Guest P.M.H.

BW-lentäjä Pentti Suuronen

4 viestiä aiheessa

Onko kellään luettua yms. muuta tietoa Pentti Suurosesta,joka toimi hävittäjälentäjäna Jatkosodan loppuvaiheissa.Sodan jälkeen hän teki lentonäytöksiä yms.?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilmavoimien Esikunnan "luettelo lentävästä henkilökunnasta taistelulaivueissa. Ohjaajat, tähystäjät, lentosähköttäjät ja kk.ampujat" ei tunne Suurosta. Katsoin läpi kesäkuun 1942 ja kesä-heinäkuun 1944 ilmoitukset.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

siis sama kuin "Surmanajaja Suuronen" , joka ajoi motskarilla verkkopallon sisällä miljoonaa.

 

Pentti Suuronen ei tainnut ajaa miljoonaa verkkopallossa, vaan Onni Suuronen (synt. 1923) aloitti wikipedian mukaan 1948 surmanajot ja hänen poikansa Kalevi vuonna 1971.

 

Sen sijaan tietoa löytyy kirjasta "Kohtalokkaat lennot 1939-1944" (Jaakko Hyvönen, Apali 2001):

 

Alikersantti Pentti Olavi Suuronen, 22 vuotta (synt. 21.12.1921 Viipurissa), oli Täydennyslentolaivue 35:ssa 31.3.1944, kun tapahtui onnettomuus, jossa Suuronen joutui hyppäämään laskuvarjolla ja toinen lentäjä kuoli. Alik Suuronen lensi Pyry-harjoitushävittäjää (PY-18) ja alik Mauri Seesmaa toista Pyryä (PY-33). Paikka oli Vesivehmaa. Miehet lensivät ilmataisteluharjoitusta, jolloin pystyliikehdinnässä edellä jyrkästi nousevan Suurosen Pyryyn törmäsi takaa lähestynyt Seesmaa. Suurosen kone oli törmäyksen sattuessa kuolion partaalla. Runko katkesi ohjaamon takaa, ja heitti hänet kuomua vasten, jolloin se särkyi. Riuhdottuaan turhaan kuomun pakkolaukaisimista Suuronen avasi vyöt ja yritti ulos kuomuun syntyneestä aukosta, mutta jäi kiinni laskuvarjostaan. Samalla hetkellä Pyryn nokka painui alas koneen oltua hetken tasapainossa, ja Suuronen sinkoutui irti. Hän laukaisi laskuvarjonsa ja tuli alas Kopsuon kylässä lähelle maantietä. Kone syöksyi pienen suolammen rantaan Seesmaan alastulopaikasta noin kilometrin päässä. Alikersantti Seesmaa oli tullut alas koneensa mukana, hän oli iskenyt päänsä törmäyksessä Suurosen Pyryn kannuspyörään ja saanut surmansa heti. Tämä oli voitu todeta onnettomuustutkinnassa.

 

Alikersantti Pentti Suuronen toipui muutamassa päivässä saamastaan selkäkivusta.

 

Jukka

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään