Mikko Veijalainen

Immolan lentonäytös v. 1969

1 viesti aiheessa

Työkaverilta kuulin tänään töissä tämmöistä, jonka todenperäisyyttä ajattelin kysäistä:

 

1969 Imatran Immolassa pidettiin lentonäytös, jonka päätähdeksi oli pyydetty MiG-21F Rissalasta. Paikallisen ilmailukerhon pilotti lenteli sitten omaa ohjelmaansa kaikessa rauhassa ja MiG oli jätetty Saimaan yläpuolelle odottamaan omaa vuoroaan. Koneen oli siis tarkoitus vetäistä kentän yläpuolella pienimuotoinen show.

 

Kävi kuitenkin niin, että maasta radiolla välitetty käsky odottamisesta ymmärrettiin "hieman" väärin, MiG-kuski näet erehtyi pahan kerran eksymään NL:n puolelle rajaa. Oli pitänyt Imatran paperitehtaiden savupiippuja maamerkkinä, mutta kaveri erehtyi luulemaan rajan toisella puolella sijaitsevan Svetogorskin tehtaiden piippuja juuri näiksi maamerkeiksi. MiG olisi sitten tämän jälkeen painellut pitkälle Karjalan kannakselle aina puoliväliin Leningradia asti ennen kuin huomasi erheensä.

 

Immolassa tämä huomattiin ja radiolla saatiin mies omalle puolelle. Lentäjän rangaistus oli 30vrk putkaa, joka suoritettiin muun palveluksen ohessa. Tarinan mukaan Suomen ja NL:n rajavaltuutetut käsittelivät jälkikäteen asiaa rajaloukkauksena, mutta neukut antoivat asian sitten olla, kun virheeksi lennon ymmärsivät eivätkä tahalliseksi teoksi. Mahtaako tarinassa olla perää?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään