Ilkka Toivanen

Subjektiivisia silminnäkijähavaintoja ilmasodasta

2 viestiä aiheessa

Vanhojen asioiden ensimmäisen käden todistajia ei enää ole kauan joukossamme. Kannattaa kysellä nyt kaikki tuttavavanhukset läpi, mitä he ovat sota-aikanaan nähneet tai kuulleet.

 

Aloitetaan isäukon (s. -26) kertomuksilla:

- Pohjois-Savossa oli nähnyt monta kertaa Talvisodan aikana ison pommikonelautan menevän pommittamaan joko Kuopiota tai Iisalmea. Aluksi oltiin menty lakanat korvissa nauriskuoppaan, mutta pikku hiljaa 4-5 kilometrin korkeudessa lilluviin pommikonelauttoihin oltiin totuttu. Isoimmat lautat olivat olleet "kymmeniä koneita" ja meteli - jurnutus - oli ollut sen mukainen.

- Isäukko kertoi legendana nuoresta hiihtäjäpojasta, johon pommikoneen taka-ampuja oli yrittänyt laskea panosvyönsä tyhjäksi. Mutkittelu ja väistely oli auttanut, ja panokset olivat loppuneet...

- Yllätyksenä itselleni tui vastaan seuraava kirje, joka on osoitettu isosiskolle Elsalle, kirjoitettu Ylämaan Ihakselan kylässä olleesta 5./Jv.Koul.K 23 varuskunnasta maanantai-iltana 19.6.1944:

 

[ attachment removed / expired ]

 

[ attachment removed / expired ]

 

Vaikka isäukko pohtiikin lentokoneiden pommittaneen Pulsaa tai Luumäkeä, kyseessähän on Simolan pommitus, josta Kauranne&Vesen on tehnyt tarkan selonteon kirjassaan Simolan Pommitus. Aika, paikka, konemäärät ja muut näköjään täsmäävät varsin hyvin. Enpä osannut kysyä tuosta silminnäkijähavainnosta enempää, ennen kuin oli liian myöhäistä kysellä...

 

Ja naapurin isäntä (s. 1931) kertoi tänään kokemuksistaan Kotkassa.

- Kertoi, kuinka hidas kaksitaso oli usein pitänyt kovaa pärinää ja sitten silloin tällöin tuikannut pieniä pommeja kaupunkiin tai sen laitamille (Hermosaha). Nuorisolauma oli ollut tarpeeksi kauan aina katselemassa, mitä kuutamokelillä tuleman pitää, ja sitten aina aikuiset olivat hätisetelleet pommisuojiin.

- Mikä oli minulle uusi asia muutama vuosi sitten, oli kun hän kertoi olleensa silminnäkijänä saksalaisen risteilijä Nioben upotuksessa 16.7.1944. Niobe oli ottanut useita osumia kovasti losahdellen, ennen kuin oli kaatunut kyljelleen ja uponnut. Huhut olivat kertoneet, että turmassa kuoli myös laivassa olleita suomalaisia.

 

Ketjua saa jatkaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Isäni (s. 1930) muisteli. että talvisodan aikana Kaukolan Säppäänjärvellä olisi ollut kaksitasoisia koneita. Pienen etsimisen jälkeen selvisi kyseessä olleen lentolaivue 14 ja sen Fokkerit.  Isäni mukaan ihan läheltä koneita ei päässyt näkemään, mutta pikkupoikien hiihtoreissut kyllä suuntautuivat sitkeästi järven rannoille ...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään