Kari Syrjänen

Linux backup?

3 viestiä aiheessa

Kotona oleva palvelimeni (Fedora Core3) on rullannut pari vuotta eikä siitä ole kertaakaan otettu varmistuskopota. Myllyssä pyörii lähinnä webbipalvelin.

 

Mikä olisi helpoin linuxin backupsysteemi, jolla saisin koko järjestelmän toiselle levylle ja jos alkuperäinen särkyy, kaapista vaan uusi tilalle ja taas porskuttaa...

Backup-softan tulisi kyetä tekemään 1:1 kopio samankokoiselle tai isommalle levylle, softaa pitäisi olla helppo käyttää (ei mitään konsolikomentoja) ja tietysti vielä ilmainenkin...

 

Jos tämä ei ole mahdollista, mitkä hakemistot ainakin pitää ottaa talteen??

 

Kari

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kaikkea tuskin kannattaa ottaa talteen, ellei välttämättä halua. Lähinnä konfiguraatiotiedostot (eli ainakin /etc) ja /home. /varissa on todennäköisesti myös jotain, esim. http-palvelimen tiedostoja saattaa olla siellä (usein /var/www). Tietysti järjestelmä on helpompi palauttaa täydellisestä varmuuskopiosta, mutta jos varmuuskopioi vain osan, jää enemmän tilaa vanhoille versioille.. Jos vaikka joskus tulee se joku tärkeä tiedosto vahingossa poistettua  ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos haluat "varmuuskopioida" koko levyosion samaan tapaan kuin dossissa/windowsissa PartitionMagic-ohjelmalla, sopiva gui-ohjelma siihen voisi olla gparted-partitioeditori. Mutta kone on ensin käynnistettävä cd:ltä, koska käytössä olevaa (liitettyä) osiota ei voi kopioida. Levynvaihto ilman uudelleenasennusta on siis mahdollista. Normaali varmuuskopiointiin tuo on hiukka epäkäytännöllinen.

 

Varmuuskopiointiohjelmissa on silti vaihtoehtoja vaikka rajaisi komentoriviohjelmat pois. Kävisikö "simple backup suite"? Tai "Keep" jos käytät kde:tä? Tai "grsync", tai...lisää vaihtoehtoja löytyy repositorystä hakemalla. Pitää silti tietää mitä haluaa. Valintapäätöksessä auttaa google tai linux-foorumit.

 

Jotta voisi sanoa mitä pitää kopioda, pitäisi ensin tietää miten sivut on rakennettu. Jos esimerkiksi käytät web-sivulla jotain sisällönhallintasoftaa, sivut voivat olla tietokannassa. Pelkän /var/www -hakemiston kopiointi ei silloin riitä. Tietokannoille on yleensä omat varmuuskopiointiohjelmansa.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään