Erkki Mikola

Yritettiinkö kuningas Hussein ampua alas 50 vuotta sitten?

3 viestiä aiheessa

Hesari kertoo tänään tapahtumista Jordanian ja Syyrian taivaalla tasan 50 vuotta sitten.

"Kuninkaan oli palattava Jordaniin (Hels. San. kirjeenvaihtajalta) Lontoo, 10. 11. (Heiskanen) Neuvostoliittolaista valmistetta olevien syyrialaisten Mig-hävittäjien ilmoitettiin ahdistelleen de Havilland-konetta, jolla Jordanin 23-vuotias kuningas Hussein aikoi matkustaa lomalle Eurooppaan maanantaiaamuna.

 

Syyrialaiset hävittäjät nousivat ilmaan, kun Hussein kieltäytyi laskeutumasta Damaskoksen lentokentälle ja kääntyi takaisin Ammania kohti. Kuningas, joka ohjasi itse de Havilland Doveaan, laskeutui Ammaniin oltuaan ilmassa vajaat kaksi tuntia.

 

Hänen mukanaan oli muuan Jordanin ilmavoimissa palveleva upseeri. Tapahtumien kulusta on kerrottu BBC:n uutisissa ja Lontooseen saapuneissa sähkeissä seuraavaa: Kuningas ilmoitti lentosuuntansa Damaskoksen lennonvalvojille ja tiedoitti samalla, mihin aikaan hän lentää Damaskoksen ylitse. Syyrialaiset lentokentän viranomaiset käskivät häntä laskeutumaan, mutta kuningas ei noudattanut määräystä, vaan vastasi, että hän palaa mieluummin Ammaniin.

 

Tämän ilmoituksen jälkeen nousi Damaskoksen lentokentältä kaksi Mig-hävittäjää, jotka seurasivat de Havillandia pitkälle Jordanin rajojen sisäpuolelle. Kuningas sai suojakseen joukon Jordanin ilmavoimien Vampire-suihkuhävittäjiä otettuaan yhteyden Ammanin lentokenttään, ja laskeutui turvallisesti kentälle oltuaan ilmassa yhden tunnin ja 55 minuuttia. Jordanin monarkki oli matkalla Roomaan, mistä hänen piti siirtyä Sveitsiin kolmen viikon pituiselle lomalle.

 

Eräiden lehtitietojen mukaan piti kuningas Ammaniin saavuttuaan radiopuheen, jossa hän sanoi, että Yhdistyneen arabitasavallan suihkuhävittäjät avasivat tulen hänen lentokonettaan kohti. Tel Avivista sähkötettiin, että  Migit sukelsivat päin kuninkaan konetta kuusi kertaa, mutta eivät onnistuneet pudottamaan sitä. Näihin tietoihin ei saatu vahvistusta muista lähteistä. "

 

Onkohan tuohon tapahtumaan saatu sitten myöhemmin lisäselvyyttä. Mitä syyrialaiset luulivat ja tiesivät jahtaamastaan koneesta? Oliko se todella tarkoitus pudottaa alas vai pelkästään uhitella ja näyttää voimaa naapurimaan kuninkaalle? Ja oliko Hussein menossa Roomaan vai vain katselemaan, miltä Syyria näyttää ylhäältä päin? Kertooko tuo lentoaika 1h 55min lennon tapahtumista mitään?

 

Edit: tässä Time-lehden artikkeli tapauksesta tuoreeltaan eil julkaistu 24.11.1958

Ja näyttää kuningas Hussein itse vielä muistelleen tuota tapausta vuonna 1993 antamassaan haastattelussa, joka on tänä päivänäkin luettavissa Jordanian kuningashuoneen virallisilta sivuilta

The refugees hung on Cairo Radio’s every word, its blood curdling calls to rid the region of British puppets; ugly riots swept Amman; the Israelis staged murderous, wantonly provocative raids on sleeping frontier villages; neighbouring republics plotted coups with their local accessories. Would-be-assassins tried to poison him, killing off most of the palace cats instead. Once, piloting his grandfather’s De Havilland Dove, he came under attack by two Syrian MiG-17s and he extracted from that aging aircraft feats of hedge-hopping aerobatics that almost tore it asunder in the most hair-raising of his many escapes.

 

Ja täällä sivulla 102 kerrotaan myös tästä tapauksesta sen taustoista

 

Mielenkiintoinen tarina tähän liittyen löytyy pari kuukautta aikaisemmasta Time-lehdestä, jossa kehutaan myös Husseinin lennonopettajaa sotalentäjä Jock Dalgleishia:

"As the King stood at attention watching a parade of red-bereted paratroops, a bomb went off in the city behind him—the seventh in a week. Hussein took a flight in his personal Beechcraft with his onetime flying instructor, Wing Commander Jock Dalgleish, now back in Jordan as R.A.F. commander of the British airlift. As King Hussein brought his Beechcraft down for a perfect landing, one veteran British officer said companionably to another: "Just like old times, isn't it?"

 

Ja Flight 9. September 1960 s. 443 kertoo, että

Wg Cdr J. Greenhill has been appointed jet

instructor to the Royal Jordanian Air Force in

succession to Wg Cdr "Jock" Dalgleish, who

has completed his assignment period and

returned home at his own request.

 

Myös Internet MovieDataBase tuntee Jock Dalgleishin ja kertoo että hän näytteli v 1962 yhteysupseeria elokuvassa Arabian Lawrence

 

Kuningas Hussein mainitsee hänet useampaan kertaan omaelämäkerrassaan

As I stood there, bewildered by what had happened, a man

in Air Force uniform hesitated, then strode toward me. He

had a rugged, weather-beaten face with strong teeth and

sandy hair. Very shyly he said to me in his thick Scottish

accent, "Come with me, sir. Ill look after you."

 

He steered me to a twin-engined Air Force plane, a Dove,

and bade me squeeze into the co-pilot's seat next to him.

Then he revved up the motors and we flew back to Amman.

 

The man was Wing Commander Jock Dalgleish, of the

British Royal Air Force. I little thought, on that day when a

page of history was turned, that two years later Dalgleish

would teach me to fly, and that seven years later Jock and I,

in a similar aircraft, would be fighting for our lives when

attacked by Nasser's Syrian MIGs.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Julkaisusarjassa "Vuoden uutistapahtumat sanoin ja kuvin" oli kerrottu tämä tapaus, josta itsekin luin 60-luvulla. Sen koommin asia ei ole tullut vastaan, joten olisi todella kiinnostava kuulla siitä lisää: mikä on totta ja minkä verran asiaa on ryyditetty rakuunalisällä. Muistan uutisteoksessa kehutun kuninkaan lentotaitoa ja kuvissa Hussein esiintyi leveän tavaramerkkihymynsä kanssa  :D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Onkohan tuohon tapahtumaan saatu sitten myöhemmin lisäselvyyttä. Mitä syyrialaiset luulivat ja tiesivät jahtaamastaan koneesta? Oliko se todella tarkoitus pudottaa alas vai pelkästään uhitella ja näyttää voimaa naapurimaan kuninkaalle? Ja oliko Hussein menossa Roomaan vai vain katselemaan, miltä Syyria näyttää ylhäältä päin? Kertooko tuo lentoaika 1h 55min lennon tapahtumista mitään?

 

 

Egypti (joka oli siis tuohon aikaan valtioliitossa Syyrian kanssa, so. Yhdistyneet arabitasavallat) yritti saada aikaan sotilasvallankaappauksen Jordaniassa jo 1957. Heinäkuussa 1958 hashemiittien kuningassuku syöstiin vallasta verisessä sotilasvallankaappauksessa Irakissa. Epävarmana omien upseeriensa lojaalisuudesta Hussein pyysi ja sai apuna 2 pataljoonaa laskuvarjojoukkoja Britanniasta. Tilanne Jordaniassa rauhoittui ja Hussein päätti lähteä lomalle Sveitsiin omalla koneellaan mukana ilmavoimiensa entinen komentaja Jock Dalgliesh. Syyrian yllä tuo matka siis katkesi kissa ja hiiri -leikkiin Migien kanssa. Luulen, että kuningas haluttiin vain saada siepattua Syyriaan ja sillä aikaa sotilaat olisivat kaapanneet vallan Jordaniassa.

 

Seuraavan puolentoista vuoden aikana Hussein yritettiin sitten pari kertaa murhatakin ja sotilasvallankaappausta yritettiin myös uudelleen. En tiedä, antoiko tämä lyhyt versio yhtään lisävalaistusta aiheeseen. Syyria-Egyptillä oli varmasti vahva vakoilurganisaatio Jordaniassa ja tarkka tieto Husseinin liikkeistä eli he kyllä tiesivät, kuka koneessa oli.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään