Janne Saarijärvi

Radio lentokoneessa..

4 viestiä aiheessa

Moi,

 

Lueskelin tuossa juuri Harmajan Pilven Veikot:ja. Göring-kohdassa jäi mua, ja kaveriani, vaivaamaan kertomus tykistön tähystyslennosta, jossa tykistöä ohjattiin radiolla.

Siispä, oliko tosiaan jo ensimmäisessä maailmansodassa käytettävissä lentokonekäyttöön sopivia (lämpötilat, rajallinen tilavuus, kiihtyvyydet, jnejne) lähetinradioita, kun ei toisen maailmansodan alussakaan niitä hetikään kaikissa koneissa ollut? Ja jos oli niin luotettavuudella ei varmasti voitu hirveästi juhlia, arvaan.

 

Janne

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ranskalaiset lähettivät v. 1914 lentokoneella suoraan ilmatiedustelussa  saamansa tiedot Eiffel-tornin kautta päämajaan eli ainakin sähkötyslaitteisto oli mahdollinen jo tuolloin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Moi,

 

Luotettavuudesta ja edes lähetystavasta (sähkötys/puhe) en tiedä, mutta saksalaisilla oli tietääkseni tykistön tulta suuntaavissa koneissa radiot (Marconi?) jo aivan suuren sodan alusta lähtien. Jos muistan lukemani oikein, niin juuri tuon vuoksi britit pystyttivät Ranskaan jo vuoden 1915 alusta lähtien asemia, joilla kuunneltiin ja peilattiin mm. tuota radioliikennettä. Briteille tuli lähettävät radiot kai ensiksi partion/lentueen johtokoneisiin ja muihin koneisiin vain vastaanottimet. Kuuklaamalla löytyy varmaan tästä aiheesta jotain asiaakin, jolla voi joko vahvistaa tai kumota muistijälkieni tuotoksen.

 

Pentti

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sähkötystä käytettiin vuodesta 1915 eteenpäin tykistön tulenjohtoon. Aluksi yksisuuntaisena koneesta maahan. Koneissa oli toistakymmentä metriä pitkä sisään kelattava antenni. Puheradioita oli kai sodan loppuvaiheissa lähinnä kokeilukäytössä, koneen melussa ei puheesta saanut selvää. Saksalaisten ensimmäiset radiot teki muistaakseni Telefunken.

 

Münchenissä Schleißheimin museossa on yksi huone varattu tämän aiheen esittelyyn, koska kentällä on aikoinaan koulutettu sähköttäjiä. Kuvia museon laitteista saattaa löytyä, kunhan etsin...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään