Guest mtanttar

Askelmoottori ja sen ohjaus

8 viestiä aiheessa

Tällä foorumilla on elektroniikan tuntijoita ja ainakin yhdellä jäsenellä oli muistaakseni työn alla CNC-jyrsinprojekti. Ajattelin kysellä onko täällä askelmoottorien ohjauksesta tietäviä. Ajattelin seuraavaa sovellusta:

 

Moottorin pyörintänopeus olisi ohjattavissa joystickillä tai jollakin muulla ohjaimella pyörimään portaattomasti pysähdyksissä - hyvin hidas - melko nopea. Alennusvaihdetta voidaan käyttää tarvittaessa. Ohjauselektroniikkaan tulisi säädettävä kiihtyvyys/hidastuvuus-säätö, että nopeuden muutos olisi aina hidas ja sulava. Momenttia tarvittaisiin jonkin verran mutta ei mahdottomia.

 

Minkälaisia askelmoottoreita on Suomessa saatavilla, ja mikä olisi helpoin ja edullisin tapa ohjaukseen?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Minkälaisia voimia tarvitset tähän mystiseen projektiisi? Eli mitä olet tekemässä? Tarvitsetko paikotusta projektissasi? Josset paikotusta tarvitse, niin todnäk helpoin tuollainen olisi toteuttaa AC-moottorilla ja taajuusmuuttajalla.

 

Ilmeisesti kuitenkin joku pikkuhärpätin kyseessä, mihin moottori tulee? Minkälaisia jännitteitä/virtoja?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Googleta arduino ja askelmoottori, Voi löytyä montakin ihan simppeliä pwm ohjauksella toimivaa toteutusta,

 

Tosin helpommin pelkän pyörintänopeuden säätelyyn saa arduino ja DC-moottori jota säädetään,

 

Muutamalla kympillä saa kaikki mitä tarvii tuohon, tosin ne mottorit maksaa jos isoja ja minkälaisia voimia olisi tarve liikuttaa?

 

PWM ohjaukseen tarvii jonkin kortin (Esim,arduino)halpa ja saa tehtyä melkein mitä vain, Mikä ohjelmoitu potikalta tieto moottorin ohjain kortille joka säätää virrat/pulssit sopivaksi.

 

arduino esim ,ebaystä 14 euroa, moottorin ohjain arduino shield 1-2A luokaa pienille moottoreille 10-15€ ohjelman pätkä minkä tekee itsekin hieman kokeillen ja netistä voi olla valmiita coodeja paljonkin.

moottorit, pienet leikkautokokoa 1 € isot 20-40.€ 5A kuormille. mitä kaipaa ja minkälaista voimaa Nm noissa ilmoitetaan mitä jaksaa pyörittää.(newtonia)

vaihdemoottorit sitten saa kasvattamaan voimaa.

Kai niitä dc motor drivereitä on valmiitakin ,En vain ole juuri katsellut kun ei ole ollut tarvetta.

DX kannattaa katsoa ekana halpaa ja toimivaa kamaa. Dealextreme.com

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitokset Matti tiedonjyvistä. Itsellänikin on romulaatikoissa muutamia askelmoottoreita puretuista härveleistä (melko isojakin) ja olen aina silloin tällöin miettinyt kuinka ne saisi pyörimään. Kun olisi esim. joku potikka josta kääntäisi, niin askelmoottori pyörisi sitten samaan tahtiin.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

askelmoottorit vaatii pienen sekvenssiohjauksen eli vaihtaa esim, ohjelman mukaan käämiä mikä päällä Siksi hyvä ja helpoin tapa ohjata on ohjelmoitava piiri, kyllähän niitä miekka ja kivi aikaan tehtiin yksittäis TTL-komponenteistakin vaan turhaa kun nyk, kaikki on jo valmiina muuttaa vain ohjelmaa ja saa monipuolisesti ja joustavasti tehtyä liki mitä vain.

Mitähän moottoreita sulta löytyisi, nema 17 sarjaa menis 3D printteriin ja 24,34 sarjan koneet cnc koneelle. itellä olis tarvetta aina moottoreille. :)

 

(joskus vielä teen cnc koneen encodereilla ja isoilla AC servomoottoreilla mutta todella kallista leikkiä jo se :( yhden suunnan liikkeelle tulee jo kotiverstaalla äkkiä 500-1000€ hintaa ja ammattilais luokassa 1000-3000 / liikerata)

 

myös isot DC moottorit kiinnostaa esim ,pyörätuolin moottori 2 kpl,(segway project) mutta edes ebaysta ei tunnu löytyvän halvalla :( saa maksaa sen keskihinnan 40-50€ kpl,liikaa minulle nyt :(

 

Noita rojecteja kyllä on mutta tökkii aina joko aikapulaan tai rahapulaan :)

cnc keskusyksikkö piirikortit on jo hyllyssä odottamassa moottoreita ja ohjain kortteja (isommilla virroilla vaatii ohjainkortit erikseen mutta alle 3,5A moottoreille saa koko paketin jo alle 30€. Lineaari liikkeen johteet 15€ lineaari kuulalaakerit 6€ 10kpl luokaa. Runko alu profiilia tai itse hitsaten neliö,I-palkista ,tms.

 

Just "haaskasin" :) yhden lineaariliikkeen kiskot ja laakerit 4kpl tuohon omaan yoke projectiini, liki valmis, Seuraavaksi pitäisi muotoilla vaneriin ratin kuvaa :)

sit lisätä potikat ja hammaspyöriä (dx 50kpl sekapussi 2€)

FB sivuilla kuvia yoke yms, flight -sim rojectistani. nimelläni.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ai pahus, en kuulu FB-yhteisöön olisi ollut ihan kiva käydä katsomassa projektejasi.  :-

 

Tuossa kuitenkin kuvia askelmoottoreistani ym. asiaan liittyvästä sälästä. Kävin pika-pikaa versaamassa ottamassa jotain kuvia. En ole noita mitenkään kauppaamassa, ehkä tutustun näihin ja niiden toimintaan  jossain vaiheessa tarkemmin.

Minulla on muuten kaveri Laihialla joka purkasi viime kesänä sähköpyörätuolin ennenkuin kerkesin sen häneltä ostaa. Voisin kysyä onko siitä jäljellä enään vaikkapa se moottori.

 

Alla askelmoottoreita. Mittakaavaa antanee pakasterasia ja kirjat.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Ylempänä olevat ovat askelmoottoreita ja alemmat jonkinlaisia potentiometrejä. Isompi sininen on mielenkiintoinen vauhtipyörällä varustettu  mikälie sykäystenantaja, siihen kuuluu myös semmoinen sorminuppi josta sen saa pistää vauhtiin.  Tuon tahdissa kun saisi askelmoottorin pyörimään. Nämä kaikki olen purkanut romukaupassa erilaisista valvomopöydistä, laivatutkista ja tunnistamattomista härveleistä.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Pari jättimäistä hiiripallo-ohjainta. Amerikkalaista laatutyötä. ;D

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikähän mahtaa olla halkaisija tuossa isoimmassa moottorissa? Sopivan pienivirtaisiakin alle 3,5A suoraan TB6560 ohjaimelle cnc koneeseenkin.

 

hiiripallot on mielenkiintoisia kyllä kunhan keksis rojectin missä niitä käyttäisi :D

 

Menis kai jossain audio sovellusten pyörittelyssä miksereissa tms.

 

järeitä potikoita voi käyttää hyvin lentosimuissa kestää ainakin paremmin kuin normi räpellykset kulutusta. esm trimmereinä kun näkyy olevan astekiekotkin valmiina yms.

Tuo 1,53V 3 A motti näyttäis olevan nema 17 luokan kone sopis pieneen cnc koneeseen sekin hyvin tai täydellinen 3D printterille. muutkin menis printterissä to0della hyvin jo.tarvis 4kpl olla 3 liikettä X ja Y isommaty ja Z kelpaa pienempikin ja 3D printterin filamentin (langan)syöttöön kelpaa jokin pikkainenkin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikähän mahtaa olla halkaisija tuossa isoimmassa moottorissa? Sopivan pienivirtaisiakin alle 3,5A suoraan TB6560 ohjaimelle cnc koneeseenkin.

 

hiiripallot on mielenkiintoisia kyllä kunhan keksis rojectin missä niitä käyttäisi :D

 

Menis kai jossain audio sovellusten pyörittelyssä miksereissa tms.

 

Isomman moottorin halkaisija on 86-mm.

 

Osuit oikeaan hiiripallojen käyttökohteiden suhteen. Ne nimittäin saattaisivat olla musiikkistudiossa ihan paikallaan. Minulla oli muutamaia vuosia sitten isohko Midi-musiikkistudio jonka keskuksena oli Amiga-500. Käytin silloin Amtracin hiiripallo ohjainta ja se oli kyllä tosi kätevä siinä puuhassa. Ohjaimen pystyi ottamaan syliin, laittamaan mixerin nappuloiden päälle tai syntikoiden päälle, ei tarvittu mitään hiirimattoja tai tilaa hiiren käyttöä varten.

Pallo-ohjain oli myös paljonkin tarkempi ja nopeampi monessa sovelluksessa kuin tavallinen tietokoneen hiiri. Esim piirto-ohjelmissa jne. Pallon pystyi myös heittää pyörimään jolloin kursori sitten liikkui näytöllä näppärästi.

 

Olen miettinyt noiden isojen pallojen hyötykäyttöön ottamista. Vanhasta Pc-hiirestä voisi ehkä ottaa osia joiden avulla nuo saisi toimimaan. Hiiren napit voisi myös tehdä vaikkapa jaloilla painettaviksi ja itse pallo olisi kiinnitetty tuolin käsinojaan tms.

Lentosimulaattoria lennettäessä nuo voisivat myös toimia hyvin, kun navigoi hiiren kursorilla ympäri ohjaamoa. :)

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään