Esa Lehtismäki

Opettavainen tarina konerempasta.

13 viestiä aiheessa

Kyllästyin kuuntelemaan seitsemän tuulettimen hurinaa kotikoneessani. Tuumin, että rakennanpa siihen piruuttani vesijäähdytyksen, että tulee tutustuttua siihenkin puoleen. Kokeilin ensin pelkällä isokokoisella passiivijäähdyttimellä, mutta jäähdytysteho ei ainakaan näillä keleillä aivan riittänyt. Niinpä lisäsin piiriin yhden tuulettimellisen patterin. Tämän remontin tein eilen.

 

Patterin asennus edellytti letkuliitosten avaamista lähellä emolevyä, ja emohan tykkää kyttyrää kastelusta. Niinpä katsoinkin tarkkaan miten homman teen, ettei pisaraakaan pääse tippumaan. Tämän vuoksi jopa irroitin osia vain saadakseni avattavat liitokset pois emolevyn päältä, kone kun kaikkineen painaa sen verran ettei oikein onnistu koko vehkeen alassuin pitäminen letkuja irroittaessa. Kaikki menikin hyvin, sain patterin paikalleen ja muutkin vehkeet takaisin. Olin kovasti tyytyväinen työsuoritukseeni. Sitten, ensimmäistä koekäynnistystä tehdessä, yksinäinen iltapäivän kostean helteen kirvoittama hikipisara tipahti otsalta suoraan emolevyn piirisarjan ja jäähdytysblokin väliin, mistä sitä ei saa pyyhittyä ilman pikku purkamista. Sekunnin tai parin mittaisen piipityssinfonian jälkeen poweri sammutti itsensä oikosulun kunniaksi. Blokki irti ja kuivaus. Tämän jälkeen kyllä virta pysyi päällä, mutta käyntiin asti ei sitä emoa enää saanut.

 

Tarinan opetus: Tietokoneet pitävät Murphyn lakia pyhimpänä ohjenuoranaan, eivätkä koskaan lakkaa yllättämästä kekseliäisyydellään aiheuttaessaan jäynää omistajaparalleen ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Otan osaa, mutta aika leveän virnistyksen tämä tarina sai kasvoilleni ;D

Oikeasti, ei nuin voi käydä kellekkään :P

 

Hannu

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tästä lähtien Esa taitaa näyttää Björn Borgilta konetta viritellessään (hikinauha päässä) ;D Otan osaa, tämä on niitä tilanteita elämässä kun ensin tehdään töitä ja sitten alkaa tekemään mieli paiskimaan töitä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hyvä Esa. :) Onneksi osaat suhtautua tuohon huumorilla. Niin ja olisihan se vesitippa voinut tipahtaa pahempaakin l. kalliimpaan paikkaan. Tuhota esim. muistikamman siinä samalla. :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Otan osaa Esa. Itsekin suoritin pari viikkoa sitten koneen päivitysrumban, kamat ulos omasta koneesta ja toiseen koneeseen. Mutta sitä toista konetta varovasti imuroidessa vahinko pääsi tapahtumaan, TV-kortti meni mystisesti rikki, liekö ollut staattista sähköä vai mitä (irroitin sen viimeisenä?), mutta vahinkoa ei paljain silmin nähnyt. No koekäynnistyksessä poweri päästi komeat savut ilmaan. Eikun uutta tilalle ja koekäynnitys pelkällä emolevypaketilla, valot vain vilahtaa kerran. Vanhalla emolevyllä ja prossulla suoritettujen testien perusteella uudempi emo ja prossu on kaput. "No ei sille voi mitään", ja kaikki vanhat kamat takaisin koneeseen nro 2. Yllätys yllätys, alkuperäinen kookoonpanokaan ei enää käynnisty. Ylimääräiset vempaimet irti ja kone buuttaa biosiin asti. Seuraavaksi kovalevy piuhan perään. Kone käynnistyy tällä kertaa, mutta jumittaa BIOSin alkuvalikoihin ja kovalevy päästää myös savut ilmaan (siinä vaiheessa otsaan nousi kylmä hiki, koska se ei ollut minun kone ja 120Gt dataa meni bittitaivaaseen). Toisella aataminaikaisella kovalevyllä testatessa sama ilmiö, emo käynnistyy vain ilman kovoa, mutta kovo sentään pysyi ehjänä. BIOSin nollauksen jälkeen emo sammui lopullisesti. Ja taas pääsin käymään kaupassa. Viimeisellä kerralla en sitten laittanut enää TV-korttia kiinni ja vot, kone toimii. Toisen koneen omistajan onnettomuudeksi/minun onneksi vain GeForce 2 GTS, XP2100+ ja 256Mb DDR266-kampa selviytyivät rytäkästä, koska lupasin hankkia jokaisen tuhoamani osan tilalle paremman yksilön.

 

Lopullinen Killed In Action-lista: 2 emolevyä, prossu, TV-kortti, kovalevy, romppuasema (eli molemmat asemat, jotka olivat IDE-piuhoissa kiinni) ja äänikortti, verkkokorttia ei testattu.

 

Oman koneen päivitys alkoi myös ikävästi, Windows jumitti alkutervehdykseen. Yritykset mennä vikasietotilaan ja komentokehotteeseen, Windowsin korjaaminen ja uudelleenasennus päätyivät Blue Screen of Deathiin. Asensin toiselle kovolle Wintoosan koemielessä, ei mitään ongelmia. No päivitetään BIOS. Kone jymähtää uudellenkäynnistyksessä. Virta pois. Virta päälle, virta ei mene päälle. Demonit rupes jyskyttää takaraivossa. Patteri pois, CLR RTC pinni kiinni ja patteri takaisin. Tärisevin käsin hamuilin virta-nappia. Halleluja, it's alive, IT'S ALIVE! Mutta vanha Windows ei käynnistynyt vieläkään. Ei auttanut mikään muu, kuin formatoida koko moska. Kaiken kukkuraksi emolevyn ohjekirja juhlallisesti ilmoittaa, että se ei tue puoli vuotta sitten ostamiani kalliita muisteja. Huoh, kymmenen vuotta on datailtu ja päivittäminen ei ole koskaan aikaisemmin ollut näin tuskaista, yhdeksän kertaa sentään harjoiteltu.

 

Ja juuri äsken katsoin, että prossun hinta on tippunut viikossa 140€. Huoh... Perkeleesti on tähän mennessä maksanut ja perkeleesti lisää tulevaisuudessa, ei ole halpoja digi-TV kortit kaapeliverkkoon. No, huomenna on taas uusi päivä duunissa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nuo on pirullisia nuo ketjureaktiot. Itselle ei ole onneksi kuin kerran sattunut sellainen: prossu rikkoi powerin, joka rikkoi seuraavan prossun. Siinä alkaa jo uskonpuute vaivata, kun vaihdat kaikki palikat yksitellen eikä vaan toimi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onkos sinulle Renee vielä ikkunat ehjinä. Itselläni olisi varmaan alkanut keittää sen verran, että naapurit olisivat voineet oikein pitkällä mitalla mitata kuinka kauaksi emolevyn pystyy heittämään ;D

 

Itselläni ei ole kuin kerran poweri posahtanut konetta kootessa, mitään muuta ei onneksi mennyt rikki. Sapetti vaan niin vietävästi koska oli jo perjantai-ilta ja jonkun pyhän takia joutuisin odottelemaan uutta poweria maanantaihin asti. Onkohan minullä kärsimätön luonne ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pienestä kosteudesta puheen ollen: Aikoinaan Näyttöjen hintojen ollessa vielä " Kohdallaan" Purkasin Sonyn kohtalaisen näytön, vahingossa lähes irti nykäistyn kaapelin takia. Purku, juottaminen + pölyn pensselöinti ja imurointi piireiltä, oli muutaman tarkan työtunnin väärti, näytön hintaan nähden. Näyttö toimi tämän jälkeen niinkuin ennenkin..Sen jälkeen kamojen siirto vähän pölyttömämpään paikkaan, lisätyön välttämiseksi jatkossa. Hienot ikkunan amppeli viherkasvithan tietysti tarvitsivat vettä menestyäkseen harmoonisessa kompleksissa, Tietokone+oheislaitteet, ynnä rauhallisuutta henkivät viherkasvit...Mutta mikä oli alla? Sony näyttö, juuri putsattu, juotettu, tarkistettu, sekä kaikin puolin hommia odottava. Liika kasteluvesi kukkapurkin alustoista näytön lämpöritilöistä sisään, vähän kimmokkeita näppikseen ja silleen. Vettä about, 1-2 dl, eli näyttöjen päivän hinta tason tarkastus seuraavana.. No, rahaahan tietysti oli, vai oliko?

:o

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eikös emännälle yleensä anneta lupa laittaa se kukkavaasi telkkarin päälle silloin kun alkaa olla aika vaihtaa uudempaan töllöttimeen ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nojooh.. Kävipä tuossa sellainen tapaus, että satuin ostamaan uuden emolevyn, kun vanha kävi temppuilemaan, ja jumitti kokoajan bluescreeniin. Joku EPOX se olikin, ~80e. Noh, sitten kivasti yömyöhään töiden jälkeen hommiin vaihtamaan sitä. Ja noin klo. 01 olin valmis, ja eikun powerinappia painamaan..

..ok, virta tulee..

..nooh, varmaan tarkistelee jotain..

..mikäs *ittu tossa nyt on, ku kestää..

..hmm diagnostiikkaledit valittaa muisteja..

 

No eihän siinä sitten muuta kuin uudet muistit kaupasta, ok! Ja taas testailemaan.. Sama juttu, valittaa muisteja..

Sitten ostettiinkin uusi virtalähde, jos vaikka muistit ei saa tarpeeksi virtaa.. Päivitys 250W --> 450W. No perskele, nyt sopis riittää tehoa. Eikä toimi!!

Noh, uutta prossua vaan peliin sitten.. Jos vaikka emo ei tuekaan vanhaa Thunderbirdiä.. No sitten uudestaan testailemaan.. Kone alkoi jopa raksuttamaan vähäsen, mutta sitten ei homma taaskaan pelannut.

 

Kuukauden säätämisen jälkeen ostin uuden emolevyn, ja vein koneen ammattilaiselle, etten vaan vahingossakaan riko mitään.

Nyt on siitä asti toiminut mainiosti kone. Uusi näytönohjain ostettiin heinäkuussa, ja nyt kelpaa lennellä EFHK-KJFK ;)

 

On muuten viallinen emolevy vielä tuolla kaapissa.. Taidanpa naulata sen seinälle. Muistuttamaan siitä tuskallisesta operaatiosta.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään