Juha Paulavuo

Muistaako kukaan Virttaankankaan suunnitelmia?

5 viestiä aiheessa

Tulipahan vastaan juttu parin vuoden takaa. Haeskelin TSsta ihan muuta. Hurjat oli pojilla suunitelmat :

 

"Kukaties hurjin unelma koski lentoliikennettä. Maaherra Kulovaara esitti keväällä 1966, että maakuntaliiton on syytä "hyvissä ajoin" ryhtyä ajamaan valtakunnallisen suurlentokentän rakentamista Varsinais-Suomeen. Selvitystyöhön pestattiin taas insinööritoimisto Koskela & Lehvonen.

Riittävän laaja ja maastoltaan sopiva alue löytyi Alastarosta. Virttaankankaalle aiottiin kymmenen vuoden aikana rakentaa kenttä, joka palvelisi mannertenvälistä, Suomeen suuntautuvaa suihkukoneliikennettä ja kotimaan raskasta lentoliikennettä.

Kiitoradasta olisi tullut viiden kilometrin mittainen. Turkuun, Helsinkiin ja Tampereelle suuntautuva yhdysliikenne olisi hoidettu ennen pitkää helikoptereilla.

Kenttää koskeva suunnitelma valmistui 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Maakuntaliitto joutui kuitenkin antamaan periksi, kun valtiovalta keskittyi mieluummin Seutulan lentokentän kehittämiseen.

- Lännen tie oli lähempänä toteutumista kuin Virttaan kenttä. Esimerkiksi Finnairin pääjohtaja oli sitä mieltä, että Suomesta ei koskaan lennettäisi mannertenvälisiä lentoja, Lehvonen harmittelee.

Maakuntajohtaja Savo sanoo, että Virttaan lentokenttä oli "visiona ihan kaunis ja mahdollinen". Hän näkee hankkeessa yhtymäkohtia Turussa vireillä olevaan logistiikkakeskukseen.

Ylitarkastaja Kivivuori uskoo taas, että lentokenttä olisi ollut ennen pitkää konkurssissa.

- Kuka sinne korpeen olisi lentänyt, hän kyselee.

Jos kenttä olisi rakennettu, olisi se Kivivuoren mukaan aiheuttanut "nykyistäkin pahempia lentoliikenteen vaurioita". Savo taas tähdentää, että kenttä olisi tuonut muassaan paljon muitakin liikenneratkaisuja.

- Porista Helsinkiin johtava Valtatie kakkonen olisi aivan toisella tasolla. Nykyistä ysitietä ei olisi laisinkaan, vaan Turusta kuljettaisiin Tampereelle Huittisten kautta. Nykyinen Kantatie 41 olisi Turku-Tampere-moottoritie. Ratayhteys Alastaron suurlentokentälle olisi rakennettu Loimaalta, hän uumoilee."

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Muistan kuinka isot miehet (=vanhat) jutteli asiasta. Itse olin vasta 7v (v1970). Asia kiinnosti jo silloin ja jäi kaivertamaan nuppia. Odottelin sitä kenttää mutta mitään ei kuulunut. Nyt kyl jo tiedän asian tarkemmin, ainakin Ilmailu- lehdessä oli asiasta artikkeli joskus 70-luvun alkupuolella, jonka luin muutama vuosi sitten kun ostin vanhoja lehtiä.

Olisi se nykyään tosi komeeta kun voisi tästä Loimaan ja Oripään välistä kotoa bongata koneita tai ajaa autolla 20km kentälle(siis suunnitellulle suurkentälle, Oripään kentälle on 6km). Nyt pitää ajaa 160km EFHK:lle.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onko kyseessä sama paikka, jossa nykyään on Alastaron moottorirata?

 

 

Kyseinen rata muistuttaa muuten kaukaa katsottuna jonkin verran lentokenttää. Etenkin se yhdistetty pääsuora ja kiihdytysajorata. Taannoin kun oltiin lentämässä pitkän matkan lentoa Oripäästä Vampulaan, aloin jo himmailla Piperiä lähestymistä varten ko. 'lentokentälle', kun se kenttä tulikin tosi äkkiä vastaan. Sitten vasta huomasin, että ihan kaikki ei täsmääkään. Nolotti.

 

P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onko kyseessä sama paikka, jossa nykyään on Alastaron moottorirata?

 

Samoilla maisemilla likutaan. Varsinainen Virttaankangas taitaa olla vielä palan matkaa länteenpäin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä siinä samoilla alueilla ihan liikutaan,moottorirata ja "varalaskupaikka" eli maantietukikohta justiinsa siinä vieressä kt41:llä Loimaa-Säkylä tien risteyksen pohjoispuolella taitaisivat olla kohta A380 yms. temmellyskenttää. Eiköhän tuo Virttaankangas ole siinä Virttaan kylän ympärillä Oripään rajasta Säkylän rajaan noin suurinpiirtein , sitten taas puhutaan ko. kuntien kankaista ja harjuista.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään