Mikko Suomela

Apua esitelmään.

5 viestiä aiheessa

MORJES!

 

Lupasin tänään tehdä Hissan tunnille esitelmän koskien Toisen Maailmansodan ilmasotaa. Nyt tarvitsisin apua ja vihjeitä sitä varten. Tarkoitus kun on nostaa hissan numero yhdeksiköstä kymppiin. ::) Tässä juttuja joista aion kertoa: Lisää saa toki ehdottaa muistaakaapa vain että esitelmän pitää pysyä tunnin (30min-45min) rajoissa. (S tarkoittaa Saksaa, NL Neuvostoliittoa ja LI liittoutuneita sekä IT Italiaa josta nyt  ei varmaa kertomista ole sattuneestaa syystä. :P)

 

1. S Puolan ja Benelux maiden ja Ranskan ilmasota

2. S ja LI Taistelu Englannista.

3. S ja NL Operaatio Barbadossa

4. LI 8. Ilma-armeijan nousu ja nousu sekä Normandia

5. NL S LI Valtakunnan puolustus

6. Lyhyet kertomukset Ässistä

(7) Välimeren ja Pohjois-Afrikan Operaatiot.

7. Suomen ilmasota

8. Tyynenmeren taistelut

 

Tuosta seiskasta en ole varma vaikka olivathan ne tärkeitä tapahtumia.

 

Mutta auttakaapa miestä mäessä!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aiotko hoita kaiken tuon 30-45 minuutissa? Melkein jokaisesta kohdasta saisi oman esitelmän... Kannattaisiko karsia aiheiden määrää heti alkuun? Esmerkiksi tuosta Suomen ilmasodasta saisi yksistään mielenkiintoisen esitelmän...

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olen samaa mieltä Juhan kanssa, aivan liian suuri (ja suuritöinen) kokonaisuus 30-45 min esitelmään. Siinähän olisi aikaa vain 4-5 min per kohta. Valitse noista yksi kohta (tai enintään kaksi), eli sellainen josta tiedät ennalta eniten tai joka kiinnostaa sinua eniten.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kompataan....

 

Juu aika laaja aihe jos nuo kaikki meinasit saada, mutta jos ideoita heitellään ilmaan niin voisit esmes vaikka vertailla yhtymäkohtia ja erilaisuuksia Battle of Britainin ja Suomen Talvisodan ilmataisteluiden välillä?

 

$0.02

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

...tai vaihtoehtoisesti, jos haluat säilyttää esitelmässä tuon maailmanlaajuisuuden, koeta etsiä jokaisesta ilmasotaosiosta se olennaisin tekijä, joka juuri kyseistä kahinaa parhaiten luonnehtii. Tiivistä tämä kolmeen kappaleeseen (jos ei peräti lauseeseen):

 

1. Syyt, eli mitkä seikat johtivat juuri tämänkaltaiseen ilmasotaan

2. Tapahtumat, eli mitkä olivat tärkeimmät taisteluvaiheet

3. Seuraukset, eli mitä tästä kaikesta opimme

 

Sitten vertaile näitä ehkä jopa seinänkokoisessa taulukkomuodossa, ja katso voisiko tästä kaikesta tehdä joitain suuria oivalluksia ja päätelmiä :)

 

Tällaisella menettelytavalla nostat esitelmästäsi esille merkityksiä, jotka puhuttelevat ilmasodan historiaa tuntematonta kuulijaa vahvemmin kuin uuvuttava ja epähavainnollinen detalji- ja numerotietopaljous ;)

 

Esimerkki tällaisesta puhuttelevasta päätelmästä:

 

"Korallimeren taistelu oli historian ensimmäinen pelkästään ilma-aseella käyty laivastotaistelu, jossa osapuolten alukset eivät olleet edes näköetäisyydellä keskenään => tykistöalusten valtakaudesta lentotukialusten valtakauteen"

 

Käytä avainkuvia, joissa esitelmäsi sanoma kirkastuu. Sen sijaan en suosittele puhumasi tekstin projisiointia seinälle, koska silloin yleisö alkaa lukea sitä, eikä kuuntele sinua. Kirjoita avainasiat tiivistettynä näppärille muistikorteille, joista luet ne vapaasti, ei siis missään tapauksessa sisälukua.

 

Hyvä, että sinulla on vain puolisen tuntia esiintymisaikaa! Joudut romaanin sijasta tiivistämään sanottavasi runoon  :thmbup:

 

Janoisena niinkuin kimalainen

poika tarttui laulun hunajaan.

Ensi nuoruus -- korpirastaan runo,

kurjen huuto matkan-kaipuustaan.

 

(Ote: Uuno Kailas, Linnut)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään