista tie-, rautatie-, meri- ja lentoliikenteen osalta (LVM:n julkaisuja 20/2012) on luettavissa ministeriön verkkosivuilla osoitteessa www.lvm.fi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

---------------------------------------------------------

Liikenne- ja viestintäministeriö

Tiedote 21.11.2012

---------------------------------------------------------

 

Lentokenttä ja tuulivoimala voivat toimia toistensa läheisyydessä

 

Aika hurjalta tuntuu nuo EFRH :n ympärille suunniteltu tuulivoimapuistoalueet.

Keskeltä kiitotietä on matkaa 2,5 km puistikon reunaan niin etelään kuin pohjoiseenkin. Tuo sininen viiva joka menee Hummastivaaraan on 110kv avolinja. Tuhrustin karttaan kiitotien 1000m suunnassa 10/28 (saattoi tulla liian pitkä).

Kuka lähtee kanssani kokeilemaan yölentoa EFRH:lta kun nuo myllyt saadaan käyntiin. Tämä nyt on vasta suunnitelma, mutta katsotaan rakentuuko tuo noin.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään