Antti Asikainen

Lentopaikat.netin linjanveto

14 viestiä aiheessa

"Alueen tunturimaisema, Urho Kekkosen kansallispuiston erämaat sekä pohjoisessa sijaitseva Saariselän lomakylä ovat ilmasta käsin tutustumisen arvoisia. Kansallispuiston alueella voi mainiosti lennellä maisemia ihailemassa, Vuotsossa aiemmin vesilentoyrittäjä ja palolentoreittien myötä koneet ovat tuttu ja hyväksytty näky puiston alueella."

 

http://www.lentopaikat.net/efvu.shtml

 

On vuorenvarma, että puistossa liikkuvien retkeilijöiden (muita siellä ei käykään kuin satunnaisesti) enemmistö ei tahdo nähdä tai kuulla ainuttakaan lentokonetta. Monet ovat jo hylänneet käsivarren lentosaasteen takia, ja Vätsärinkin kalastajavetoisesta melusaasteesta on ehditty huolestua. Suuret kansallispuistot ovat Suomen viimeisiä kolkkia, joissa on laajamittaisesti ripaus jäljellä alkuperäistä luontoa ja ennen kaikkea hiljaisuutta, ainutlaatuista äänimaisemaa, joka on eteläisemmästä Suomesta kadonnut tyystin.   

 

Suoranainen kehotus lennellä kansallispuiston alueella vertautuu siihen, että kehottaisi vesiskootteriharrastajaa rälläämään mökkinaapurin rannan edustalla, kun tämä yrittää nauttia kesäillasta ja polttaa nuotiota.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Älä suotta hyökkää haukkumaan väärää puuta, ellet pysty todistamaan kohdetta oikeaksi. Lentopaikat.net perustuu käyttäjien (harrastajat, lentopaikkojen pitäjät jne.) sivustolle lähettämään tietoon.

 

Lainaus lentopaikat.netin tietoja-sivulta:

 

Sivusto on täysin harrastepohjalla ylläpidetty, eikä se edusta Finaviaa, eikä mitään muutakaan virallista tahoa. Näin ollen sivustolla tarjottu tieto on täysin epävirallista. Tämän johdosta sivuston ylläpitäjä ei ota vastuuta sivustolla tarjotun tiedon oikeellisuudesta, eikä tiedon käytön johdosta aiheutuneista mahdollisista ongelmista. Virallisen ilmailutoiminnassa käytettävän tiedon tarjoaa Finavia.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuten Mikko tuossa mainitsikin, tuo Lentopaikat.netissä oleva tieto perustuu käyttäjien (pieniltä osin myös itseni) lähettämiin tietoihin. Tokihan itselläni on se viime käden mahdollisuus vaikuttaa sivuilla olevaan sisältöön, mutta käytännössä olen tähän saakka käyttänyt sitä mahdollisuutta tekstin luettavuuden ja jäsentelyn parantamiseen. Tietysti katson aina mitä tietoa sivuille on menossa, mutta varsinaiseen sensuuriin ei tähän mennessä ole ollut tarvetta.

 

Tuo mainittu kohta on mennyt tämän tiukan seulan läpi. Asia vaikuttaa äkkiseltään sellaiselta, että kenelläkään ei ole ollut tarkoitusta kehottaa ketään rälläämään vesiskootterilla toisen mökkirantaan. Koneiden määrä, joka tämän Lentopaikat.netin kehoituksen vuoksi saati muuten kansallispuiston yllä lentävät ei varmastikaan ole järin suuri, joten mistään valtavan isosta ongelmasta ei liene kyse. Voin kuitenkin muotoilla tuon kyseisen kappaleen uudestaan siten, että siinä kehoitetaan vähän vähemmän ilmailijoita lentämään kansallispuiston alueella. Osaisitko Antti ehdottaa jotain muita kohteita Vuotson ympäristöstä ilmailijoiden iloksi?

 

Pekka Lehtinen

Lentopaikat.netin ylläpitäjä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Suoranainen kehotus lennellä kansallispuiston alueella vertautuu siihen, että kehottaisi vesiskootteriharrastajaa rälläämään mökkinaapurin rannan edustalla, kun tämä yrittää nauttia kesäillasta ja polttaa nuotiota.

 

Ollos huoleton

 

Itse Saariselällä säännöllisesti käyvänä voin vakuuttaa, että yleisilmailijat tulevat olemaan pienin riesa.

HS ja mökki varattuna maaliskuussa ;)

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joillakin sitä näyttää olevan elämässään ongelmat tosi pieniä ja toisaalta tekeminen kovin vähissä kun pitää tuollaisen "puolivirallisen" ilmailuinformatiivisen palstan tekstisisällöstä oikein oma threadi tänne perustaa. Voi voi  :'(

 

Kävin hiukan tutustumassa tuohon mainittuun saittiin tämän johdosta. Varmasti löytyy harrastajille paljon hyödyllistä infoa kenttäkohtaisesti ja yhdestä paikasta. Hienoa työtä olet Pekka Lehtinen tehnyt. Suunsoittajia löytyy aina, niitä jotka tarttuvat jokaikiseen pieneen nyanssiin kuin takiaiset ja "suunapäänä" arvostelevat, vaikka eivät edes tietäisi ylläpitäjän toimintaperiaatetta palstan suhteen. Älä vaan ota itseesi vaan jatka palstan ylläpitoa niinkuin olet aikaisemminkin tehnyt. Sinuna en mainitussa tekstissä muuttaisi mitään kun asia ei kerran ole muiden kommentoijien mielestä edes minkään sortin ongelma. Kitisijöille voit haistattaa p*tkät... >:(

 

Olisko jollakulla vielä muuta yhtä painavaa sanottavaa vai siirrytäänkö jo pikkuhiljaa oikeisiin asioihin?? ::)

 

T. Matti

 

EDIT: muutettu pari sanavalintaa suotuisampaan muotoon /Mikko

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

vähän vähemmän ilmailijoita lentämään kansallispuiston alueella. Osaisitko Antti ehdottaa jotain muita kohteita Vuotson ympäristöstä ilmailijoiden iloksi?

Pekka Lehtinen

Lentopaikat.netin ylläpitäjä

 

Enpä tiedä onko Sompion luonnonpuisto ilmailijoille kiinnostava ilmasta käsin, jalkapelissä kyllä. Paikka on aivan Vuotson vieressä. Lapin matkailubuumin voidaan katsoa alkaneen sieltä kun Blenheimissä lentänyt tähystäjäupseeri, Kullervo Kemppinen nuorena miehenä näki ensimmäisen kerran Nattaset. Sodan jälkeen hän alkoi kirjoittaa aiheesta, mm. Lumikuru, Poropolku kutsuu, Haltin harteilla, jotka kaikki ovat lapinkirjallisuuden klassikkoja. Sota-ajoista hän kertoo kirjassaan FK-lentue.  Olen käynyt alueella lähes vuosittain yli kolmen vuosikymmenen aikana, enkä ole kokenut moottorin ääntä häiritsevänä, koska sitä on onneksi ollut vähän. Viime reissulla tosin sattui tosi erikoinen tapaus, kaksi herrasmiestä ilmestyi tulille ja esitteli itsensä oikein kädestä pitäen! Mitä lie olleet toimituskohtajia Espoosta, toinen muljahti digikameran kansa jokeen. Oltiin jo menossa poispäin ja yllättäen nähtiin samat herrat Muotkan majalla. Miten ne olivat ehtineet sinne ennen meitä? Luulen, että päivällä kuulemamme helikopterin säksätys liittyi asiaan. Semmosia herranketkuja me ei sinne haluta. Sompio on luonnonpuisto, joten jalankin liikkuminen on tapahduttava merkityillä poluilla, eikä yöpyä saa missä vaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Joillakin sitä näyttää olevan elämässään ongelmat tosi pieniä ja toisaalta tekeminen kovin vähissä kun pitää tuollaisen "puolivirallisen" ilmailuinformatiivisen palstan tekstisisällöstä oikein oma threadi tänne perustaa.

 

Niin voi olla, mutta ihmisillä on erilaisia arvoja ja päämääriä. Suomessa erämaista luontoa ei ole enää paljon jäljellä. Maisema on metsäautoteiden pilkkoma, ja erityisesti äänisaaste on etelässä suuri ongelma. Sitä ei pääse pakoon kuin lappiin.

 

Monen päivän ankara tarpominen tai hiihtäminen poissa ihmisten ilmoilta suo mielelle tilan, jossa on kaunis tyhjyys, vapaus ja nöyrä kunnioitus luontoa ja omaa olemista kohtaan. Tuohon tunnelmaan minimikorkeudessa pörräävä Cessna runttaa ruman särön. Tunnelma katoaa päiväksi ja ehkä useaksikin. Siksi en ymmärrä, miksi lennot pitäisi suunnata juuri sinne, missä retkeilijöille on vielä tarjolla rauhaa ja tilaa. Sen toki tiedostan, ettei nykymaailmaan kuulu erilaisten ihmisten ja arvojen kunnioitus, vaan vallalla on ajatus, että teen mitä haluan, kunhan laki sen vain sallii. Mutta toivoahan aina kuitenkin voi.

 

Lentäminen on hieno harrastus. Lentäkää missä haluatte, mutta silti toivon, että soisitte rauhan myös retkeilijöille - kukin omatuntonsa mukaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lentäminen on hieno harrastus. Lentäkää missä haluatte, mutta silti toivon, että soisitte rauhan myös retkeilijöille - kukin omatuntonsa mukaan.

Olen samaa mieltä ja uskon, että vastuulliset ilmailijat ymmärtävät ottaa toiset huomioon eivätkä aiheuta tarpeetonta melua ja häiriötä niille, jotka harrastavat jotain muuta. On myös ilmailijoiden oma etu pitää lajin imago hyvänä eikä hankkia tahallaan lisää vastustajia, joita lienee tarpeeksi muutenkin.

Valitettavasti kuitenkin näkyy vielä sitäkin asennetta, että me olemme oikeassa ja muut väärässä eikä vähänkään arvosteluun vivahtavaa siedetä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuli tuossa äkisten mieleen, olen talvisaikaan viettänyt aikaani joskus pohjoisessa, myös kesäaikaan. Itse asun henk.koht. melko lähellä piäkaupungiksi itseään olettavan Helsingin kulmilla, lähestyi vielä tuossa vuodenvaihteessa.

Noh, tuolla Kaamasen kulmilla hyttyset olivat ainoat häiriköt, Kuusamon puolella aurinko, vuodenajat tuosta kuultavat läpi, talvisaikaan jonkun peltipailakka.Lentokoneita tuolla tosi harvakseltaan tapailee, okeij kuten Orvo sanois, kestän lentokonemelua, myönnän että aikanaan kun poikaa yritin nukuttaa pihalla ja rajan Aukusti pyyhkäs hyvällä kelillä piippua viistäen, haulikko kävi mielessä.

Nyt taas voisin tilata 6 kpl. tai enemmän heräättäkseni saman tyypin ihan kiusaks.ö

Eli oleillessani tuolla pohjoisessa en ole kertaakaan havainnut lentskareita häiriöks, ihmetelly joskus ettei BF, MIK, tai Kyymanni, Heikistä puhumattakaan kunnioita ilmatilaani läsnäolollaan.Tuo U-250 on suosikkini.

Edellämainittujen lisäksi myös moni ulkomaalainen yhtiö on hakemuksen perusteella saannut luvan poiketa ilmatilaani.Pienemmistä mainittuna JAL, THAI, AA ilman muuta.Tuota MD 11 puolta olen kyllä ajatellut että kieltäisin, POP niitit vähissä näet.

Ja tämän saa sitten poistaa heti jos tuntuu siltä.

Ilmatilani, jos joku sitä ihmettelee, ulottuu sitten tonttini yläpuolelle n. 100 km, lisäksi paikoilla jossa oleskelen yhtäkin korkealle ja noin 5 ha.

Lappeenrannassakin tuota aikanaan ihastelivat. 8)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Läksin kerran hiihtoretkelle Lappiin erämaahan. Kuvittelin että siellä olisi hiljaista. Mutta kuinka ollakaan, neljänä päivänä seitsemästä saimme kärsiä moottorikelkkailun melua.

 

Onneksi, ne eivät sentään jääneet pörräämään lähelle vaan jatkoivat minne olivatkaan matkalla.

 

Eiköhän satunnaiset pikkukoneet käyttäydy samalla tavalla, ohilento ja poistuminen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juuri näin Nils, eipä ne minua eikä myöskään sinua etsi, jos haluamme rauhaa, tuo myös löytyy.Jos taas muutamme Mannerheimintien kulmille, ei kannata valitta jos ääniä kuuluu.Tuosta kelkkaäänestä vielä, en tiedä mistä johtui, saattoi olla Safari menossa, eli joku elättää itsensä ja perheensä ajattamalla, ehkä poromies tai metsästäjä työasioissa?Joudumme vain sopeutumaan siihen että joskus kuuluu ääniä jopa pääkoppamme ulkopuolelta.Nämä sisäiset lienevät jo lähes kaikille tuttuja. ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Läksin kerran hiihtoretkelle Lappiin erämaahan. Kuvittelin että siellä olisi hiljaista.

Juuri näin Nils, eipä ne minua eikä myöskään sinua etsi, jos haluamme rauhaa, tuo myös löytyy.

 

Jep. Noinhan se pitäisi ollakin. Ilmailussa on monia asioita, jotka istuvat yhteen tunturivaelluksen kanssa. Istut tauolla  tunturin rinteellä, ja taivaanranssa näkyy Raututunturit,kenties naapurin puolelta  Karhutunturit. Kovasti olet ponnistellut, rinkkaa raahaten. Alussa, päivän kävelyn jälkeen, nelostien äänet lakkaavat kuulumasta, sitten tulee hiljaisuus... Yleensä päivän kävely lähimmältä valtatieltä riittää. Kilometreissä se on korkeintaan kaksikymmentä.

 

Purjelennosta olen löytänyt monia elementtejä, jotka istuvat Lapin vaellusten kontekstiin...

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eiköhän satunnaiset pikkukoneet käyttäydy samalla tavalla, ohilento ja poistuminen.

 

...ja sellaiset koneet, joissa on nykyaikainen 4-tahtoinen lentokonemoottori, eivät järin paljon melua maan kamaralle tuotakaan  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Älkää menkö sinne Lappiin, jos siellä on noin paljon metelöivää ruuhkaa  :thmbdn:

 

Itselleni riittää ihan Keski-Suomen korvessa oleva erämaatorppa. Junan ääni kuuluu välillä vaimeasti metsän takaa, mutta muuten vaan tuuli puhaltaa puissa ja linnut laulavat (kesäisin). Tietty joskus saattaa jonkun lentävänkin aparaatin havaita, mutta ei ole matalalentoa vielä havaittu - lukuunottamatta joskus 15 vuotta sitten juhannusyönä yli lentänyttä PV:n MI8:a. Siinä oli jotenkin hulppea fiilis  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään