Juha Paulavuo

Britannia vetäytymässä Eurofighter Typhoon-projektista ?

5 viestiä aiheessa

Britannia harkitsee vetäytymistä Eurofighter Typhoon -hävittäjäprojektista. Sopimuksesta luistaminen voisi maksaa Britannialle kymmeniä tuhansia työpaikkoja ja jopa 4,4 miljardia euroa sopimussakkoina, kirjoittaa The New York Times. BGC Partnersin Howard Wheeldon on laskenut, että monikansallinen projekti työllistää yksin Britanniassa 45 000 ihmistä. Projektin peruuntuminen olisi hänen mukaansa kohtalokasta koko teollisuudenalalle.  Britannian viranomaiset kokoontuivat maanantaina keskustelemaan projektin jatkosta.

 

Eurofighter-lentokoneet valmistetaan kolmessa erässä. Ensimmäinen erä on toimitettu ja toinen on tekeillä. Nyt keskustellaan Britannian tilaamista 88 lentokoneesta, jotka valmistettaisiin kolmannessa erässä.  Tilausta kritisoivien tahojen mukaan projektin jatkaminen ei ole perusteltua nykyisessä taloustilanteessa. Tilausta pidetään myös ylimitoitettuna.  Eurooppalaisen hävittäjälentokoneen muita tilaajia ovat Saksa, Italia ja Espanja. Britannian vetäytyminen lisäisi muiden maiden kustannuksia, mistä aiheutuisi Britannialle sakkoja eri arvioiden mukaan 2,2–4,4 miljardia euroa.

Saksa haluaa Britannialta päätöksen ennen kesäkuun loppua, jotta asia ehditään käsitellä ennen Saksan syyskuun vaaleja.

 

Yhteensä koneita on tilattu 620, joista Britannialle menisi 232, Saksalle 180, Italialle 121 ja Espanjalle 87. Yhden koneen hinta on 77 miljoonaa euroa.

 

tekniikka&talous

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lienee myös F-35 mahdolliset tulevat  hankinnat vaikuttavat Typhonin valmistukseen. Englantihan on yksi niistä maista joka halajaa F-35 konetta. Resurssit eivät varmasti riitä kahteen eri tyyppiin, etenkin kun F-35 hinta on noussut jo yli 100 miljoonaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lienee myös F-35 mahdolliset tulevat  hankinnat vaikuttavat Typhonin valmistukseen. Englantihan on yksi niistä maista joka halajaa F-35 konetta. Resurssit eivät varmasti riitä kahteen eri tyyppiin, etenkin kun F-35 hinta on noussut jo yli 100 miljoonaan.

 

Ei ihme, että muutamat maat alkaneet tehdä light weight hävittäjiä. Eihän stealth teknologia nykyään anna mitään etua, mutta lisää varmasti hintaa roimasti...samoin kuin kyky nousta pystysuoraan ( joka tietty antaa taktisen edun, mutta heikentää suoritusarvoja ).

 

http://www.aerospaceweb.org/question/planes/f35/f16-f35-f22.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Britanniassa on ollut jo jonkin aikaa kova vääntä puolustusmenoista. Kaikki joutuu suurennuslasin alle. Toisaalta menoja halutaan pienentää, mutta toisaalla on huutava pula esim. kopterikalustosta Iraq/Afganistan suunnalla ja niitä hankitaan mistä vain saataisi. Vetäytyminen kesken projektia Typhoonin valmistuksesta olisi maksanut sakko ym maksuina pelkästään 2 miljardia puntaa + työpaikkojen ym menetys niin en usko että kovin vakavissaan asiaa oikeasti puitiin kun konetta on jo käytössä useita laivueita, kyse oli siis vain kolmannesta toimituserästä. Enemmän suurennuslasin alla on ollut F-35 projekti ja siihen liittyvät kaksi uutta isoa lentotukialusta. Mm. Air Forces Monthly lehdessä on ollut asiasta paljon kirjoituksia niin lehden kuin lukijoiden toimesta. Säästötoimien pyörteissä RAF:n komentaja ehdotti että poistetaan Harrierrit heti ja siten säästetään rahaa. Jatkossa F-35 koneet tulisivat vain RAF:lle eikä laivastolla olisi kiinteäsiipisiä enää lainkaan. Tästäkös laivaston komentaja innostui ja nyt kenraalistason miehet ovat sen verran ilmiriidassa keskenään että maavoimien komentaja käskettiin sovittelijaksi kahden kolleegansa välisiin riitoihin.

 

Näistä Typhoon asioista on hyvää kirjoitusta brittien foorumilla:

 

http://forum.keypublishing.co.uk/showthread.php?t=77335&page=27

 

Mitä tulee RAF/RN tilaamiin F-35B eli S/VTOL versioon niin lainatakseni erästä kuuluisaa Harrier koelentäjää:

"on helpompi pysähtyä ensiksi ja sitten laskeutua kuin ensiksi laskeutua ja sitten pysähtyä"

 

Perinteiset katapultti/jarruvaijeri - järjestelmät ovat monimutkaisia ja kalliita. Harrier / F-35B koneiden tukialukset eivät tarvitse kumpaakaan järjestelmää ja ovat siksi helpompia ja edullisempia rakentaa (- eivät toki mitään halpoja mutta verrattuna perinteiseen katapultti/vaijeri versioon). Myös Afganistanissa Harrier GR.7/9 on pärjännyt hyvin koska koneet pystyvät operoimaan huomattavasti heikommilta kiitoteiltä kuin esim. Tornado.

 

T: Perttu

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään