Sakari Korpela

Nummijärvi Fly-In 2009

4 viestiä aiheessa

Ilmailijat tapaavat Nummijärvellä http://airpilot.pp.fi/nummijarvi/

 

Monet lentäjät ovat merkinneet kalenteriinsa 6.-8.3. herätyksen talvilevosta. Lentosään ja jäätilanteen salliessa, ympäri Suomea piirretään karttoihin reittiviivaa Nummijärvelle. Matti Nummijärvi on lentokerho Air Pilotin kanssa aurannut jääkiitotien ja lämmittänyt saunan lentäjäkavereilleen.

 

Tapahtumalla on pitkät perinteet ja tänäkin vuonna sitä jatketaan. Matti on katsonut taivaalle ja toivonut nimikkojärvensä kohdalle ilmastomuutoksen lykkäystä. Toive on taas kerran kuultu ja jää on vahvaa ja kantavaa.

 

Air Pilot keskittyy toiminnassaan kevytilmailuun ja kouluttaa uusia lentäjiä ultrakevyille moottorikoneille. Nummijärven jäisellä platalla parveileekin eniten kevytkoneita, mutta myös isompia moottorikoneita. Tänä vuonna odotetaan ensimmäisen monimoottorikoneen vierailua. Myös helikoperit, erilaiset liitimet, purjekoneet, kuumailmapallo ja laskuvarjohyppääjät ovat ilmoittaneet olevansa paikalla. Matti Nummijärvi ei heti keksi sellaista ilmailulajia, joka ei olisi mukana, mutta lisää että Sputnikia ja muita tekokuita ei tiettävästi olisi tulossa Nummijärveläisiä peljättelemään.

 

Air Pilotin koulutuspäällikkö Mika Ruutiainen pohtii syitä kevytilmailun suosioon. Uudet kevytlentokoneet ovat teknisesti luotettavia ja turvallisia. Kevyt ja moderni kone on taloudellinen. Koulutuskin on kevyempää, joten harrastuksen hinta on houkutteleva. Kynnys ilmailun aloittamiseen on olleellisesti madaltunut. Nummijärvi-tapahtuman yhteydessä Air Pilot järjestää esittelylentokurssin. Kurssiin kuuluu teoriakatsaus: vakuutukset, lentokoneeseen tutustuminen, hätätoimenpiteet ja evakuointiharjoitus sekä päättteeksi  lento lennonopettajan kanssa. Ruutiainen kertoo, että esittelykurssi on hyvä tapa testata oma innostus ja motivaatio, jota lentolupakirjan hankkiminen vaatii.

 

Air Pilotin johtokuntaan kuuluva Lasse Jokela asuu Nummijärven rannalla, muutaman kivenheiton päässä leirintäalueesta. Hän aikoo saapua paikalle ultrakevyellä, joka on varustettu suksinakin toimivilla kellukkeilla. Kysyttäessä perusteluja kulkuneuvon valintaan, Jokela kertoo Suomea asutetun vesistöjen varsia pitkin. Jäällä ja vedessä on pitänyt päästä liikkumaan. Kelluke-suksivarusteisen lentokoneensa hän on havainnut järvenranta-asujalle kehityksen huipputuotteeksi.

 

Illan pimetessä lentotoiminta hiljenee ja omaan tapahtumaansa kokoontunut lentäjäyhteisö vetäytyy saunalle. Air Pilotin emerituspuheenjohtaja Marko Mäkinen kertoo, että saunalla kärpänenkin pitkästyisi katossa. On vain yksi puheenaihe: lentäminen.

 

Air Pilotin nykyinen puheenjohtaja Veikko Koivisto lentää paikalle suksi-Ikaruksellaan. Mukana on Antti Riihimäki, koneen toinen omistaja. Koivisto kertoo, että Peräseinäjoelta pellolta lähdetään. Miesten Ikarus on Air Pilotin vanha koulukone ja sillä on ainakin puolet alueen lentäjistä opetellut lentämisen taidot. Riihimäki myhäilee, että opetus on hyvää, mutta konekin on kestävä.

 

Air Pilot saa vieraakseen ilmailijoita kaikkialta Suomesta, jos vain lentosäät sallii. Koivisto kertoo, että luonnon keskelle, tavallisten lentokenttien ulkopuolelle laskeutuminen houkuttelee lentäjiä ja aiheuttaa riippuvuutta. Muualta tulleita lentäjiä jatkuvasti ihmetyttää pohjalainen tapa, että oma lentokone ei riitä, on oltava myös oma kenttä. Koivisto tiivistää pohjalaisuuden näin: täällä leipä ja lentokoneet nousee omalta pellolta.

 

 

Lisätietoja, mm. jäätilanne ja majoitus:

Matti Nummijärvi

matti.nummijarvi at kauhanummi.fi

puh: 0400 865 650

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lähtölaskenta on alkanut!

 

 

Tapahtuman "kerma" ranskalaisittain:

 

- Pelastushelikopteri Pete

- Kuumailmapallo

- Suihkumoottorilennokit (pakkasraja)

- Xenon-autogyro

- Robinson R22 -helikopteri

 

- Paramotoristit

- Vetovarjo- ja riippuliitoharrastajat

- Laskuvarjohyppääjät

- Purjekonehinauksia lentokoneella

- Esittelylentoja (lyhyt teoria + 10-30 min lento)

 

- Päiväohjelmaa juontaa Hannu Koskilammi

- Lennonjohtaja Janne Hannulan luento

- Ilmailukolumnisti Peter Tähtisen esitys

- Iltaohjelmassa esiintyy Jouko "Transitmies" Mäki-Lohiluoma

- YLE Ykkösen aamu-tv kuvaa insertin, aiheena lentoturvallisuus

 

 

Laskeutumiskartta on ladattavissa tapahtuman sivuilta keskiviikkona.

 

Tervetuloa omalla koneella tai vaikka autolla!  8)

 

 

EDIT: Laskeutumiskartta julkaistu!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joopahan joo..

 

Suihkarilennokkeja ei nähdä, liian kylmää on vielä.. ja lopulta sit kuitenkin päällekkäisyyksiä.. :-\

 

Ja tiedoksi niille ketkä suunnittelevat Jämillä poikkeavansa, kiitotie 15/33 on suljettu 31.3 asti ja kiitotie 09/27 lauantaina 7.3.2009 klo 11.30-14.30 Suomen aikaa. Muuna aikana kiitotien kunto varmistettava ennen laskeutumista joko 040 557 2129 tai 0440 591 772. No onhan tästä NOTAM - julkaistu myös, mut itse oon havainnut ettei niitä juuri kukaan lue saati sitten noudata, parempi keino saada tieto perille on kirjoittaa tänne.. ???

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään