Mikko Veijalainen

Avro Arrow

6 viestiä aiheessa

Tulin tässä äskettäin katselleeksi kanadalaisen minisarjan "The Arrow", jossa kuvattiin tuota Kanadan ilmailuteollisuuden 50-luvun jättihanketta. Telkkarisarja ylisti koneen olleen huimasti aikaansa edellä ja muutenkin se antoi ko. hävittäjästä erittäin positiivisen kuvan.

 

Kysymys siis kuuluu, miten "hyvä" tai "huono" Avro Arrow oikein loppujen lopuksi oli? Oliko kone ns. olosuhteiden uhri (suunniteltiin torjumaan NL:n pommareita, vaikka mannertenväliset ohjukset olivat jo tulossa kuvioihin), vai oliko projektin hyllyttämispäätöksen takana vain kanukkipoliitikkojen yleinen hölmöys?

 

Wikipedian artikkelin jo lukaisin, mutta se antoi koneesta hieman ristiriitaisen kuvan. Oliko Arrow siis tosiaan liian edistyksellinen ensilinjan suihkuhävittäjäksi?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Todella sääli, että Arrow ei päässyt näyttämään siipiään. Siinä mitä ilmeisimmin meni mainio torjuntahävittäjä harakoille. Tuon tv-sarjan mukaan kävi vielä niin, että kun tieto projektin lakkauttamisesta ehti USA:n ilmavoimille, tarjoutui USAF välittömästi ostamaan kaikki prototyypit itselleen! :o Liekö tässä mitään todellisuuspohjaa?

 

Ja samaan aikaan Kanadan pääministeri John Diefenbaker kuunteli amerikkalaisten vakuutteluja siitä, että "miehitetyn hävittäjän aika olisi ohitse". Kanada päätti panostaa Bomarc-ilmatorjuntaohjuksiin ja joutui vielä tämän lisäksi hankkimaan ilmavoimilleen CF-101 Voodoo-hävittäjät! :thmbdn: Äly hoi, älä jätä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joo, tämä typeryys muistetaan vieläkin Kanadassa ja siihen vedotaan usein. Kanadalla ja USA:lla on vähän samanlainen suhde kuin Suomella ja Ruotsilla. Jenkeille Arrow oli kova pala ja he onnistuivat lobbaamaan Kanadan pääministerille ajatus, että miehitetyt koneet on kohta historiaa. Pääministeri ei voinut sitten pyörtää päätöstään "menettämättä" arvovaltaansa. Joten hän teki ratkaisun: projekti haudattiin ja koneet tuhottiin ja ostettiin vanhentuvaa tekniikaa naapurista. Pääministeri John Diefenbaker ei ollut niitä kaikkein fiksuimpia politikkoja muutenkaan. Oli pääministeri vuosina 1957-1963 ja tunnettu jääräpäänä.

Jenkit saivat kaupat ja samalla Kanadasta siirtyi paljon päteviä ilmailuinsinöörejä USA:han työn perässä.

 

t. Kari

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään