Pentti Perttula

John "myyrä" Fancy

4 viestiä aiheessa

Brittiläinen tähystäjä, vääpeli John Fancy, joka lensi sodassa Blenheimillä, on kuollut 95 vuoden iässä. Hän tuli kuuluisaksi lukuisten pakoyritystensä takia Saksan vankileireiltä. Hänen koneensa ammuttiin alas 14.5.1940. Onnistuneen pakkolaskun jälkeen miehistö saatiin pian kiinni ja sotavankeus alkoi. Fancy teki 16 erillistä pakoyritystä sotavankeutensa aikana ja kaivoi kaikkiaan 8 pakotunnelia ruokailuveitsellä, yhteensä noin 300 metriä. Kolmesti hän pääsi tunneleitaan myöten pakoon, mutta jäi aina myöhemmin kiinni. Pakoyritystensä vuoksi hän vietti vankeusajastaan 34 viikkoa eristyksissä.

 

Hän pysyi vangittuna sodan loppuun saakka ja palasi Englantiin huhtikuun lopussa 1945, 4 vuotta 10 kuukautta ja 4 päivää lennolle lähtönsä jälkeen. Sodan jälkeen hän toimi kauppapuutarhurina ja vihanneskauppiaana. Hän julkaisi kokemuksistaan 2 kirjaa: Tunnelling to Freedom vuonna 1957 ja Flights of Fancy 1986.

 

Vuonna 1992 Fancy kutsuttiin Lontooseen juhlistamaan Suomen ilmavoimien 75-vuotisjuhlaa. Tilaisuudessa hänelle ojennettiin Winter War Medal (talvisodan muistomitali?). Fancy kuoli 16.9.2008. Hänellä oli vaimo, 2 tytärtä ja poika.

 

Lukekaa koko juttu tästä:

http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/3131228/John-Fancy.html

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mielenkiintoinen tarina  :thmbup:.

 

Tein vaihtokauppoja Jerseyhin vuonna 2001. "Palkinnoksi" onnistuneista peltipottakaupoista sain Jerseyn keräilijältä kopiot hänen kaverinsa faijan Blennu-lennosta Suomeen helmikuussa 1940.

 

 

Onko noita ko. Blennu-pilotin muistelmia julkaistu missään? Tuonhan voisi varmaan pienellä vaivalla kääntää suomeksikin - luvalla tietysti, ei muuten.

 

PP

 

Edit: Yhden kappaleen poisto. Kyllä lukutaito joskus ehtii tännekin asti.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Käsittäkseni tämä Kanadassa asuva RAF:n veteraani teki muistelot vain "kotiväelle". Kirjaksi ne eivät ole todennäköisesti päätyneet. Sain viisi sivua kirjoitettua tekstiä, joista pääasiat tulivatkin edellä julki. Lupia en taida enää saada, kun Jerseyn kontakti on jo menetetty.

 

OK. Sain tekstin määrästäkin kuvan perusteella ("CHAPTER NINE") hieman väärän käsityksen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Taitaa AF muistella kansallisuustunnusten sijainteja hieman väärin (s. 32 alareuna), koska ainakaan näkemissäni valokuvissa ei Blennujen sivuperäsimissä ollut tunnuksia (tai siis valkoisia ympyröitä) näissä Juvalle lennetyissä koneissa.

 

Edit: Lisäys: Muistaakseni ainakin jotkut miehistöjen jäsenet saivat Suomessa karvalakit. Niistä on kuvakin ainakin kirjassa Kolmen sodan pommittajat. Eikö niitä voinut käyttää Tukholmassa?

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään