Martti Kujansuu

Murtovaaran Pe-3

2 viestiä aiheessa

Kansallisarkisto; Liite Kenttälentovarikko 3:n sotapäiväkirjaan 1.10.42 - 31.10.42; SPK 14433.

 

Mek. E. Jalava

14.10.42

4/KJ/AM.

Liite 44.

 

8582:n päällikölle.

 

Mek. J a l a v a n  selostus PE-3 tyyppisen venäläisen pommikoneen evakuonnista Suomussalmen Murtovaaran kylän läheltä olevalta Imatron suolta. Komennuskunta vahv. 3 + 6 lähti Onttolasta 1.10. klo. 18.00 ja saapui Murtovaaraan 3.10. klo. 10.00. Koneen oli ampunut alas suomal. it. 29.9.42. Kone oli pudonnut n.s. Imatron suolle, josta tuli matkaa autotien varteen noin 7 km. Koneen luo oli rakennettava osittain tietä, pehmen suon takia III:n armeijakunnan pioneerit avustivat tien teossa ja kuljetuksessa. Kone oli rikkoutunut pahoin syöksyessään suolle, käyttökelvottomaksi. Ennen suolle putoamistaan oli kone katkonut suuria puita yli 100 metrin pituiselta matkalta.

 

Koneesta irroitettiin kaikki osat ja kuljetettiin traktorilla ja hevosajoneuvoilla Murtovaaran kylään, josta edelleen autoilla Hyrysalmen asemalle jossa koneen osat lastattiin rautatievaunuun lähetettäväksi osoitteella: Kapt. U. E. Mäkelä, Onttola. Koneen mittarit, 2 laskuvarjoa, sähkömoottorit ja aseistuksen toi komennuskunta tullessaan. Koneen välisiipi jäi suoalueelle, koska sitä oli mahdoton ennen suoalueen jäätymistä kuljettaa pois. Siitä oli kaikki osat irroitettu. Välisiivellä on ainoastaan romun arvo. Samoin oli koneen molemmat siivet ruhjoutuneet käyttökelvottomiksi.

 

Komennuskunta palasi 12.10. klo 11,00, Onttolaan tehtävänsä suoritettuaan.

 

Ltk.mek. K. Jalava.

 

[ attachment removed / expired ]

 

[ attachment removed / expired ]

 

[ attachment removed / expired ]

 

[ attachment removed / expired ]

 

[ attachment removed / expired ]

 

[ attachment removed / expired ]

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tämä kone oli 608 BAP:n Pe-2 (huom!), c/n 1017, joka hyökkäsi Hyrynsalmeen 29.9.1942. Miehistöstä ohjaaja v.luutn Shshetinin ja kk-ampuja Tolmatshev kaatuivat, mutta tähystäjä v.luutn Petr Ignatjevitsh Astahov hyppäsi ja jäi vangiksi vasta 6.10.1942 Tallajoen-Kostamuksen maastossa.

cfg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään